EVROPEA
ФОНДАЦИЯ ЕВРОПЕЯ
Всички права запазени.
2007-2008 All rights reserved

за нас    |    мисия      |      новини       |      за контакти      |   форум       |   речник на фобиите    |     речник на страховете
начало

видове разстройства

паническа атака

паническо разстройство

агорафобия

дисоциация

ПР и бременност

профил на ПР

сезонно разстройство

депресия

имате ли ПР

ПР и децата

ПА и двете възможности

диета при ПР

стимулант за страха

всекидневие и ПР

новини

карта на сайта

страх

психоанализа на страха

опознаване на ПР

лечение на ПР

причини за ПР

недостиг на внимание

отказ от секс

пристрастеност към секс

10 тайни на ПР

вие и вашия лекар

фибромиалгия

нарушения на съня

визия на ПР-страдащ

дентална фобия

психотерапия

натраплива невроза

стрес разстройство

клаустрофобия

социална фобия

сърдечен проблем

епилепсия

ниско самочувствие

смяна на работа

panic survivor

истински истории

близките и ПР

въпроси и отговори

биполярно разстройство

дислексия

как да изберем правилния психотерапевт

скала на страха

тиреотоксикоза

нощна паническа атака

бензодиазепини

гастроезофагиален рефлукс

световъртеж

алкохолизъм

бременности и антидепресанти

странични ефекти на антидепресантите

аспартам

гняв

протакане

булимия

слънчев  и топлинен удар

нива на страха

шизофрения
блог за паническо разстройство
Новини и информация на английски език за паническо разстройство, агорафобия, деперсонализация и други тревожни разстройства, може да намерите на  следния линк:
www.panic.evropea.com


камъни в бъбреците

проблеми с уринирането

нефрит.остър нефрит

нефрит. хроничен нефрит

пиелонефрит

бъбречна недостатъчност
Бъбречни болести
Описание на хроничния нефрит
Понятието хроничен нефрит включва редица заболявания на бъбреците, които се отличават помежду си по своите причини, клинични прояви, протичане и изход. Разграничаване на различните типове хроничен нефрит не е само от теоретичен интерес. То има и голямо практическо значение по отношение  на лечението и изхода. Правилната разграничаване и разпознаване на отделните клинични типове хроничен нефрит е трудно и изисква специални изследвания. 
Причини за хроничния нефрит
Причините на хроничния нефрит все още не са напълно изяснени. В около 20% от случаите той е последица от прекаран остър нефрит. Приема се, че преходът в хроничен нефрит е по-чест при възрастните болни (над 40-годишна възраст), при недобре лекуваните бални, както и при болните, не спазващи необходимия режим и диета през възстановителния период. Няма установена връзка и зависимост между тежестта на проявите на острия нефрит и вероятността за хронифицирането му. При болшинството от болните с хроничен нефрит обаче причината не може да се установи със сигурност. Подозират се чести и незначителни инфекции (ангина, синузити, бронхит) и злоупотреба със спиртни питиета, някои медикаменти, нарушение на обмяната на веществата (напр. подагра),хронични интоксикации, продължителна излагане на студ и влага. За да се стигне да изявена заболяване на бъбреците, причините на хроничния нефрит трябва да действуват върху организма панякога с десетилетия. От голямо значение е и състояние  на самия организъм неговите съпротивителни сили и реактивни механизми.
Симптоми на хроничния нефрит
Началото и ранната фаза на хроничния нефрит са в повечето случаи твърде неопределени, не характерни и мъчно доловими. Най-чести са общите оплаквания - слабост, безсилие, отпуснатост, лесна уморяемост. Тези болни често биват третирани ката болни от анемия. В редица случаи първите оплаквания на балния са главоболие, нарушение на зрението, на-малена умствена работоспособност. Ако тези оплаквания  са резултат на невроза или пубертетна възраст, измерването на кръвната налягане обикновена открива умерено повишени стойности - около 150-160 мм за систолната и скала 100 мм за диастолнота налягане. Често повишаване  на кръвното налягане са непостоянни и могат да изчезнат немотивирано или след прилагането на лечение и режим. С течение на времето хипертонията става постоянна. В много случаи болният има тъпи болки, тежест и други неопределени и неприятни усещания в областта на кръста, нарушения в уринирането. Понякога болният съобщава и за бързо преходни и незначителни отоци на клепачите и в областта на глезенните стави. Не са редки оплакванията от липса на апетит, жажда, неприятен вкус в устата. Всички тези оплаквания будят подозрение за хронично бъбречна заболяване и трябва да насочат болния към лекар. 
Разпознаване на хроничния нефрит
Разпознаването на хроничния нефрит е и много лесно, и много трудно. Лесно е да се установи, че съществува хронично заболяване на бъбреците, но понякога е трудно да се установи неговият характер  и фаза на развитие. Всеки болен с подозрение за бъбречно забобяване трябва да бъде насочен към специалист и да бъде подробно изследван.
Протичането и  изходът на хроничния нефрит зависят от характера на болестния процес. Различните форми имат различна прогноза. От голямо значение са ранното разпознаване и съответното лечение и  режим. 
Прогнози при хроничния нефрит
При благоприятни обстоятелства протичането на хроничния нефрит може да се продължи  с десетилетия. Пълното оздравяване е много рядко явление. При неблагоприятни обстоятелства (не спазване на режими диета, допълнителни заболявания) състоянието на болния непрекъснато се влошава и завършва с бъбречна недостатъчност. 
Лечение на хроничния нефрит
Лечението на хроничния  нефрит в неговата начална фаза (т. нар. компенсирана фаза) е свързано с определен режим  на живот и хранене. Болният трябва да избягва простуди и вредни външни въздействия - влага, течение, физически и умствени напрежения, контакт с токсични ,вещества и редица медикаменти. В много случаи се налага трудоустрояване (евентуално временно пенсиониране). На болния трябва да се осигури 2-3 пъти годишно санаториално лечение при сухи и топли климатични условия - напр. Сандански, Хисаря, Петрич. Болният трябва да прекарва на легло 10-12 часа в денонощие и при най-малките прояви на простуда да се съветва с лекар. 
Диета при хроничен нефрит
Диетата зависи от степента на нарушение на бъбречната функция. При липса на изразена бъбречна недостатъчност е рзрешена доста разширена диета с почти нормално състояние на съставките. Белтъчини (специално от млечен произход) се дават в нормални стойности. Плодове и зеленчуци (пресни консервирани) са разрешени в неограничени количества. Количеството на течностите се диктува от количеството на урината. Мазнините(специално растителните) не се ограничават. Използуват се слаби подправки - копър, чубрица, джоджен, сладък червен пипер, доматено пюре. Готварската сол се ограничава според стойностите на кръвното налягане. При нормално кръвно налягане и задоволително количество на урината се позволява приемането на 5-7 г готварска сол на ден. При повишаване на налягането и намаляване количеството на урината готварската сол се ограничава. Спиртните питиета и силните подправки са забранени диетичният режим се обуславя от функционалниет възможности на бъбреците и се определя винаги от лекуващия лекар. При нарушение в бъбречната функция (при наличие на т. нар. декомпенсация) болният трябва обезателно бъде настанен в болница, където да се лекува.

Проф. Г. Маждраков

Нефрит.Хроничен нефрит