EVROPEA
за нас    |    мисия      |    здравни новини       |      за контакти      | форум    

ФОНДАЦИЯ ЕВРОПЕЯ
Всички права запазени
2007-2009 All rights reserved
      Здраве и отслабване
Описание на холецистит

Възпалението на жлъчния мехур се дължи на инфекция, предавана по кръвен, лимфен или най-често чревен път. Холециститът може да се развие като самостоятелно заболяване или да съпровожда  някоя друга обща инфекция. Най-често  той се дължи на холелитиаза с проникване на банална инфекция.

Патогенеза на холецистит
Наличността на камък, който травматизира лигавицата на мехура улеснява  развитието на инфекция. Тя се развива още по-лесно, ако има застой на жлъчка, който упражнява натиск върху стената на мехура, уврежда нейното xpaнене и защита, а от друга страна създава условия за развитието на проникналите микроби. Трябва да се има предвид, че при холелитиаза настъпва стомашна ахилия, която способства за проникването на чревната флора, а така също и на екзогенни бактерии в дуоденума и жлъчните пътища.

Диагноза и симптоми на холецистит
При редица болни заедно с пристъпа от коликообразната болка температурата се повишава и се задържа въпреки отслабването  на болката. Развива се субиктер; жълтеницата не е характерна за холецистита. Температурата е постоянна или ремитираща, септична. Пулсът се ускорява езикът засъхва, развива се висока левкоцитоза. Ако се яви пречка в изпразването на мехура, може да се опипа увеличен, мек, със силно заоблено дъно. Холециститът може да протече остро, подостро и да хронифицира. При катаралния холецистит клиничната картина е по-лека и с лечението болният бързо се подобрява. Ако се развива гноен цистит, може да се появи локален перитонит. Силната болка, високата температура и втрисането, изразеният лек дефанс, опипването на триене и високата левкоцитоза говорят за гноен процес. При много случаи общото състояние бързо се влошава, развива се перитонеална  местна болка, а скоро след това и симптомите на дифузен остър перитонит.
Диета при холецистит
Диетата при усложнени случаи трябва да бъде противовъзпалителна, щадяща черния дроб. Дават се: брашнени каши, кремове, желета, пюрета, супи, компоти, бисквити. С подобряване състоянието на болния диетата се разширява: дават се мляко, супи, младо месо, зеленчуци, картофи и др. Мазнините, яйцата, подправките, консервираните меса и риби, алкохолът, студените храни, пърженото, киселото, соленото, туршията, спанакът се изключват от храната. Диетата трябва да бъде предимно м л е ч н о - р а с т и т е л н а.


Остър калкулозен холецистит
Жлъчно-каменна болест

Остър калкулозен холецистит

Хроничен калкулозен холецистит

Неусложнен камък в холедоха с остра холостаза
Болести на жлъчката и черния дроб