EVROPEA
ФОНДАЦИЯ ЕВРОПЕЯ
Всички права запазени.
2007-2009 All rights reserved

за нас    |    мисия      |      новини       |      за контакти      | форум       |   речник на фобиите    |     речник на страховете
блог за паническо разстройство
Новини и информация на английски език за паническо разстройство, агорафобия, деперсонализация и други тревожни разстройства, може да намерите на  следния линк:
www.panic.evropea.com
начало

Алергични заболявания

Безплодие

Бъбречни болести

Грип
 
Болести на дихателната система

Венерически болести

Болести на жлезите

Заразни болести

Имунна система

Заболявания на нервната система

Кожни заболявания

Болести на кръвната система

Менструация

Болести на очите

Болести на отделителната система

Болести на периферната нервна система

Полови болести

Болести на опорно-двигателната система

Сексуални разстройства

Болести на храносмилателната система

Хирургически болести

Уши, нос и гърло

Психично здраве

Депресия

Паническо разстройство

КозметикаОписание на менопауза
Менопаузата е процес, който протича определен период от време. Продължителността му е различна за всяка жена, но менопаузата винаги трае повече от месец. Процесът се точи от една до десет години, за да завърши напълно. Симптомите на менопаузата понякога траят и десет години, но процесът на снижаване на естроген в организма е по-кратък.
Начало на менопауза
Менопаузата обикновено започва през четиридесетте години на жената. Средната и възраст, когато приключва, е 51,4 години.
Менопаузата обхваща периода, през който тялото на жената претърпява адаптивни промени към хормоналните изменения - признак за края на нейната плодовитост. Но за менопауза се говори и когато настъпва краят на менструалната функция.
Стадии на менопауза
От медицинска гледна точка се различават три стадия:
Не-менопауза - годините, преди които все още има менструация.
Пред-менопауза - годините, през които забелязваме промени, свързани с настъпването на менопаузата.
Постменопауза - годините след последния менструален цикъл.
Хормони и влиянието им върху женския организъм
Хормоните са сложни химически съединения, произвеждани от жлезите. Те регулират или контролират активността на другите органи в организма. Хормонът, произведен от определена жлеза, обикаля тялото посредством кръвоносната система, като се абсорбира от органа, към който е насочен и довежда до желаната верижна реакция. Хормоните, ангажирани с детеродния цикъл са естроген, прогестерон и андроген. Произвеждат се от яйчниците при жените, тестикулите при мъжете и от надбъбречната жлеза и при мъжете, и при жените.
Естроген
Естрогенът, и по-специално намаляването на нивото му в организма, е хормонът най-пряко и често свързван с менопаузата. Естрогенът помага да се регулира менструалният цикъл. Влияе на женския организъм и по други начини, включително като подпомага растежа на клетките и поддържа гениталиите здрави. Предпазва също костната система, спомага за абсорбирането на калций, контролира растежа на гърдите, намалява нивото на холестерола и предпазва от болести на сърцето.
Прогестерон
Прогестеронът е един от група хормони, наричани прогестогени. По време на овулация, когато яйцето напусне яйчната торбичка, тази торбичка се превръща в тъкан, където се произвежда прогестерона. Основната функция на прогестерона е да направи "дом" за оплоденото яйце като удебели лигавицата на утробата посредством увеличен прилив на кръв.
Андроген
Андрогенът способства развитието на мъжките полови белези. Произвежда се предимно в тестикулите при мъжете. При жените се произвежда от надбъбречната жлеза. След менопаузата нивото на андроген у жените обикновено е по-високо, защото нивото на естроген значително се е понижило.Коментирай

Менопауза                                                                                                                   Форум
Описание на менопауза. Хормони и менопауза