EVROPEA
ФОНДАЦИЯ ЕВРОПЕЯ
Всички права запазени.
2007-2008 All rights reserved

за нас    |    мисия      |      новини       |      за контакти      |   форум       |   речник на фобиите    |     речник на страховете
водещи новини

видове разстройства

паническа атака

паническо разстройство

агорафобия

дисоциация

ПР и бременност

профил на ПР

сезонно разстройство

депресия

имате ли ПР

ПР и децата

ПА и двете възможности

диета при ПР

стимулант за страха

всекидневие и ПР

новини

карта на сайта

страх

психоанализа на страха

опознаване на ПР

лечение на ПР

причини за ПР

недостиг на внимание

отказ от секс

пристрастеност към секс

10 тайни на ПР

вие и вашия лекар

фибромиалгия

нарушения на съня

визия на ПР-страдащ

дентална фобия

психотерапия

натраплива невроза

стрес разстройство

клаустрофобия

социална фобия

сърдечен проблем

епилепсия

ниско самочувствие

смяна на работа

panic survivor

истински истории

близките и ПР

въпроси и отговори

биполярно разстройство

дислексия

как да изберем правилния психотерапевт

скала на страха

тиреотоксикоза

нощна паническа атака

бензодиазепини

гастроезофагиален рефлукс

световъртеж

алкохолизъм

бременности и антидепресанти

странични ефекти на антидепресантите

аспартам

гняв

протакане

булимия

слънчев  и топлинен удар

нива на страха

шизофрения
блог за паническо разстройство
Новини и информация на английски език за паническо разстройство, агорафобия, деперсонализация и други тревожни разстройства, може да намерите на  следния линк:
www.panic.evropea.com
Истински истории на хора, преборили се с паническото разстройство


Въпроси и отговори, засягащи паническо разстройство

За роднините и близките на хората, боледуващи от паническо разстройство
Паническо разстройство:

Здраве:
Задух
Описание на задух
При силно физическо натоварване всeки от нас изпитва недостиг на въздух.  Той се проявява по-лесно при нетренирани  хора, хора  с наднормено тегло и при по-възрастни лица. В този случай не говорим за заболяване.
Задухът обаче е често признак на болест, особено когато е силен и не е свързан с физическо натоварване.
Причини за задух
Задух се дължи на увеличено съдържание на въглероден двуокис и намалено насищане в кръвта с кислород. Недостиг на въздух може да се почувства при незначителни физическо усилие. В този случай той може да се дължи на заболяване на сърцето или да е резултат на намалена дихателната повърхност на белите дробове, поради заболяването им. Задухът може да бъде и постоянен и да се усилва при движение. Това се среща при сърдечна недостатъчност, при хронични заболявания на белите дробове (бронхопневмония,пневмония, плеврит, хроничен бронхит, белодробен емфизем, пневмосклероза и др.). 
Кога се появява задух?
Недостиг на въздух може да се явява внезапно през  различни периоди от време и  да има характер на пристъп. Пристъпният задух нерядко се появява през нощта по време на сън. Страдащият изпитва  силен недостиг от въздух  и  застава до отворения прозорец, но не винаги получава облекчение от това. Пристъпният задух е  типичен за бронхиалната астма, но се среща и при сърдечна астма, настъпваща у по-възрастни хора, които страдат от високо кръвно налягане и имат възрастови изменения в сърдечния мускул. 
 Задухът може да бъде изразен основно във фазата на вдишването - при чуждо тяло в дихателните пътища, дифтерия на ларинкса. В други случаи е затруднено главно издишването - при бронхиална астма, белодробен емфизем. Задух може да има и при болни с изразени анемии, както и при дихателна невроза.Една голяма част от хората, страдащи от задух, са пушачи. Затова най-голям дял от мерките за борба със задуха заемат тези срещу тютюнопушенето.
Задух и паническо разстройство
„Ще спра да дишам и ще се задуша”.Това са познати мисли на хората, които получават панически атаки. Успокояващата вест за тях е,че няма случай в практиката досега някой да се е задушил по време на паническа  атака. Страдащите от паническо разстройство често не могат да дишат добре по време на криза и от там идват тези страховити мисли.
Това усещане произлиза от факта, че в кръвния ви поток съотношението между кислорода и карбон диоксида /въглероден двуокис/ не в правилна пропорция. Тази пропорция е причината много хора да придобиват чувството на световъртеж, олекване, замайване, неустойчивост.Затова, бъдете спокойни  - невъзможно е да се задушите по време на паническата реакция. Когато паническите атаки започнат да отслабват, с тях ще изчезне  и това неприятно усещане, което няма органичен характер.

ЗАДУХ .Защо по време на паническа атаки няма да се задушите
задух


Заболявания на дихателната система