Паническо разстройство
Паническо разстройство. СИМПТОМИ
Усещанията, които парализират страдащите от паническо разстройство са:
Паническо разстройство  представлява ирационален страх. Паническо разстройство се определя като   страх  без видима причина. Ако може да потвърдите, че имате едно или повече от изброените симптоми по-горе, вероятно  имате биологично предразположение към тревожно разстройство, което няма нищо общо със общността на  страхови изживявания, вследствие на ежедневния стрес.
Когато успеете да анализирате симптомите  и да научите какво точно се случва с вас, вие сте направили първата крачка в борбата си с паническите атаки.
И най-изкусните мъчители не биха могли да измислят по-големи изтезания от тези, които симптомите на паническо разстройство /ПР/ предизвика върху душата и тялото на страдащите. Това е голямо изпитание.
В момент на криза, потърпевшият съвсем спокойно би се отказал от всички мечти в живота си, само и само да спре ужаса и терора, на който е подложен от страна на симптомите.
Повече от тези, които страдат от паническо разстройство, спират да се интересуват от всичко, отказват се от мечтите.
И започват да мислят само за  собственото си спасяване от ада на страданието, което ден и нощ, всяка секунда и минута, напомня за себе си.
       
Причини за паническо разстройство
Като разглеждаме въпросът за причината, която довежда паническо разстройство, трябва да изключим посттравматичния стрес. Съществуват три основни причини, които пораждат паническо разстройство според Американската психиатрична асоциация. Те са:
Биологичната теорията, засягаща генетичната предразположеност на организма към паническото разстройство и се обяснява с химическия дисбаланс на мозъка.
Поведенческата теория намира причините за паническо разстройството в негативните мисли, като отношение към живота.
Психодинамичната  се обръща към детството и там търси причината.

Обикновено страдащите са преживели различни травми като деца.

Няма съмнение, че поведенческата теория е вярна, като твърди, че хората се научават да се страхуват от поява на нова паническа атака много бързо. Едва ли не, това се превръща във вид отношение към света. Нещо като да се събудиш сутрин и да отвориш очи.Това  страдащия го усвоява  много бързо. И се пита, веднага след преживяната паническа атака,  дали пак няма да изпита друга точно ей-сега. Този страх  се разраства, като се сътворяват още десетки в представите.Паническото разстройство вече е налице. Всеки страх се подхранва от предишния и така човек се оказва заклещен в  лапи на различни фобии.
Паническо разстройство - загуба на волево управление над тялото
Когато загуби възможността чрез волята да управлява вниманието, концентрацията или дишането, човек изпитва силен ужас и бърза да възстанови контрола над тялото си. Но коварството на паническото разстройство се крие именно тук, контролът се губи и възстановява, съобразно неговата сила, казано в шеговит смисъл. Когато това се случи за първи път, човекът прави краен извод, че вече никога няма да може да управлява себе си. Мястото, където това се е случило се превръща във "фобийното" място. Ако то е кварталното кафе, човек, изпитал първата си паническа атака там, е 100 процента убеден, че причинителят е именно то и всеки път минава край него със силна тревожност или паническа криза.
Специалисти, психолози, от фондация "Европея" през последните две години са изследвали хора с паническо разстройство, и са стигнали до извода, че при повечето от тях са необходими около 14 месеца, за да престанат да определят "лобното" си място като причинител на паническите кризи и да се обърнат към симптомите, идващи от вътрешния свят. Този процес е осъзнат процес и веднъж настъпил, е необратим. Когато паник страдащият, разбере, че кварталното кафе не натиска спусъка на паническата криза, а физическия симптом на деперсонализацията, да речем, той вече не подновява пристъпите на тревога в задименото местенце и започва да търси логиката на състоянието, което преживява. Паническо разстройство представлява подтиснат гняв и неумение да позволиш да бъдеш управляван. Всичко това генерира огромна енергия, изригваща под форма на панически атаки.
Ген провокира паническите атаки?
Испански специалисти може би са открили причинителя на паническите атаки. Разбира се, не трябва да бързаме в изводите си, въпреки че учените твърдят, че причинителя на пристъпите на страх и повишената тревожност, се крие в дадени гени.
Изследователите от Института по молекулярна биология в Барселона, посочват, че причината се дължи на гени, отговорни за производството на определени протеини. Тези протеини изграждат структурата на нервните клетки, отговорни за препредаването на специфични импулси.
Дисбалансът при производството на тези протеини, прави мозъка свръхсензитивен към стресовите ситуации.
Направените проучвания сочат, че лицата, които имат родители, засегнати от панически кризи, са изложени на риск седем пъти повече да развият паническо разстройство, отколкото другите хора.
СИМПТОМИ НА ПАНИЧЕСКО РАЗСТРОЙСТВО
-Задъхване или усещане на задушаване
-Сърцебиене или ускорен пулс
-Замаяност и неустойчивост
-Треперене или разтърсване
-Трудно поемане на дъх и стягане в гръдния кош
-Чувство на нереалност – сякаш се наблюдавате отстрани
-Вцепененост или изтръпване на ръце и крака
-Горещи и студени вълни
-Болки в гръдния кош
-Потене
-Дискомфорт в корема
-Страх от полудяване или загуба на контрол
-Страх от умиране
ПАНИЧЕСКОТО РАЗСТРОЙСТВО И СМЯНАТА НА СЕЗОНИТЕ
Есенни мъгливи дни могат да засилват честотата на паническите кризи при някои хора. Повишената влажност, в допълнение с намаляване на слънчевите лъчи, влияе върху болните от паническо разстройство. Именно късната есен е сезонът, който може да ви превърне в доброволни затворници у дома. Тогава, по-голяма част от хората, изпитващи за първи път паническа криза, решават, че ще се лекуват стоейки си вкъщи и така симптомите ще отминат от само себе си, без да осъзнават, че ще създадат един порочен кръг, който след това ще им бъде трудно да прекъснат. Тези от вас, които са избрали подобен подход на лечение, нека да го сменят със стоене навън поне около един час, час и половина, пък макар това да е на около 20-30 м от дома ви.
Важното е да сте изложени на естествена светлина, факт, който ще облекчи значително симптомите. Смяната на различни картини, които мозъкът възприема, влияе благоприятно на общия тонус и намалява опасността от депресия, като засилва същевременно и самочувствието ви.
През пролетта също се наблюдават динамични промени в атмосферата, които оказват влияние върху тревожните разстройтства. Страдащите могат да почувстват изостряне на симптомите, които отминават със стабилизиране на времето.
Ако сте човек, който изпитва пристъпи на страх, запомнете че не сте осъдени на вечно страдание от паническо разстройство.
КОМЕНТИРАЙ
Сподели във форума своята история
НАУЧИ ОЩЕ ФАКТИ ЗА ПАНИЧЕСКОТО РАЗСТРОЙСТВО
EVROPEA
ФОНДАЦИЯ ЕВРОПЕЯ
Всички права запазени.
2007-2015 All rights reserved
причини за паническо разстройство
начало
видове разстройства
паническа атака
паническо разстройство
агорафобия
дисоциация
ПР и бременност
профил на ПР
сезонно разстройство
депресия
видове депресия
маниакална депресия
имате ли ПР
ПР и децата
ПА и двете възможности
диета при ПР
стимулант за страха
всекидневие и ПР
новини
карта на сайта
страх
психоанализа на страха
опознаване на ПР
лечение на ПР
причини за ПР
недостиг на внимание
отказ от секс
пристрастеност към секс
10 тайни на ПР
вие и вашия лекар
фибромиалгия
нарушения на съня
визия на ПР-страдащ
дентална фобия
психотерапия
натраплива невроза
стрес разстройство
клаустрофобия
социална фобия
сърдечен проблем
епилепсия
ниско самочувствие
смяна на работа
panic survivor
истински истории
близките и ПР
въпроси и отговори
биполярно разстройство
дислексия
как да изберем правилния психотерапевт
скала на страха
тиреотоксикоза
нощна паническа атака
бензодиазепини
гастроезофагиален рефлукс
световъртеж
алкохолизъм
бременности и антидепресанти
страничнш ефекти на атиидепресантите
аспартам
гняв
протакане
булимия
слънчев  и топлинен удар
нива на страха
шизофрения
ИСТИНСКИ ИСТОРИИ НА ХОРА, ПРЕБОРИЛИ СЕ С ПАНИЧЕСКО РАЗСТРОЙСТВО
ЗА РОДНИНИТЕ И БЛИЗКИТЕ НА ХОРА, СТРАДАЩИ ОТ ПАНИЧЕСКО РАЗСТРОЙСТВО
ВЪПРОСИ И ОТГОВОРИ, ЗАСЯГАЩИ ПАНИЧЕСКОТО РАЗСТРОЙСТВО
за нас    |    мисия      |      новини       |      за контакти      |   форум      |   речник на фобиите    |   речник на страховете
Паническо разстройство:
Здраве:
Новини за паническото разстройство
Здраве
Диета за отслабване "д-р Пиер Дюкан"
Отслабване
Всичко за новороденото
  
     ФОРУМ ЗА ПАНИЧЕСКО РАЗСТРОЙСТВО-
     Място за взаимопомощ и подкрепа