EVROPEA
ФОНДАЦИЯ ЕВРОПЕЯ
Всички права запазени.
2007-2010 All rights reserved

за нас    |    мисия      |      новини       |      за контакти      | форум       |   речник на фобиите    |     речник на страховете
блог за паническо разстройство
Новини и информация на английски език за паническо разстройство, агорафобия, деперсонализация и други тревожни разстройства, може да намерите на  следния линк:
www.panic.evropea.com
Болести и системи

Алергични заболявания

Безплодие

Бъбречни болести

Грип
 
Болести на дихателната система

Венерически болести

Болести на жлезите

Заразни болести

Имунна система

Заболявания на нервната система

Кожни заболявания

Болести на кръвната система

Менструация

Болести на очите

Болести на отделителната система

Болести на периферната нервна система

Полови болести

Болести на опорно-двигателната система

Сексуални разстройства

Болести на храносмилателната система

Хирургически болести

Уши, нос и гърло

Психично здраве

Депресия

Паническо разстройство          Начало


Отслабване

Плодове и здраве
Портокал. Лечебно действие на портокала


Описание на потокала. Портокалът е вечнозелено дърво, достигащо на височина до 6 м. От нежните му ухаещи цветове се развиват оранжеви на цвят плодове, които се различават, по размери, форма, аромат, цвят на плодовото месо и захарно-киселинното съотношение в зависимост  от сорта и климатичните условия.
Плодовете са с дебела или с тънка кора,  оранжево или червеникаво оцветена на цвят, с оранжев или кървавочервен цвят на плодовото месо, с малко и с много семки и пр.
Портокаловото дърво плододава на 3­тата година от засаждането, като максимални добиви се получават от 20- до 6О-годишна възраст (над 100 kg от дърво). Продължителността му на живот е 100 ­150 години.
Съдържание на пороткаловия плод. В свежия плод се съдържат ценни хранителни и диетични съставки, минерални вещества (макро- и микроелемети),  витамини. Съдържат се още органични киселини (най-вече лимонена 0,5 - 2,5%), фитонциди, етеричии масла и др., като количеството им варира в широки rpaници  в зависимост  от сорта и климатичните  условия. При сортове с червеникаво плодово месо се съдържат антоцианоподобни вещества.
Енергийната стойност на 100  г плод от портокал е 183 kJ (44 kcal).
Кората на плода съдържа етерични  масла, фитонциди, багрилни вещества хесперидин, на който се дължи  горчивия вкус.
Листата и цветовете съдържат етерични масла, фитонциди, витамини  и др.
Лечебно действие на потокала. Народната медицина е предписвала портокалов сок за лечение на различни болести (най-вече ревматизъм), при отравяния, препоръчвала го  като профилактичо средство против чума. Освен лимоновият и портокаловия сок действа ефикасно срещу болестта  сокрбут.
Портокалът е полезен срещу хиповитаминоза, подагра, хипертония,чернодробни и бъречни заболявания, реваматизъм и затлъстяване. Портокалът забавя стареенето, възбужда апетита и подобрява храносмилането.
Портокалов сок. Портокаловия сок, благодарение на съдържанието на пектин  подобрява  перисталтиката на червата, помага на организма да отдели вредните вещества и препятства  гнилостите процеси.Полезен е за възрастни хора, имащи запек. Портокаловият сок помага за външно лечение на  инфектирани рани.
Чай от портокалови кори. Чаят от портокалови кори помага за кръвоспиращо действие при маточни кръвотечение и менстурация. Причина за това е високото съдържание на витамин Р в кората.