EVROPEA
ФОНДАЦИЯ ЕВРОПЕЯ
Всички права запазени.
2007-2008 All rights reserved

за нас    |    мисия      |      новини       |      за контакти      |   форум       |   речник на фобиите    |     речник на страховете
водещи новини

видове разстройства

паническа атака

паническо разстройство

агорафобия

дисоциация

ПР и бременност

профил на ПР

сезонно разстройство

депресия

имате ли ПР

ПР и децата

ПА и двете възможности

диета при ПР

стимулант за страха

всекидневие и ПР

новини

карта на сайта

страх

психоанализа на страха

опознаване на ПР

лечение на ПР

причини за ПР

недостиг на внимание

отказ от секс

пристрастеност към секс

10 тайни на ПР

вие и вашия лекар

фибромиалгия

нарушения на съня

визия на ПР-страдащ

дентална фобия

психотерапия

натраплива невроза

стрес разстройство

клаустрофобия

социална фобия

сърдечен проблем

епилепсия

ниско самочувствие

смяна на работа

panic survivor

истински истории

близките и ПР

въпроси и отговори

биполярно разстройство

дислексия

как да изберем правилния психотерапевт

скала на страха

тиреотоксикоза

нощна паническа атака

бензодиазепини

гастроезофагиален рефлукс

световъртеж

алкохолизъм

бременности и антидепресанти

странични ефекти на антидепресантите

аспартам

гняв

протакане

булимия

слънчев  и топлинен удар

нива на страха

шизофрения
блог за паническо разстройство
ГЛАВОБОЛИЕ
При заболяване на около носните кухини (Синусите) един от най-важните  белези е главоболието. То се явява в сутрешните часове на деня, а в следобедните часове отслабва или изчезва напълно. При заболяване на максиларните синуси (горночелюстните околоносни кухини) главоболието се локализира в челото и слепоочията. При заболяване на челните синуси главоболието е предимно в челото, а при заболяване на сфеноидалния синус, (Клиновидния синус) - в тилната област и в дълбочина на орбитите. Главоболие може да има и при хронично възпаление на средното ухо - при задръжка на гнойния секрет се получава главоболие с мигренен характер, а понякога и виене на свят, гадене и повръщане. В тези случаи трябва незабавно да се търси лекарска консултация.
ГАДЕНЕ, ПОВРЪЩАНЕ, СВЕТОВЪРТЕЖ
Пристъпи на силен световъртеж, гадене (а понякога и повръщане), шум в едното ухо и намаление на слуха са най-често прояви на т. нар. Мениерова болест. Това е заболяване на вътрешното ухо, при което няма възпалителен процес. Понякога може да има гадене, повръщане и  световъртеж, без да има намаление на слуха. В тези случаи трябва да се мисли за заболяване на вестибуларния анализатор на равновесието(анализаторът на равновесието), без да е засегнат слуховият анализатор. Във всички случай е необходима намесата на лекаря.
ЗАДУХ
Задухът в оториноларингологията се дължи най-често на остро или хронично стеснение (стеноза) на просвета на гръкляна. Причините за острото стеснение могат да бъдат от възпалително естество (лъжлив круп. истински круп, абсцеси и др.) или от невъзпалително  естество (отоци при алергични заболявания, от ухапване на насекоми, от медикаменти, сърдечнизаболявания, бъбречни заболявания и др.). Освен тези причини могат да се посочат още тумори на гръкляна, травми, чужди тела, парализа на двигателните нерви на гръкляна, притискащи процеси в съседство и пр. Острите стенози на гръкляна най-често се наблюдават при деца. При всички болестни процеси на гръкляна, които протичат със задух, се налага незабавно болнично лечение. До идването на лекаря болният трябва да се постави в полу-седящо положение, а въздухът в стаята да се овлажнява непрекъснато посредством тенджера с вряща вода, в която е поставена сода за хляб.

д-р Хр.Апостолов

Паническо разстройство:

Здраве:Главоболие, гадене, повръщане, световъртеж, задух
Причини за гадене,повръщане, главоболие и задух в отоларингологията
Заболявания на ухото, носа и гърлото

Заболявания на ухото, носа и гърлото