ПАНИЧЕСКА АТАКА
Паническа атака. Видове паническа атка
Паническата атака е  обособена от Американската психиатрична асоциация  в три вида още през 1980 година:
Спонтанните панически атаки се отнасят до паническото разстройство.
Специфичните панически атаки се свързват със социално страховото разстройство, натрапливите разстройства, както и тези свързани с посттравматично разстройство.
Ситуативните панически атаки могат да настъпват вследствие излагане на определени въздействия, които стартират паническите атаки.

Първата паническата атака /ПА/, изглежда като че се явява от нищото. Изневиделица, личността е подложена на различни удари, на които тя не може да отреагира. Симптомите са на ужас, загуба на контрол и усещане за нереалност.
Паническите атаки стартират, обикновено, когато личността е подложена на сериозен стрес, прекалено натоварване в работата, загуба на близък човек. Те също могат да са в резултат на операции, автомобилен инцидент, смяна на жилище, загуба на работата. Всяка по-сериозна промяна би могла да предизвика подобна реакция.
Прекалената консумация на кофеин, кокаин или други стимуланти, например стимулантите приемани в лечението на астма, могат да отключат паническите атаки.
Въпреки всичко, доста често паническите реакции се явяват съвсем неочаквано и именно за това, те са така ужасяващи. И това е причината, хора, които никога не са преживявали паническа атака, да правят изводи, че те са свързани само с нервно напрежение или страх. Но страдащите преживяват специфични усещания, толкова силни, че получават възприятие за загуба на контрол или пък че умират. Това са усещания, които са следствие от паник-атаките, и засегнатите трябва да знаят, че те не представляват реална заплаха за тях. Тяхната физическа и психическа цялост не е застрашена.

Доста хора преживяват една или няколко панически атаки и с това се разминават, т.е. забравят за тях, те са щастливи. Други хора пък развиват паническо разстройство, което минава във фаза, когато развиват страх от страха, т.е. страх от евентуалния страх, които всеки миг може да се появи. Ако сте преживели паническа атака в кола, докато сте чакали пред светофара, вие можете да развиете страх при всеки следващ светофар и започвате да избягвате тези ситуации. Работата ви сигурно ще започне да страда от това, приятелствата ви също, а бракът е подложен на сериозно изпитание.
Много хора биват събуждани по време на сън от пристъпите на ужас. Често те са толкова мъчителни, че страдащите се  страхуват да заспиват и така се излагат на опасност от изтощение.


EVROPEA
ФОНДАЦИЯ ЕВРОПЕЯ
Всички права запазени.
2007-2010All rights reserved
начало

видове разстройства

паническа атака

паническо разстройство

агорафобия

дисоциация

ПР и бременност

профил на ПР

сезонно разстройство

депресия

видове депресия

маниакална депресия

имате ли ПР

ПР и децата

ПА и двете възможности

диета при ПР

стимулант за страха

всекидневие и ПР

новини

карта на сайта

страх

психоанализа на страха

опознаване на ПР

лечение на ПР

причини за ПР

недостиг на внимание

отказ от секс

пристрастеност към секс

10 тайни на ПР

вие и вашия лекар

фибромиалгия

нарушения на съня

визия на ПР-страдащ

дентална фобия

психотерапия

натраплива невроза

стрес разстройство

клаустрофобия

социална фобия

сърдечен проблем

епилепсия

ниско самочувствие

смяна на работа

panic survivor

истински истории

близките и ПР

въпроси и отговори

биполярно разстройство

дислексия

как да изберем правилния психотерапевт

скала на страха

тиреотоксикоза

нощна паническа атака

бензодиазепини

гастроезофагиален рефлукс

световъртеж

алкохолизъм

бременности и антидепресанти

страничнш ефекти на атиидепресантите

аспартам

гняв

протакане

булимия

слънчев  и топлинен удар

нива на страха

шизофрения

за нас    |    мисия      |      новини       |      за контакти      |   форум       |   речник на фобиите    |   речник на страховете
Паническо разстройство: