EVROPEA
Новини и информация на английски език за паническо разстройство, агорафобия, деперсонализация и други тревожни разстройства, може да намерите на  следния линк:
www.panic.evropea.com
ФОНДАЦИЯ ЕВРОПЕЯ
Всички права запазени.
2007-2008 All rights reserved


за нас    |    мисия      |      новини       |      за контакти      |   форум       |   речник на фобиите    |     речник на страховете
водещи новини

видове разстройства

паническа атака

паническо разстройство

агорафобия

дисоциация

ПР и бременност

профил на ПР

сезонно разстройство

депресия

имате ли ПР

ПР и децата

ПА и двете възможности

диета при ПР

стимулант за страха

всекидневие и ПР

новини

карта на сайта

страх

психоанализа на страха

опознаване на ПР

лечение на ПР

причини за ПР

недостиг на внимание

отказ от секс

пристрастеност към секс

10 тайни на ПР

вие и вашия лекар

фибромиалгия

нарушения на съня

визия на ПР-страдащ

дентална фобия

психотерапия

натраплива невроза

клаустрофобия

социална фобия

сърдечен проблем

епилепсия

ниско самочувствие

смяна на работа

panic survivor

истински истории

близките и ПР

въпроси и отговори

Антидепресантите са основните медикаменти за лечение на депресията и паническото разстройство. Те помагат за намаляване на неприятните симптоми, съпътстващи страданието, и приповдигат настроението на болния. Но, когато вие сте бременна, тогава ситуацията, свързана с антидепресантите, се променя. Тяхната полезност е по-скоро незначителна, за сметка на рисковете, които те носят.
Как бременността засяга депресията?
Досега се твърдеше, че тялото по време на бременност произвежда хормони, които пазят жената от депресивните епизоди, но изследователите твърдят, че това не е така. Повече от 10 процента от жените изпитват депресия по време на бременността. От друга страна, бременността не би трябвало да засилва депресията. Истина е, обаче, че бременността отключва различен по вид емоции, които затрудняват овладяването на депресивните епизоди.
Трябва ли да разглеждаме антидепресантите като една възможност за помощ по време на бременност?
Изследователите са посочили малко на брой антидеперсанти, при които съществува възможност, те да не повишават  риска от увреди на плода и последващото негово развитие. Те посочват fluoxetine /Prozac/, sertaline /Zolof/, bupropion. Разбира се, те си оставят вратичка, казвайки, че подобни изследвания не трябва да ни успокояват напълно. Престоят още изследвания и по-дългосрочни наблюдения, за да бъдат учените напълно уверени в безопасността на антидепресантите.
Съществуват ли антидеперсанти, които са по-безопасни от други?
Да, те посочват bupropion, като по безопасен, за сметка на paroxetin / Paxil/ - това е антидепресант, известен като селективен инхибитор на обратното захващане на серотонина /SSRI/ - за него се сочи, че увеличава риска от сърдечни увреди на плода, ако той е приеман през първите 3 месеца от бременността. Затова лекарите съветват да не се използва Paxil, да не се използва през първите месеци на бременността, ако това е възможно.
Каква е ситуацията с другите SSRI ?
Ако разгледаме  citalopram /Celexa/, fluoxetine /Prozac/, sertaline /Zolof/  - за тях ще кажем,че повишават риска от увреди на белия дроб, ако те са приемани през втората половина на бременността. Този проблем при новородените се свързва с трудната  адаптация на системите на тялото/по-точно белият дроб/, които го приспособяват към новата среда извън майчината утроба.
Трициклични антидепресанти
Това  са по-стари антидеперсанти , включващи амитриптилин и нортриптилин. За тях категорично може да се каже, че използването им не е препоръчително. Ако все пак някои поеме риска да ги използва, то са възможни следните последици за бебето - увреди на централната нервна система, физически малформации и последващи проблеми в развитието на детето.
Съществуват ли други рискове за бебето?
Ако вие използвате  SSRI антидепресанти по време на бременността  или в последния триместър, вашето бебе може да изпитва симптоми на отнемане след раждане, те включват - тремор, стомашни проблеми, проблеми със съня, плач и нервност
Какво ще се случи, ако бременна жена спре внезапно приемането на антидепресанти по време на бременността?
Ако приeмате антидеперсанти и ги спрете внезапно по време на бременността ви, рискът да се върне депресията е 5 пъти по-висок, отколкото при жените, които продължават да приемат лекарствата. Спирането на SSRI може да докара следните симптоми:
Какво е решението?
Ако вие имате депресия и страдате от паническо разстройство, трябва да се консултирате с вашия лекари и  да изберете вярното решение.Понякога леката форма на депресия се овладява в групи за взаимопомощ, докато в друг случаи, рискът от спирането на антидеперсантите би бил по-голям, отколкото от  риска на приемането на антидепресанти.
Тук изборът е изключително труден. Защото и двете състояние носят риск за здравето  на майките и техните бебета. Всяка жена трябва да вземе индивидуално решение  и да прецени сама за себе си, какъв приоритет ще избере. Каквото и да реши, никой не би трябвало да я обвинява или осъжда за това, че е взела едно или друго решение. Дори понякога това решение да е твърде драстично, като отказът да има собствени деца и да реши да осинови дете. Всяко решение трябва да бъде съобразено със състоянието на жената  и нейната психофизическа кондиция. Не трябва да се насилва една жена, ако тя смята ,че няма сили да се справи с майчинството, ако страда от паническо разстройство или депресия и антидеперсантите са задължителни, а съществува риск детето да бъде увредено от тях .Както и обратния вариант, жената да изживее една тежка бременност, да бъде психически и физически смазана и това да се отрази на детето. И след това, майката да няма сили да отглежда детето си, особено, когато няма кои да и помага.
Затова решението е изцяло в ръцете на жената и тя не бива да бъде съдена за своя избор какъвто и да е той.


Антидепресантите  -  безопасни ли са по време на бременност?
биполярно разстройство

дислексия

как да изберем правилния психотерапевт

скала на страха

тиреотоксикоза

нощна паническа атака

бензодиазепини

гастроезофагиален рефлукс

световъртеж

алкохолизъм

бременности и антидепресанти

страничнш ефекти на атиидепресантите

аспартам

гняв

протакане

булимия

слънчев  и топлинен удар

нива на страха

шизофрения


истински истории и коментари