EVROPEA
ФОНДАЦИЯ ЕВРОПЕЯ
Всички права запазени.
2007-2009 All rights reserved
за нас    |    мисия      |      новини       |      за контакти      |   форум       |   речник на фобиите    |     речник на страховете
начало

видове разстройства

паническа атака

паническо разстройство

агорафобия

дисоциация

ПР и бременност

профил на ПР

сезонно разстройство

депресия

имате ли ПР

ПР и децата

ПА и двете възможности

диета при ПР

стимулант за страха

всекидневие и ПР

новини

карта на сайта

страх

психоанализа на страха

опознаване на ПР

лечение на ПР

причини за ПР

недостиг на внимание

отказ от секс

пристрастеност към секс

10 тайни на ПР

вие и вашия лекар

фибромиалгия

нарушения на съня

визия на ПР-страдащ

дентална фобия

психотерапия

натраплива невроза

стрес разстройство

клаустрофобия

социална фобия

сърдечен проблем

епилепсия

ниско самочувствие

смяна на работа

panic survivor

истински истории

близките и ПР

въпроси и отговори

биполярно разстройство

дислексия

как да изберем правилния психотерапевт

скала на страха

тиреотоксикоза

нощна паническа атака

бензодиазепини

гастроезофагиален рефлукс

световъртеж

алкохолизъм

бременности и антидепресанти

странични ефекти на антидепресантите

аспартам

гняв

протакане

булимия

слънчев  и топлинен удар

нива на страха

шизофрения
блог за паническо разстройство
Новини и информация на английски език за паническо разстройство, агорафобия, деперсонализация и други тревожни разстройства, може да намерите на  следния линк:
www.panic.evropea.com

БРЕМЕННОСТ
Признаци за започващо раждане
През последните 3-4 седмици на бременността започват да се появяват известни признаци, които бременната досега не е усещала. Те й напомнят за предстоящото раждане. На първо място идва значителната спадане на корема, които преди е стигал до ребрената дъга. Дишането, което досега е било затруднено, става по-леко, бременната вече може да се навежда по-добре. Паралелно с това тя започва да усеща тежест ниско в корема, към пикочния мехур. Понякога има и болки с позиви за по-често уриниране. Тези явления са изразени най-добре при първескините и се дължат на обстоятелството, че главата на плода вече се намества към входа на таза. Поради повишената чувствителност на матката жената усеща по-често маточните контракции, придружени понякога през този период със слаби болки. Не са редки случаите, при които  неопитната бременна смята, че раждането вече започва, и изплашена, отива в родилния дом. При такива случаи тя обикновено бива оставена там под наблюдение в продължение на 1-2 часа и след повторния преглед от лекаря се връща в къщи със съответните съвети.
Случва се понякога бременни, които получават по-често контракции, да бъдат приети в родилното заведение до пълното успокояване на матката след 1-2 дни да бъдат изписани.
Основен признак - изтичане на кървава слуз от влагалището
Признак, който говори за почнало раждане, е изтичането на кървава слуз от влагалището. Това е слузта, която е затваряла отвора на маточната шийка и е образувала т. нар. запушалка с предназначение  да предпазва матката от инфекция през влагалището. Изпадането на тази запушалка в акушерството се казва белязане на родилката.
Контракции
С настъпване на белязането контракциите стават по-чести и по-силни. В началото те се явяват през 20-30 минути и траят около 10-20 секунди. Постепенно честотата и продължителността се увеличават - те идват през 2-3 минути и  траят от 40 до 50, а понякога и повече секунди. Бременни, които са посещавали курсовете за психопрофилактична подготовка на раждането, обикновено чувствуват присвиванията на матката много по-слабо, отколкото другите. Раждането без болка зависи от това, как бременната е усвоила и затвърдила начините за обезболяване и как водещият раждането - лекар или акушерка - ще я насочи правилно да ги изпълнява. При добро желание жените с по-силна нервна система могат да мобилизират така своята воля, че и без тази подготовка да се получи добър резултат. Понякога дори резултатът е по-добър, отколкото при бременни със слаба нервна система и воля, посещавали курсовете на женската консултация по психопрофилактична подготовка на раждането.

д-р М.Белчева
Признаци за започващо раждане
Таблица, показваща датата, когато бебето ще се раздвижи за първи път; от коя дата трябва да водите полов живот с повишено внимание; и на коя дата  ще настъпи раждането. Научете повече тук