<div style="position:absolute; top:2518; left:665; z-index:1" "="">


бременност и паническо разстройство
Паническо разстройство и бременност
Ако сте бременна и имате панически атаки, прочетете това.  Паническите атаки се определят като епизоди на интензивна тревожност и паника. Тези епизоди предизвикват  различен брой физически и психически симптоми.
Паническите атаки засягат повече от 1 на всеки 75 човека, по-голяма част от тях са жени.  Мъжете са по-устойчиви на паническите атаки и при тях е по-рядко срещано  това заболяване, отколкото при жените.
Причините, които пораждат ПР са различни, както и самите симптоми, които състоянието предизвиква. Генетични, външни стресори, лични навици,  и дори лекарства могат да отключат паническите реакции. Симптомите включват силно сърцебиене, неритмичен пулс, световъртеж, стомашни проблеми, учестено дишане, студени или топли вълни, бучене в ушите, и усещане за силен страх. Доста често, поради загуба над контрол над себе си, пациентите си мислят, че полудяват или още по-лошо - че умират. ПР не прави разлика и се появява на различни места и при различни състояния. Паник  атаките са особено стресиращи, когато те се явят по време на бременността, защото жената не може да приема необходимите лекарства, за да не застраши развитието на плода.
Понякога химическите процеси, както хормоналните и физическите промени при  жените по време на бременността, могат да доведат до ПА. Паник атаките присъстват тогава, когато жените стават напрегнати, докато разрешават някои проблеми по време на майчинството. Тази комбинация от физиологични и житейски проблеми, може да доведе  до отключване на ПА.
Лечението на ПР по време на бременността се различава от онова, което се прилага при другите пациенти. Бременната жена не може да приема всички лекарства, които приема една жена, която не е бременна. Антидепресантите и другите анксиолитици, известни под наименованието бензодиазепини, са най-често изписваните лекарства срещу ПА, но те не са съвсем безвредни за плода, затова не се назначават по време на бременност.
ПА в периода  на бременността се третират с някои по-безопасни методи, като промяна в диетата, леки упражнения, релаксиращи техники, поведенческа терапия. Неприятните симптоми често намират облекчение с тези техники. Разходките, комбинирани с подходящи релаксиращи упражнения, могат да намалят силата на изживяванията. Поведенческата терапия, е най-доброто лекарство, тя със сигурност ще намери решение за облекчаване на симптомите. Естествено близките на бременната жена, трябва да и оказват помощ, тя трябва да намира разбиране и съпричастност от страна на близките си. Не бива да чува изрази, всичко зависи от теб, само ти можеш да си помогнеш и т.н. Помощта трябва да бъде двустранна и не епизодична. Близките трябва да се интересуват точно от какво се нуждае бременната жена и да не я изненадват с различни хрумвания, които те са преценили, че ще й се отразят добре. Когато бременната жена каже, че би искала да я съпроводите до магазина, това означава точно до там, а не да й предлагате да се опита да отиде до стадиона, където след малко ще има рок концерт.
Бременността е специално време. То може да бъде време на голяма радост и очакване.  Понякога това е време на стрес и изтощение. Отглеждане на дете е предизвикателство само по себе си, но и като добавим ПР, това е вече един изключително стресиращ период на тревожност, дори и объркване. Ако Вие изпитвате ПА, то незабавно се свържете с вашия лекар и начертайте план за действие, за да намалите стреса. Двамата станете съюзници в справянето със ситуацията. Потърсете професионалист, който е изпитвал това страдание, ако този специалист е и жена, вероятността да се справите  по-леко със състоянието,  нараства многократно.
       
EVROPEA
ФОНДАЦИЯ ЕВРОПЕЯ
Всички права запазени.
2007-2015 All rights reserved
начало
видове разстройства
паническа атака
паническо разстройство
агорафобия
дисоциация
ПР и бременност
профил на ПР
сезонно разстройство
депресия
видове депресия
маниакална депресия
имате ли ПР
ПР и децата
ПА и двете възможности
диета при ПР
стимулант за страха
всекидневие и ПР
новини
карта на сайта
страх
психоанализа на страха
опознаване на ПР
лечение на ПР
причини за ПР
недостиг на внимание
отказ от секс
пристрастеност към секс
10 тайни на ПР
вие и вашия лекар
фибромиалгия
нарушения на съня
визия на ПР-страдащ
дентална фобия
психотерапия
натраплива невроза
стрес разстройство
клаустрофобия
социална фобия
сърдечен проблем
епилепсия
ниско самочувствие
смяна на работа
panic survivor
истински истории
близките и ПР
въпроси и отговори
биполярно разстройство
дислексия
как да изберем правилния психотерапевт
скала на страха
тиреотоксикоза
нощна паническа атака
бензодиазепини
гастроезофагиален рефлукс
световъртеж
алкохолизъм
бременности и антидепресанти
страничнш ефекти на атиидепресантите
аспартам
гняв
протакане
булимия
слънчев  и топлинен удар
нива на страха
шизофрения
ИСТИНСКИ ИСТОРИИ НА ХОРА, ПРЕБОРИЛИ СЕ С ПАНИЧЕСКО РАЗСТРОЙСТВО
ЗА РОДНИНИТЕ И БЛИЗКИТЕ НА ХОРА, СТРАДАЩИ ОТ ПАНИЧЕСКО РАЗСТРОЙСТВО
за нас    |    мисия      |      новини       |      за контакти      |   форум       |   речник на фобиите    |   речник на страховете
 
Здраве: