EVROPEA
ФОНДАЦИЯ ЕВРОПЕЯ
Всички права запазени.
2007-2009 All rights reserved
за нас    |    мисия      |      новини       |      за контакти      |   форум       |   речник на фобиите    |     речник на страховете
блог за паническо разстройство
Новини и информация на английски език за паническо разстройство, агорафобия, деперсонализация и други тревожни разстройства, може да намерите на  следния линк:
www.panic.evropea.com
Особености на детското развитие
Етапи в развитието на детския организъм
Грижи за болното дете
В очакване на бебето.Грижи за бебето
Легло и стая на бебето
Физиологични особености на новороденото
Физиологична жълтеница на бебето
Физиологично спадане на теглото на бебето
Хормонална /полова/ криза на  бебето
Пъпчето на новороденото
Къпане на бебето. Тоалет на бебето
Кърмене
Затруднения при кърменето
Мастит
Забрана за кърмене
Лекарства и кърмене
Родови увреждания
Болести на пъпчето
Кожни болести на новороденото
Болести на устната кухина при новороденото
Хранене на бебето
Захранване на бебето
Брой хранения на бебето
Отбиване на бебето
Кърмене или изкуствена храна
Свободно хранене на бебето
Недостиг на кърма
Физическо развите на кърмачето
Нервно-психично развитие на кърмачето
Сънят на кърмачето
Защо плаче бебето
Плачът на болното дете
Закаляване на бебето

Всичко, което е необходимо за здравето на новороденото
Плач на болното бебе. Биберонът залъгалка

Плачът на болното бебе. Биберонът залъгалка
Почти всички бебета с висока температура плачат или поради общото неразположение, или от главоболие. При главоболие по-големите кърмачета драскат с нокти лицето си. При менингит бебето плаче пронизително с писък,  който хвърля  майката в основателна тревога. Упорит  и силен е плачът на кърмачето при възпаление на ухото, а също така и при инвагинация- чревна непроходимост вследствие навлизане на една чревна гънка в друга. Но бебето плаче при обикновена хрема, която за него е сериозно заболяване, тъй като не му позволява да суче свободно.
Да даваме ли биберон-залъгалка на плачещото бебе? Биберонът-залъгалка в устата на бебето е една заблуда не само за него, но и за вас. По този начин вие не премахвате причината за плача - желанието на детето остава незадоволено. То плаче, защото е подмокрено или иска разходка, а вие му пъхате биберон в устата. Особено лесно свиква с биберона новороденото дете, когато му се поставя в устата още в първите дни на живота му. На какво се дължи свикването с биберона-залъгалка при децата? Всяко дете се ражда с добре развит сукателен рефлекс, физиологичното предназначение на който е сученето на майчина кърма и задоволяване на глада. Свързаният със сученето сукателен рефлекс успокоява детето. При естественото хранене това приятно изживяване у детето се осъществява с честото му поставяне  на майчината гърда. Паради това при редовно кърмените деца рядко става нужда да се дава биберон-залъгалка.
При неспокойствие и плач на детето майките използват вроденият сукателен рефлекс на детето и чрез даването редовно на биберон-залъгалка, те временно успокояват плачещото дете, без да потърсят внимателно причините за неговия плач. Нервните и изкуствено хранените деца свикват с биберона залъгалка или негов заместител - пръст, част от облекло и веднъж привикнали, е много трудно да ги откажем от този порочен успокояващ навик. Навикът може да продължи до 3 годишна възраст, а понякога и до по-късна възраст.Рязкото отнемане на биберонът - залъгалка може в някои случаи да доведе до тежки невротични прояви.
Неблагоприятното отражение на биберона залъгалката  е голямо - той лесно се замърсява и става причина за внасяне на инфекция в устата на детето, постоянното дразнене на устната лигавица я прави склонна към възпаления, може да се деформира захапката/ долните предни зъби, стоят пред горните; кърмачето може да отвикне от кърменето и др.
Поради това нашата препоръка е да се полагат максимално усилия кърмачето да не се приучва към биберон залъгалка. Ако обаче навикът е налице, трябва да се полагат грижи  за честото изваряване на  и хигиенно съхранение на  биберон-залъгалка и рядкото му употребяване. Детето постепенно трябва да бъде отвиквано от  биберона залъгалка като се увеличат другите грижи , успокояващи бебето - по-често извеждане на разходка, по-жив емоционален контакт между бебето и майката, /скуката и психично-емоционалното гладуване на кърмачето са честата  причина за неговото пристрастяване към биберона/ гимнастика и закаляване, подходящи играчки, игри и т.н

проф.Хр. Михов
Болести и системи

Алергични заболявания

Безплодие

Бъбречни болести

Грип
 
Болести на дихателната система

Венерически болести

Болести на жлезите

Заразни болести

Имунна система

Заболявания на нервната система

Кожни заболявания

Болести на кръвната система

Менструация

Болести на очите

Болести на отделителната система

Болести на периферната нервна система

Полови болести

Болести на опорно-двигателната система

Сексуални разстройства

Болести на храносмилателната система

Хирургически болести

Уши, нос и гърло

Психично здраве

Депресия

Паническо разстройство
  Нормалният ръст на деца  от един месец до три години ще намерите тук
Форум