EVROPEA
ФОНДАЦИЯ ЕВРОПЕЯ
Всички права запазени.
2007-2008 All rights reserved


за нас    |    мисия      |      новини       |      за контакти      |   форум       |   речник на фобиите    |     речник на страховете
водещи новини

видове разстройства

паническа атака

паническо разстройство

агорафобия

дисоциация

ПР и бременност

профил на ПР

сезонно разстройство

депресия

имате ли ПР

ПР и децата

ПА и двете възможности

диета при ПР

стимулант за страха

всекидневие и ПР

новини

карта на сайта

страх

психоанализа на страха

опознаване на ПР

лечение на ПР

причини за ПР

недостиг на внимание

отказ от секс

пристрастеност към секс

10 тайни на ПР

вие и вашия лекар

фибромиалгия

нарушения на съня

визия на ПР-страдащ

дентална фобия

психотерапия

натраплива невроза

стрес разстройство

клаустрофобия

социална фобия

сърдечен проблем

епилепсия

ниско самочувствие

смяна на работа

panic survivor

истински истории

близките и ПР

въпроси и отговори

биполярно разстройство

дислексия

как да изберем правилния психотерапевт

скала на страха

тиреотоксикоза

нощна паническа атака

бензодиазепини

гастроезофагиален рефлукс

световъртеж

алкохолизъм

бременности и антидепресанти

странични ефекти на антидепресантите

аспартам

гняв

протакане

булимия

слънчев  и топлинен удар

нива на страха

шизофрения
истински истории и коментари
Новини и информация на английски език за паническо разстройство, агорафобия, деперсонализация и други тревожни разстройства, може да намерите на  следния линк:
www.panic.evropea.com

По-долу ще изредим всички симптоми, или всички известни досега симптоми на паническо разстройство :
Вие имате чувството, че вашите мускули винаги са стегнати или  под напрежение, толкова че от това може да  изпитате болка. Болката понякога е до такава степен силна, че може да ограничава движенията, както и да отслабва физическата ви активност като цяло. Възможни са и схващания в мускулите по цялото тяло.
Вашите ръце, крака  и дори цялото ви тяло, може да ви се сторят  сякаш треперят или вибрират. И най-неприятното е, че вие не може да спрете  този дискомфорт.
Неустойчиви или гумени крака
Вашите крака изглеждат толкова неустойчиви, и често се съмнявате, че те могат да ви издържат. В някои случай дори ви се струва,че няма да можете да направите и крачка напред.
   Краката ви са сякаш от желе, или гума и вие трябва да се насилвате, за да вървите. Понякога коленете и краката ви стават много твърди и сковани.
Мислите си, че някакво парче стои на гърлото ви  или пък има някаква бучка, която ви пречи да преглъщате. Друг път вие  едва преглъщате и усещате стегнатост. Необходимо ви е усилие, за да преглътнете.Често това чувство може да ви накара да мислите, че се задушавате или че сте погълнали парченце, което е заседнало на гърлото ви.
Може да се почувствате подут или пълен с газове или пък, че имате бучка в стомаха си.  Друг пък да ви се стори, че в стомаха ви е пълно с пеперуди и чувствате всяко тяхно пърхане с крила. Някои страдащи отбелязват, че усещат стомаха си като тежък или стегнат. Други пък говорят за прекалена киселинност или постоянно повдигане. В резултат на всичко това повръщат, като споделят и за топлина в червата си.
Без видима причина ви избива  топла или студена пот. Може и да изпитате топли вълни  или прекомерно изпотяване  без  основателна причина
Понякога дори мисълта за ядене ви е неприятна  и ако  хапнете нещо, то то ви се струва безвкусно и неприятно.
Дори мислите ви карат стомахът да ви се преобръща и да изпитвате желание да повърнете.
Постоянно имате мирис на метал или амоняк в носа си, като той не идва от храната или пък от околната среда. Тази миризма често ви засипва, но вие не може да си обясните защо. Той се появява и изчезва.
Чувствате карфички или боцкане в ръцете и ходилата си или някои други части на тялото. Друг път, част от тялото ви се чувства като вкочанена или замръзнала. Може да изпитате и изгарящи  усещания в раменете си,  краката или пък лицето.
Възприемате се, като че ли не сте част от околния свят, и всичко ви е така неясно, че сякаш сте разделен от околната среда, която ви заобикаля. Също така може да възприемате някои от обектите наоколо като трептящи, мъгливи, неясни или пък много блестящи.
На опашки или когато сте в тълпа или група с доста хора, изпитвате натраплива мисъл, че тук може да ви се случи нещо. Тревожите се, чи всеки миг ще започнете да повръщате, или пък ще залитнете и ще направите неща, които да ви  изложат пред другите.Страхувате се, че няма да можете да контролирате себе си и това, което казвате. Когато сте сред хора  непрекъснато  се контролирате, за да не допуснете някаква грешка.
Може да изпитате стягане или натиск в гърдите си. Дори болка, която сякаш ви удря. Мускулните крампи в тази област могат да предизвикат силно безпокойство. Някои веднага реагират,  сякаш че получават  сърдечен удар.
Внезапно изпитвате страх от загуба на ума си, или пък от факта, че изобщо не сте в състояние да мислите. Също така може да изпитате страх, че не си спомняте неща, толкова бързо, колкото преди сте го правили. Понякога се плашите от току-що изпитания нервен срив. Може да имате и периоди на "откачени мисли", които   ви ужасят.
Често изпитвате потребност да отивате до тоалетната, въпреки че току-що сте се върнали оттам. И когато отидете отново, резултатът е съвсем нищожен.
Често уриниране
Ходите често до тоалетната, много повече от нормалното.
На предела на силите сте, изпитвате отсъствие на каквато и да е енергия. Може да се чувствате  уморен до такава степен, че и най-малката задачка да ви довършва. Нямате и мъничко жилавост и си мислите, че можете да спите по цял ден, но когато се събудите отново чувствате  умора.
Често изпитвате ужас от това, че предстои нещо лошо без да знаете точно какво. Сякаш настъпва края на вашия свят.
Страхувате се, че това, което ви се случва е краят и няма кой да ви помогне.Също така може да изпитвате страх, че болката в гърдите не е нищо друго освен, сърдечна криза и онези пронизвания в главата ви са резултат от тумор или аневризъм.
Вие чувствате, че всеки от симптомите, които изпитвате са животозастрашаващи и това ви ужасява. Интензивният страх предизвиква сам мисъл за смъртта и вие се концентрирате върху нея много  повече от нормалното като тя  е толкова силна, че не  можете да я отстраните от ума си.
Вие се чувствате безкрайно въодушевен от фактът, че може да направите толкова много неща бързо, че се оглеждате за още.Също така може да имате чувство, че трябва да бягате или да свършите нещо, каквото и да е, за да изгорите огромната  енергия, която се е насъбрала във вас. Понякога  не може да заспите, защото вашето тялото иска да скача или за бяга.  Усещате себе си, пълен с много енергия, която трябва да изгорите. Сякаш сте "напомпани", не можете да седнете или да се отпуснете.
Възприемате себе си, като отговорен за твърде много неща, и ако не ги извършите, всичко ще се обърка.Тежестта е толкова голяма,че няма да можете да се справите с нея.
Имате толкова много да вършите, и не можете да се отпуснете. Дори едно поемане на дъх не си позволявате. Когато  пожелаете да си починете, хиляди мисли се изсипват в главата ви и те ви пречат да се отпуснете.
Възприемате устата си като много суха, трудно ви е да преглъщате, защото  нямате слюнка.Чувствате езикът си сух и лепкав
Може да виждате звезди и движения в ъгълчетата на очите си, които не същестуват. Може да виждате светкавици в очите си, или пък зрителното ви поле да представлява един калейдоскоп.Понякога може да ви се струва че  виждате тъмен обект. Някои страдащи имат тунелно виждене.
Някои част от тялото ви се чувстват като сковани и толкова  тежки, че е трудно да се движат.Други ги  възприемат като артритни и блокирани.
Чувствате се безпричинно подтиснат или тъжен. Непрекъснато плачете и не може точно да назовете причината затова. Също така изпитвате чувство, че не обичате някого повече без видима причина. Струва ви се, че нищо не става, така както ви се иска, освен  това удоволствието сякаш ви е е напуснало  и животът е загубил своя смисъл.
Един ден сте безумно щастлив, без видима причина, следващият ставате безумно тъжен. Една минута сте опимтимистично настроени, а следващата - депресиран.Една съвсем проста дискусия наглед, може да ви извади от равновесие.
Вие може да се страхувате от нещо, което в действителния живот да не предизвиква никакъв страх.
Това може да е внезапен страх от това да бъдете сам. Страх от говорене, или необоснован страх за вашата безопасност. Притеснявате се, че вие можете да наранявате някой или вас самите като ИЗПОЛЗУВАТЕ нож от домакинство и така неконтролируемо да промушитите детето или  партньорът си .
Без причина, определени мускули може да потрепват.Тези потрепвания може да продължат даден период и да спрат от само себе си. Понякога тези потрепвания може да продължат безкрайно дълго време и да се окажат много болезнени.
Чувствате се прекрасно и готов за лягане,  но за кратко след като сте си легнали се събуждате. Веднъж събудили се,много трудно заспивате наново, защото мислите във вашия ум се надбягват или пък се чувствате болен. Вие често се събуждате от това,че изпитате паническа атака.
Току-що изпаднали в полусън, на вас ви се струва,че започвате да чувате камбанени удари , бръмчене, изстрели и те ви събуждат отново. Може да сте задрямали, но вашето тяло потрепва конвулсивно и вие се събуждате.
Вие може да се събудите от паническа атака. И автоматически да се стремите да си спомните, кой сън е предизвикал този страх. А, оттук нататък продължавате да се опитвате да си представите всичко онова, което е станало в съня ви и какво точно иска да ви каже то.
Поради някаква причина вие започвате да изпитвате неприязън към някой към когото сте изпитвали топли чувства. Освен това може да  правите нещо с голяма жар и изведнъж да прецените, че няма смисъл да продължите да се занимавате с него.
Съществуват периоди, когато очите ви са много чувствителни към светлина, отколкото през останалото време, дори и при немного силна светлина, вие пак се нуждаете от слънчеви очила.
Струва ви се, че вашето виждане е замъглено или не на фокус, и сега то е много по-силно, откогато и да било.
Очите ви изглеждат винаги сухи, постоянно сълзящи и смъдящи. Дори и един добър сън не им помага, за да се възстановят.
Чувствате, че се стряскате много по-лесно, отколкото преди. Дори  и най-лекото почукване може да ви докара до точката на паниката.Събитие, което наглед не е нещо особено може да ви стресне до такава степен, която да не отговаря на реалното  му въздействие,Защото сте станали прекалено неспокоен и раздразнителен.
Понякога вашето търпение сякаш си е взело почивен ден и  най-малкото несъгласие може да ви докара до разгорещен спор с опонентите . Нямате търпение за нищо. Сякаш сте се превърнали в друг човек.
Наглед съвсем нормални неща ви затрудняват, и не можете  да се концентрирате в тях. В мозъка ви има "бели петна". Не си спомняте, къде сте поставили различни вещи, които са били в ръцете ви до преди малко.
Вашият ум непрекъснато мисли . Дори и когато се опитвате да почивате, той "дърдори". Без прекъсване анализира, разговаря и предвижда. Това ви кара да не можете да се отпуснете дори за миг.
Без ясна причина имате невероятна жажда за  шоколад и сладкиши.
Напрягате се постоянно  и  не намирате начин, как да се справите с нея. Не може да спрете да се безпокоите за всичко. Смятате, че успехът на близките ви зависи само от вас.
Всяко малко нещо ви задейства, чувствате се ядосан и гневлив на целия свят. Всички са ви виновни и не ви разбират. Освен това са се наговорили вкупом и ви пречат да осъществите вашите намерения.
Преди сте били силни и устойчиви, управляващи живота си, сега възприемате себе са като слабохарактерен човек, който реве без причина.
Имате внезапен пристъп  на плач, без да сте сигурни, защо го правите, но въпреки това се чувствате тъжен.
Плашите се от всичко, както и от неприятни изживявания. Дори и малки дразнители могат да предизвикат пристъпи на паника.
Самонаблюдението става ваш основен спътник Следите постоянно  тяло си за остри болки  и странни усещания . Те  изследват ( често споменати като " тестване " ) техните умствени възможности, за да  приемат или отхвърлят следи за съществуване на   физическа или умствена болест. Когато човек започва да се подобрява, този процес  става по-очевиден . Има дни, когато  се опитвате да накарате мозъкът ви да спре да анализира, за да си починете. Но разбирате, че не може да прекъснете да мислите и да се себе наблюдавате.
Може да чувствате напрежение в скалпа или пък постоянно стягане и болки във врата ви

Това са основните симптоми на паническо разстройство. От огромно значение е  за нас, ако споделите и някои ваши строго индивидуални усещания на имейл: office@evropea.com

Екип на Фондация "Европея"


Вички симптоми на паническо разстройство