EVROPEA
ФОНДАЦИЯ ЕВРОПЕЯ
Всички права запазени.
2007-2008 All rights reserved


за нас    |    мисия      |      новини       |      за контакти      |   форум       |   речник на фобиите    |     речник на страховете
водещи новини

видове разстройства

паническа атака

паническо разстройство

агорафобия

дисоциация

ПР и бременност

профил на ПР

сезонно разстройство

депресия

имате ли ПР

ПР и децата

ПА и двете възможности

диета при ПР

стимулант за страха

всекидневие и ПР

новини

карта на сайта

страх

психоанализа на страха

опознаване на ПР

лечение на ПР

причини за ПР

недостиг на внимание

отказ от секс

пристрастеност към секс

10 тайни на ПР

вие и вашия лекар

фибромиалгия

нарушения на съня

визия на ПР-страдащ

дентална фобия

психотерапия

натраплива невроза

стрес разстройство

клаустрофобия

социална фобия

сърдечен проблем

епилепсия

ниско самочувствие

смяна на работа

panic survivor

истински истории

близките и ПР

въпроси и отговори

биполярно разстройство

дислексия

как да изберем правилния психотерапевт

скала на страха

тиреотоксикоза

нощна паническа атака

бензодиазепини

гастроезофагиален рефлукс

световъртеж

алкохолизъм

бременности и антидепресанти

странични ефекти на антидепресантите

аспартам

гняв

протакане

булимия

слънчев  и топлинен удар

нива на страха

шизофрения
истински истории и коментари
Новини и информация на английски език за паническо разстройство, агорафобия, деперсонализация и други тревожни разстройства, може да намерите на  следния линк:
www.panic.evropea.com
Генерализирана тревожност
Генерализираната тревожност е състояние на  очакване или безпокойство към това, което се случва или към това, което може да се случи. Говорим за тревожно разстройство,когато това състояние продължава повече от шест месеца.
Ситуация на:
Сашо е футболист в един от водещите ни отбори по футбол в А професионална група. Има генерализирана тревожност и преди всеки мач спи неспокойно и непрекъснато пресмята, как ще играе в следващия мач.
В една от срещите отбелязва чудесен гол. И така отборът му побеждава във важния мач.
Всички са доволни от чудесното попадения, получава много похвали. Сашо, обаче, заявява, че това е щастливо попадение. Той смята, че не майсторските му качества са довели до гола, а щастливата случайност. Това го кара още повече да се притеснява за следващия мач, за който казва, че
ще отбележи  наистина хубав гол.

Винаги всичко изглежда като че се наблюдава през телескоп от погрешната страна. Все ви се струва, че е по-различно от колкото е всъщност.  През неправилната страна - предметите изглеждат по-широки и деформирани.
Хората, които изпадат в състояние на "Преувеличение и омаловажаване", често гледат своите неуспехи от погрешната страна. Нищо не ги задоволява, всичко за тях е деформирано.
Решение
Какво да направите, за да стоите далеч от тази грешка? Спомнете си сентенцията, която твърди: "Дърветата му пречат, за да види гората".
Когато една наша грешка ни закара в тресавището, ние вече спираме да търсим по-красиви пейзажи.Трябва да направим  крачка назад и ние вече по-добре може да видим хубавата гледка.
Сашо  би трябвало да преосмисли красивия си гол и действително да оцени, че е направил красиво попадение и това да му донесе удовлетворение, а не мисъл "аз можех и повече"...
Поведението, което ни кара да искаме все повече и повече, докарва генерализирана тревожност. Тя ни кара да се вглеждаме във всеки детайл и да търсим пропуск, за да си докажем, че наистина сме добри, когато не открием слабости. Важното е да сме ориентирани към крайния резултат.Да сме ориентирани към това, което се е получило, а не това, което щеше да се получи.
Ситуация на:
Лора страда от генерализирана тревожност.Тя току - що се е прибрала от работа, където е имала един несполучлив ден . Тя разглежда разхвърляната къща и си мисли, колко всичко е безнадеждно и какъв е смисълът да я подрежда…

Лора всъщност прави извод не затова каква е ситуацията вкъщи, а каквато тя я чувства в този момент, пренасяйки объркаността от работата  си у дома. Тя продължава да анализира ситуацията в офиса и да я проектира върху смисълът от почистването. Да почисти къщата е напълно постижима цел. Но тя  стига до този извод, вследствие на неприятното усещане, произлязло от офиса и го пренася върху  безредието.А това й поведение я кара да се чувства объркана.
Решение
Когато ситуацията ви се струва объркана,  направете следното:  напишете, кое е най-важното  да се свърши в хронологичен ред. И започнете от първото. Ще видите, че след като вече сте го направили няма да изпитвате досада или напрежение от следващите. Работата започва да върви гладко. Вярвате или не - всичко ще ви се вижда някак по-леко и лесноизпълнимо.