EVROPEA
ФОНДАЦИЯ ЕВРОПЕЯ
Всички права запазени.
2007-2009 All rights reserved

за нас    |    мисия      |      новини       |      за контакти      |   форум       |   речник на фобиите    |     речник на страховете
Новини и информация на английски език за паническо разстройство, агорафобия, деперсонализация и други тревожни разстройства, може да намерите на  следния линк:
www.panic.evropea.com

начало

Алергични заболявания

Безплодие

Бъбречни болести

Грип
 
Болести на дихателната система

Венерически болести

Болести на жлезите

Заразни болести

Имунна система

Заболявания на нервната система

Кожни заболявания

Болести на кръвната система

Менструация

Болести на очите

Болести на отделителната система

Болести на периферната нервна система

Полови болести

Болести на опорно-двигателната система

Сексуални разстройства

Болести на храносмилателната система

Хирургически болести

Уши, нос и гърло

Психично здраве

Депресия

Паническо разстройство

Описание на здравата кожа
Кожата защищава, предпазва човешкото тяло от увреждащото действие на слънчевите лъчи. "Завесата", която спира ултравиолетовите лъчи е кожният пигмент (кожното багрило) -меланинът. Хубавият естествен цвят на лицето е еднакво хомогенен във всичките участъци на кожата, когато разпределението на кожното багрило е равномерно. Независимо от различните нюанси в по-светли или по-тъмни тонове еднаквостта на оцветяването запазва красотата на кожата.
Причини за пигментни петна
Всяко нарушение на разпределението на кожния пигмент дава тъмни петна, които не са красиви. Човек може да има тъмни кафявочерни) петна от рождение. Това са т. нар. пигментни невуси. Има деца, които се раждат с кафяви петна, различни по форма и големина. Те са неприятен козметичен недостатък, когато са по-големи и са разположени по откритите части на тялото (лице, шия, ръце и пр.).
Пигментни петна по рождение
Освен големите пигментни петна по-често от рождение се срещат малките кръгли кафеникави петна - истинските пигментни бенки. Те не се дължат на слънчево облъчване И са еднакви през всички сезони на годината. Срещат се навсякъде по тялото, но най-често по лицето у мургавите хора и по­рядко у русите. Те са големи колкото лещено зърно и по-големи или са на нивото на кожата, или леко над нея, с гладка повърхност. Смята се, че те правят жените по-красиви, затова се наричат бенки на красотата. Някои жени си правят изкуствено бенки.
Третиране на пигментни възелчета
Освен тези плоски бенки понякога може да появят от рождение малки или по-големи пигментни възелчета, пигментни брадавици. Много често по тях има косми. Различните дразнения, особено след невнимателно извършване на козметичните процедури, при което се нараняват бенките, може да доведат до нежелателни последици. Разбира се, жените и козметичките не трябва да се страхуват от всяка бенка и спокойно могат да извършват обикновените козметични процедури (хигиенен масаж, парна баня, маски, компреси и пр.). При всеки случайно раздразнен и възпален пигментен невус трябва да се обърнете за съвет към лекар специалист.
Пигментни петна по кожата
Kожа