EVROPEA
ФОНДАЦИЯ ЕВРОПЕЯ
Всички права запазени.
2007-2009 All rights reserved

за нас    |    мисия      |      новини       |      за контакти      |   форум       |   речник на фобиите    |     речник на страховете
начало

видове разстройства

паническа атака

паническо разстройство

агорафобия

дисоциация

ПР и бременност

профил на ПР

сезонно разстройство

депресия

имате ли ПР

ПР и децата

ПА и двете възможности

диета при ПР

стимулант за страха

всекидневие и ПР

новини

карта на сайта

страх

психоанализа на страха

опознаване на ПР

лечение на ПР

причини за ПР

недостиг на внимание

отказ от секс

пристрастеност към секс

10 тайни на ПР

вие и вашия лекар

фибромиалгия

нарушения на съня

визия на ПР-страдащ

дентална фобия

психотерапия

натраплива невроза

стрес разстройство

клаустрофобия

социална фобия

сърдечен проблем

епилепсия

ниско самочувствие

смяна на работа

panic survivor

истински истории

близките и ПР

въпроси и отговори

биполярно разстройство

дислексия

как да изберем правилния психотерапевт

скала на страха

тиреотоксикоза

нощна паническа атака

бензодиазепини

гастроезофагиален рефлукс

световъртеж

алкохолизъм

бременности и антидепресанти

странични ефекти на антидепресантите

аспартам

гняв

протакане

булимия

слънчев  и топлинен удар

нива на страха

шизофрения
блог за паническо разстройство
Новини и информация на английски език за паническо разстройство, агорафобия, деперсонализация и други тревожни разстройства, може да намерите на  следния линк:
www.panic.evropea.com
Описание на промени в отделните органи и  системи на бременната
Настъпват промени  в различните органи и системи на бременната.От страна на храносмилателната система през първите месеци на бременността се наблюдава усилено отделяне на слюнка. Появяват се някои странности в апетита, желание за храни, към които по-рано не е имало предпочитания, или  отвращение към  други.
Промени в апетита на бременната
У някои жени  след третия месец на бременността се явява силна, непреодолима охота за ядене. Бременните често имат парещи киселини. Повръщанията са доста чести и сравнително малък е броят на жените, които не изпитват усещане за гадене  и повръщат през началните месеци на бременността. Повръщанията обикновено са сутрешни, на гладен стомах, но могат да се повтарят и по няколко пъти на ден. Те не са особено мъчителни (но могат да бъдат и такива), облекчават се при легнало  положение. Не се отразяват на общото състояние на бременната. Често много по-тягостни са гаденето и прилошаването, които ги придружават, отколкото самите повръщалия. Това състояние доста наподобява усещанията при морска болест. Бременността често се отразява неблагоприятно върху зъбите. Те стават ронливи и лесно се разяждат.
Запек и бременност
У жените, които обикновено страдат от запек, той се засилва с напредване на ·бременността. У други трудното ходене по нужда настъпва само при забременяване. По-големият приток на кръв към  тазовите органи и натискът от нарастващата матка върху пикочния мехур причиняват по-чести п о з и в и за уриниране в началото на бременността.
Често уриниране при бременност
В последните месеци мехурът се издига нагоре и понякога се явява неволно изпускане по малка нужда. Дейността на бъбреците е обременена. През последните месеци на бременността те могат да станат по-пропускливи за белтъчините и появата на малки  количества албумин в урината не е толкова рядко явление.
Увеличение количеството на кръвта при бременност
През бременността  количеството на кръвта е увеличено. Това създава малко повече работа на сърцето.  Въпректи това, когато е здраво, то не дава признаци на умора и чувствителни промени в пулса и кръвното налягане не се установяват.
Поява на разширени вени по време на бременност
Във връзка с обема на матката и усиленото кръвообращение в малкия  таз оттичането на венозната кръв  от долните крайници може да бъде затруднено и у някои предразположени жени се явява разширение на вените по краката и по външните полови органи. Често това разширение може да се яви още в първите  месеци на бременността и е доста характерно за настъпването й, когато тя не е първа по ред. Към края на бременността, поради повдигане на диафрагмата, усиленото белодробно кръвообращение и повишените жизнени процеси белите дробове извършват повече работа и дишането е леко учестено.
Повишена уморяемост при бременните
Бременните се изморяват и се задъхват по-лесно при усилие. Във връзка с промените в нервната система и жлезите с вътрешна секреция през време на бременността могат да се наблюдават  по-лесна умора, сънливост, виене на свят и прилошаване.
Припадъци по време на бременност
В помещение със застоял и задушен въздух бременнната може да получи краткотраен припадък. Не са редки промените в настроението. Те често зависят от това, дали бременността е била очаквана и желана или се чувствува като неприятно усложнение в живота. Тези душевни състояния са временни и преходни. Често една нежелана бременност се отразява отрицателно върху настроението. С напредването й обаче, особено след като бременната усети плода да оживее в нея, обикновено настъпва коренна промяна в душевния и мир.
През време на бременността могат да се появят болки в зъбите, кръста, седалищния нерв или в крайниците. Те са обикновено краткотрайни и преходни, понякога под формата на невралгични стрелкания, болезнени схващания на мускулите на краката, болки в ставите на пръстите на ръцете или в таза поради разхлабване на сухожилните връзки между отделните му кости. Изброените смущения са непостоянни, явяват се изолирано в различни периоди от развитието на бременността, и са преходни. Това са по-скоро леки, временни неразположения, които никак или малко безпокоят бременната.

д-р Н. Славчев


БРЕМЕННОСТ
Таблица, показваща датата, когато бебето ще се раздвижи за първи път; от коя дата трябва да водите полов живот с повишено внимание; и на коя дата  ще настъпи раждането. Научете повече тук
Промени в отделните органи и  системи на бременната