EVROPEA
ФОНДАЦИЯ ЕВРОПЕЯ
Всички права запазени.
2007-2008 All rights reserved


за нас    |    мисия      |      новини       |      за контакти      |   форум       |   речник на фобиите    |     речник на страховете
водещи новини

видове разстройства

паническа атака

паническо разстройство

агорафобия

дисоциация

ПР и бременност

профил на ПР

сезонно разстройство

депресия

имате ли ПР

ПР и децата

ПА и двете възможности

диета при ПР

стимулант за страха

всекидневие и ПР

новини

карта на сайта

страх

психоанализа на страха

опознаване на ПР

лечение на ПР

причини за ПР

недостиг на внимание

отказ от секс

пристрастеност към секс

10 тайни на ПР

вие и вашия лекар

фибромиалгия

нарушения на съня

визия на ПР-страдащ

дентална фобия

психотерапия

натраплива невроза

стрес разстройство

клаустрофобия

социална фобия

сърдечен проблем

епилепсия

ниско самочувствие

смяна на работа

panic survivor

истински истории

близките и ПР

въпроси и отговори

биполярно разстройство

дислексия

как да изберем правилния психотерапевт

скала на страха

тиреотоксикоза

нощна паническа атака

бензодиазепини

гастроезофагиален рефлукс

световъртеж

алкохолизъм

бременности и антидепресанти

странични ефекти на антидепресантите

аспартам

гняв

протакане

булимия

слънчев  и топлинен удар

нива на страха

шизофрения
истински истории и коментари
Новини и информация на английски език за паническо разстройство, агорафобия, деперсонализация и други тревожни разстройства, може да намерите на  следния линк:
www.panic.evropea.com
Истински истории на хора, преборили се с паническото разстройство


Въпроси и отговори, засягащи паническо разстройство

За роднините и близките на хората, боледуващи от паническо разстройство
Паническо разстройство:

Здраве:
Гадене.Повръщане
Няма човек, които да не е преживял неприятните симптоми на гадене и повръщане.
На какво са проява симптомите на гадене и повръщане?
Първо е необходимо да се изясни времето на тяхната  проява – на гладно и на празен стомах, след нахранване, при промяна на положението на тялото,както и да се наблюдава за облекчение на болния след повръщане.
Второ, трябва да се направи характеристика на повърнатото – храна, стомашен сок, жлъчен сок, кръв.
Кога се явяват симптома на гадене и симптома на повръщане?
Гадене  с  или без повръщане може да се появи и у съвсем здрави, но гнусливи хора при лоша миризма, отвратителна гледка и др. С повръщане започват редица заразни болести _ скарлатина, малария, грип. Непреодолимото гадене и повръщане се наблюдава при отравяне - с гъби, със застояла храна, с някои медикаменти (дигиталисови препарати, морфин,хинин), грешки в храненето {прекомерно ядене, дразнещи храни) че¬сто завършват с облекчаващо, съзнателно предизвикващи повръщане. 
Болести предизвикващи гадене и  повръщане
Гаденето и повръщането са най-честа проява на острия гастрит. Обикновено повръщането се явява след ядене, облекчава болния и съдържа несмляна храна, която често е примесена със стомашен и жлъчен сок. За хроничния гастрит е характерно непреодолимото гадене сутрин на празен стомах, което обикновено не се последва от повръщане. При язва на дванадесетопръстника повръщането е рядък симптом. Ако при установена язва се явят повръщания на застояла храна, трябва да се мисли за стеснение на пилора. Ракът на стомаха често протича с повръщане в начало на не смляна храна, а по-късно на характерни,подобни на утайка от кафе материи. Гадене и повръщане се наблюдава често при заболявания на черния дроб и жлъчката, на задстомашната жлеза, апендикса, червата и коремницата. Често блоковите кризи при бъбреците или жлъчни  камъни,инфаркт на миокарда се съпровождат от мъчителни повръщания. Непреодолимо гадене и повръщане се наблюдава и при бъбречна недостатъчност, диабетна кома, характерно за началната бременност е повръщането на празен стомах. Повръщането, на празен, стомах имат и хроничните алкохолици. От особено значение са повръщанията при някои заболявания на централната нервна система - менингит, кръвоизливи, тумори, травми. Тези повръщания са наглед без причина, често на празен стомах или, при промяна положението, на тялото. Те са мъчителни, с напъни, без особен ефект и не облекчават болните. Съществуването на чисто нервни повръщания е твърде съмнително. Такива се наблюдават понякога у млада момичета  и  обикновено са свързани с неприятни преживявания, напрежение, менструационен цикъл и др. Зад тези нервни повръщания обаче могат да се крият някои заболявания на храносмилателната ,система - най-често гастрит.
Повръщане на кръв
От особено значение, са повръщанията на кръвенисти материи. Този симптом плаши твърде много болния и околните и често става причина за излишна паника. От голяма важност е да се уточни видът и количеството на повърнатото, като е най-добре, то да бъде запазено до идването на лекаря. Следва да се разграничават т.нар. лъжливо повръщане на кръв. В тези случаи болните (най-често момичета или млади жени) умишлено си разкървавяват с остри предмети устната лигавица или носа. Нерядко някои болни поглъщат изхрачена кръв и след това я повръщат. В подобни случаи кръвта обикновено е премесена с храчки. Сравнително рядко се повръща чиста, непроменена, ясна кръв. В тези случаи може да се подозира кръвотечение от носа, венците или гърлото. Масивни повръщания на непроменена кръв се наблюдават при спукване на разширени вени на хранопровода. 
Обикновено повърнатата кръв е съсирена на отделни парчета, тъмна, понякога подобна на утайка от турско кафе. Истинското количество на повърнатата кръв е трудно да се установи. Болният и околните обикновено несъзнателно преувеличават количеството на повърнатата кръв. От друга страна, много рядко е да се повърне чиста кръв. Повърнато най-често  съдържа примеси от храна, стомашен и жлъчен сок Най-честата причина (над 25% от случаите) за повръщането на кръв е язва на стомаха и по-рядко - язвата  на дванадесетопръстника. Повръщанията на кръв при язва на стомаха  не са много обилни, кръвта е кафеникава, съсирена, често с примеси. Често се повтарят и обикновено се предизвикват от грешки в диетата, употреба на дразнещи храни, спиртни питиета или някои лекарства - аспирин, салицилови препарат и противоревматични средства, надбъбречни хормони. В редки случаи повръщане на кръв може да се наблюдава при наранявания на стомаха (поглъщане на остри, режещи предмети), при изгаряне лигавицата на стомаха с киселини или основи. Масивни нерядко заплашващи живота повръщания на чиста кръв се наблюдават при спукване на разширени вени на хранопровода. Сравнително рядко може да се наблюдава повръщане на кръв при някои заболявания на кръвта, чупливост на съдове, хроничен застой. В тези случаи повръщането е оскъдно. Всяко повръщане на кръв е сериозна болестна проява, налагаща бърза лекарска намеса. До идването на лекаря, болният трябва да остане неподвижен на легло  и да избягва поемането на  дори и на течности.

проф. д-р Г.Маждраков
снимка: www.help.com