Родителите трябва да проявят загриженост спрямо своите деца, ако те постоянно се оплакват,  че са болни и не искат да ходят на училище. Нежеланието да се ходи на училище може да съществува по всяко време, но най-често срещано е във възрастта между 5-7 години, както и 11-14, време, когато децата, преминават от началното в средното  училище. Тези деца може да изпитват парализиращ страх от напускането на защитената от родителите среда. Детската паника и отказ да ходят на училище, може да се окаже много трудна ситуация за родителите.
Ходенето на училище обикновено е  един забавен и занимателен акт за повечето  деца. Но за някои, то носи интензивен страх и панически атаки.
Този отказ и поведение може да бъде третиран успешно от психотерапевт
Отказът да се посещава училище може да настъпи тогава, когато децата са прекарали по-дълъг период вкъщи, заедно със своите родители - ваканция или прекъсване от училище, поради болест. Тогава се е създала по-голяма близост с родители. Отказът може да настъпи и при стресови ситуации, като смърт на домашен любимец или родител, смяна на училище, както и промяна на местоживеене.
Детето може да се оплаква от главоболие, сухота в устата, стомашни болки - и всичко това, когато настъпи моментът да тръгва на училище. Оплакването може да утихне веднага, когато детето разбере, че си остава вкъщи.Състоянието може пак да се поднови на другия ден, точно преди тръгване на училище. В някои случаи децата директно заявяват, че няма  да посещават училището и си остават вкъщи.

Децата, които изпитват безпричинен страх от училище може да показват:
Тези симптоми са обичайни за децата, които страдат от тревожни разстройства.
Това състояние би могло да окаже сериозно влияние върху детето, ако не му бъде поставена правилна диагноза и оказана необходимата помощ. В понататъшния си живот, то може да промени изцяло поведението си, и да развие симптоми, които да повлияят върху работата и личния живот.
Когато страхът продължава, родителите и психолозите в училище, трябва да окажат специално внимание на детето. Те  трябва да помогнат на детето да се върне в учебния процес в кратки срокове, за да не развие стереотипна реакция, и да започне да се чувства "различно" от останалите деца, като  сложи начало на едно  тенденциозно изолиране от тях. В по-голяма възраст това поведение би могло да премине в социална фобия и проблеми в общуването, като лечението вече ще бъде доста по-сложно.
Отказът да се посещава училище е поведение, което е лечимо и не би оставило последици, ако бъде открито навреме.
В основата на това поведение, специалистите сочат присъствието на разстройство на внимание /хиперактивност или недостиг на внимание/, дислексия, Аспергер синдром и др.Тези разстройства родителите възприемат като мързел и непослушание от страна на своите деца и така ги обричат на едно изключително трудно справяне със ситуацията - от една страна, децата изпитват затруднения , пречещи им да учат нормално, и от друга страна изпитват страх, че ще бъдат наказани за нещо, което те не контролират. Така развиват  тежка депресия и се чувстват неразбрани, и изолирани от света.


EVROPEA
Паническо разстройство и децата
ФОНДАЦИЯ ЕВРОПЕЯ
Всички права запазени.
2007-2009 All rights reserved
начало

видове разстройства

паническа атака

паническо разстройство

агорафобия

дисоциация

ПР и бременност

профил на ПР

сезонно разстройство

депресия

имате ли ПР

ПР и децата

ПА и двете възможности

диета при ПР

стимулант за страха

всекидневие и ПР

новини

карта на сайта

страх

психоанализа на страха

опознаване на ПР

лечение на ПР

причини за ПР

недостиг на внимание

отказ от секс

пристрастеност към секс

10 тайни на ПР

вие и вашия лекар

фибромиалгия

нарушения на съня

визия на ПР-страдащ

дентална фобия

психотерапия

натраплива невроза

стрес разстройство

клаустрофобия

социална фобия

сърдечен проблем

епилепсия

ниско самочувствие

смяна на работа

panic survivor

истински истории

близките и ПР

въпроси и отговори

биполярно разстройство

дислексия

как да изберем правилния психотерапевт

скала на страха

тиреотоксикоза

нощна паническа атака

бензодиазепини

гастроезофагиален рефлукс

световъртеж

алкохолизъм

бременности и антидепресанти

страничнш ефекти на атиидепресантите

аспартам

гняв

протакане

булимия

слънчев  и топлинен удар

нива на страха

шизофрения
ИСТИНСКИ ИСТОРИИ НА ХОРА, ПРЕБОРИЛИ СЕ С ПАНИЧЕСКО РАЗСТРОЙСТВО

ЗА РОДНИНИТЕ И БЛИЗКИТЕ НА ХОРА, СТРАДАЩИ ОТ ПАНИЧЕСКО РАЗСТРОЙСТВО

ВЪПРОСИ И ОТГОВОРИ, ЗАСЯГАЩИ ПАНИЧЕСКОТО РАЗСТРОЙСТВО
за нас    |    мисия      |      новини       |      за контакти      |   форум       |   речник на фобиите    |   речник на страховете

Паническо разстройство:

Здраве:


Психично здраве при деца