EVROPEA
Новини и информация на английски език за паническо разстройство, агорафобия, деперсонализация и други тревожни разстройства, може да намерите на  следния линк:
www.panic.evropea.com
ФОНДАЦИЯ ЕВРОПЕЯ
Всички права запазени.
2007-2015 All rights reserved
водещи новини
видове разстройства
паническа атака
паническо разстройство
агорафобия
дисоциация
ПР и бременност
профил на ПР
сезонно разстройство
депресия
имате ли ПР
ПР и децата
ПА и двете възможности
диета при ПР
стимулант за страха
всекидневие и ПР
новини
карта на сайта
страх
психоанализа на страха
опознаване на ПР
лечение на ПР
причини за ПР
недостиг на внимание
отказ от секс
пристрастеност към секс
10 тайни на ПР
вие и вашия лекар
фибромиалгия
нарушения на съня
визия на ПР-страдащ
дентална фобия
психотерапия
натраплива невроза
клаустрофобия
социална фобия
сърдечен проблем
епилепсия
ниско самочувствие
смяна на работа
panic survivor
истински истории
близките и ПР
въпроси и отговори
Сесиите онлайн помагат за лечението на ПР
Синдромът на хроничната умора - има ли такова заболяване
Сканирането на мозъка показва, къде се намира страха
Домашното насилие може да бъде в резултат на пристъпи на паника
Когато серотониновите нива в мозъка спаднат, мъжете по-импулсивни, жените по-депресивни
СТРАХЪТ НА  ВНЕЗАПНО ЗАБОГАТЕЛИЯ
Как да спрем старта на паническата атака
Паническите атаки изглеждат като ужас, който се появява от никъде, без причина и без ясен краен резултат. Техните странични ефекти носят понякога парализиращи симптоми. Всъщност, те само така изглеждат.
  Да се научиш да спираш паническата атака преди тя да се е появила е умение, което би могло да се усвои. Това е ключът окончателното им спиране. Затвореният кръг на паническите атаки се прекъсва, когато усвоите начина на спиране на "страховото мислене". Ще ви предложим пет начина, чрез които можете да кажете стоп на паническата атака.
Първо. Ако се занимавате с нещо в момента на стартирането на паническа атака - спрете и потърсете някое спокойно местенце, където да седнете и да подредите мислите си. Това е моментът, където ще намалите освобождаването на големи дози адреналин в тялото и стартирането на неволевия импулс за бягство. Не навързвайте една след друга мисли от рода - този ужас ще ме преследва цял живот, хората ще започнат да ме отбягват, няма да мога да завърша образованието си, няма да ме вземат на работа, оттук ще остана на улицата и ще умра.
Второ. Концентрирайте се върху съвсем обикновени неща. Ако се намират в киното, концентрирайте се къде се намира изходът и се отправете натам, без да мислите за друго, опитайте се да пропъждате мисли, като по-горепосочените.
Когато откриете изхода, поздравете се за прекрасната ориентация и продължете по-нататък, като помислите къде да останете на защитено за вас място.
Трето. Използвайте адреналина. За да предотвратите паническа атака, научете се да използвате адреналина в ежедневните си физически упражнения. Някои хора, които имат паническо разстройство, твърдят, че когато пробягат бързо една отсечка от 60-100 м, тяхната тревожност намалява и не развиват напълно паническата атака.
Четвърто. Засмейте се. Друг трик да намалите силата на паническата атака е при стартирането й да започнете да се смеете. Не се притеснявайте, че ще ви възприемат за не много в ред. Ако сте на публично място, просто застанете в гръб към другите и се засмейте в шепите си.
Пето. Търсете контакти. Много хора бързат да се изолират, докато преживяват кризата. Но успешният начин да десенсибилизирате усещането си е като се опитате да разговаряте с хората, така ще се научите да се справяте с паническата атака в по-трудни ситуации. Вероятно първоначално ще ви се стори много трудно за осъществяване. Но опитвайки 2-3 пъти ще успеете да преодолявате атаката. И най-важното, ще се научите да търсите помощ от хората, нещо, което значително ще улесни живота ви и ще ви спаси от изолация, така характерна за хората, страдащи от паническо разстройство.
Накрая нещо много важно. Дори първоначално да нямате кой знае какви успехи, не се отказвайте, вие сте си направили план за действие. Намерили сте своя начин на оцеляване в джунглата на страха. Ако имате решението за действие, то вече сте извървели половината път за справянето със стартирането на паническите атаки и развитието на паническо разстройство.
План за действие на Panic survivоr
Истински истории на хора, преборили се с паническото разстройство
За роднините и близките на хората, боледуващи от паническо разстройство
Въпроси и отговори, засягащи паническото разстройство
за нас    |    мисия      |      новини       |      за контакти      |   форум       |   речник на фобиите    |   речник на страховете
биполярно разстройство
дислексия
как да изберем правилния психотерапевт
скала на страха
тиреотоксикоза
нощна паническа атака
бензодиазепини
гастроезофагиален рефлукс
световъртеж
алкохолизъм
бременности и антидепресанти
страничнш ефекти на атиидепресантите
аспартам
гняв
протакане
булимия
слънчев  и топлинен удар
нива на страха
шизофрения
истински истории и коментари