EVROPEA
ФОНДАЦИЯ ЕВРОПЕЯ
Всички права запазени.
2007-2010 All rights reserved
за нас    |    мисия      |      новини       |      за контакти      |   форум       |   речник на фобиите    |     речник на страховете
начало

видове разстройства

паническа атака

паническо разстройство

агорафобия

дисоциация

ПР и бременност

профил на ПР

сезонно разстройство

депресия

имате ли ПР

ПР и децата

ПА и двете възможности

диета при ПР

стимулант за страха

всекидневие и ПР

новини

карта на сайта

страх

психоанализа на страха

опознаване на ПР

лечение на ПР

причини за ПР

недостиг на внимание

отказ от секс

пристрастеност към секс

10 тайни на ПР

вие и вашия лекар

фибромиалгия

нарушения на съня

визия на ПР-страдащ

дентална фобия

психотерапия

натраплива невроза

стрес разстройство

клаустрофобия

социална фобия

сърдечен проблем

епилепсия

ниско самочувствие

смяна на работа

panic survivor

истински истории

близките и ПР

въпроси и отговори

биполярно разстройство

дислексия

как да изберем правилния психотерапевт

скала на страха

тиреотоксикоза

нощна паническа атака

бензодиазепини

гастроезофагиален рефлукс

световъртеж

алкохолизъм

бременности и антидепресанти

странични ефекти на антидепресантите

аспартам

гняв

протакане

булимия

слънчев  и топлинен удар

нива на страха

шизофрения
блог за паническо разстройство

Новини и информация на английски език за паническо разстройство, агорафобия, деперсонализация и други тревожни разстройства, може да намерите на  следния линк:
www.panic.evropea.com
Психично здраве
ПОВЕДЕНЧЕСКАТА ТЕРАПИЯ

Кога се прилага поведенческата терапия?
Съществуват много нарушения, които  се влияят от поведенческата  намеса. Те включват фобии, натрапливости, напикаване в леглото, фобия от училище, алкохолизъм, антисоциално поведение, липса на способност за отстояване на своето и хипохондрия.
Преценката за подлагане на терапия изисква извършване на изследване на поведението пациента от страна на терапевта, като по този начин се достига до специфичннитe трудности, в зависимост, от които се нагажда терапията.
Какво включва изследването на поведението?
Изследването на поведението се състои от три етапа:
1.Кога се предизвиква това поведение,изследване на самото поведение, като последствията се оценяват в най-малки подробности, за да може да се приложи теорията за ученето върху разбирането за това, което подсилва трудността, независимо от факта, че пациентът страда от нея.
2.Отбелязва се предсказуемостта на множеството компоненти на трудността, за да може намесите да се насочват към ключовите моменти на грешно адаптирания цикъл и по този начин внимателно да се наблюдава целият процес.
3.Влиянието на поведението върху начина на живот, върху отношенията и щастието е важно, тъй като терапията може да се концентрира върху областите, причиняващи най-голямо страдание. По този начин се засилва личното усещане за способност да се влияе в най-голяма степен върху средата и пациентът става способен сам да поема отговорност за самия себе си.
Как се прилага поведенческата терапия?
В случаи на поведение, свързано с тревожност, терапията се стреми да разруши порочния кръг, който се появява от избягването на стимула - например на височини - или от избягване на средата, която човек свързва с този стимул. Това се постига, като пациентът се поставя в среда, където има височина в търпима форма, макар че тази среда предизвиква лека тревожност. Интензивността на подлагане на стимула се засилва последователно и постепенно, докато тревожносттта намалее до такава степен, че усещането за побеждаването на средата (способността да мислим за височината, след това да погледнем от  нея) започва да засилва адаптивното поведение, което води до загуба на страха от високо.
Техники от този  тип  помага за лечението на широк диапазон от тревожности, като атаки от паника, фобии, маниакално подведение или миене на ръцете, фобия от училище и т.н.