EVROPEA
ФОНДАЦИЯ ЕВРОПЕЯ
Всички права запазени.
2007-2009 All rights reserved
за нас    |    мисия      |      новини       |      за контакти      |   форум       |   речник на фобиите    |     речник на страховете
начало

видове разстройства

паническа атака

паническо разстройство

агорафобия

дисоциация

ПР и бременност

профил на ПР

сезонно разстройство

депресия

имате ли ПР

ПР и децата

ПА и двете възможности

диета при ПР

стимулант за страха

всекидневие и ПР

новини

карта на сайта

страх

психоанализа на страха

опознаване на ПР

лечение на ПР

причини за ПР

недостиг на внимание

отказ от секс

пристрастеност към секс

10 тайни на ПР

вие и вашия лекар

фибромиалгия

нарушения на съня

визия на ПР-страдащ

дентална фобия

психотерапия

натраплива невроза

стрес разстройство

клаустрофобия

социална фобия

сърдечен проблем

епилепсия

ниско самочувствие

смяна на работа

panic survivor

истински истории

близките и ПР

въпроси и отговори

биполярно разстройство

дислексия

как да изберем правилния психотерапевт

скала на страха

тиреотоксикоза

нощна паническа атака

бензодиазепини

гастроезофагиален рефлукс

световъртеж

алкохолизъм

бременности и антидепресанти

странични ефекти на антидепресантите

аспартам

гняв

протакане

булимия

слънчев  и топлинен удар

нива на страха

шизофрения
блог за паническо разстройство
Новини и информация на английски език за паническо разстройство, агорафобия, деперсонализация и други тревожни разстройства, може да намерите на  следния линк:
www.panic.evropea.com
Истински истории на хора, преборили се с паническото разстройство


Въпроси и отговори, засягащи паническо разстройство

За роднините и близките на хората, боледуващи от паническо разстройство

Паническо разстройство:

Здраве:
Описание на психоза
Психозата е състояние, при което личността има известна загуба на контакт с реалността. Това означава, че човек не мисли ясно, и вярва в неща, които в действителност не съществуват. Когато някои има подобно възприятие, говорим, че той е в психотичен епизод.  Трима души на всеки 100 получават  психотични епизоди. Психозата е по-често заболяване, отколкото диабета. Лечението може да помогне на всеки, заболял от психоза.

Какви са симптомите на психоза?
Психозата като заболяване влияе пряко на мислите, но може да засегне и настроението и поведението.
Ето някои характерни симптоми на психоза:
Объркано мислене. Мисленето на заболелия става объркано и неорганизирано. Страдащият трудно се концентрира, трудно следи разговора, както и трудно запомня. Мислите могат да се ускорят или забавят. Липсва логика между казаните неща.
Фалшиви вярвания. Той е характерен за хората, които са в психотичен период. Болният вярва в неща, които не са истина. Убеждението е толкова силно, че нищо не е в състояние да промени мисленето.
Халюцинации. Някой, който е в психотичен епизод, може да вижда, чува хора или неща, които не съществуват. Това са халюцинации. Най-честите халюцинации са чуването на гласове.
Промяна в чувствата. Чувствата се променят без видима причина. Човек в психотичен период може да се чувства странно или откъснат от околния свят. Колебанията в настроенията са чести- от приповдигнато настроение до депресия.
Промяна в поведението. Хора в  психотичен период могат да имат нелогично поведение. Например да се смеят без причина или да се ядосани  без повод, както и да демонстрират  висока физическа активност. Някои в психотичен период може да се обърне за помощ към полицията, защото смята, че някои го напада, както и да спре да се храни, тъй като е обзет от тревога, че ще бъде отровен.
Симптомите  са различни за различните хора, и  те могат да се променят с времето.

Какво причинява психоза?
Все още учените не са дали категоричен отговор на този въпрос. Обикновено психозата се явява при стрес,  използване на наркотици или социални промени. Някои хора успяват да се справят с тези промени, други - не.
Това което учените знаят със сигурност е, че при психозата има химически дисбаланс в мозъка, и този дисбаланс може да бъде коригиран  чрез медикаменти.
Алкохол и лекарства
Известно е, че алкохолът и лекарствата, както и наркотиците могат да предизвикат подобни симптоми, както при психозата. Някои лекарства могат да причинят симптоми подобни на психозата, както и да стартират психозата. Също така други медикаменти пък  могат да прикрият симптомите на психозата и да забавят   лекарската намеса.

Видове психоза
Психоза, появила се при спирането на определени медикаменти, наркотици, алкохол. Понякога тази психоза преминава бързо, докато друг път е необходим доста продължителен период, за да се възстанови човек.
Реактивна психоза. Внезапна поява на симптоми на психоза, когато нещо много стресиращо се е случило в живота на човек. Симптомите могат да бъдат  тежки, но обикновено настъпва бързо възстановяване.
Шизофрения. Тук симптомите на психоза присъстват повече от шест месеца. Тогава говорим за шизофрения. Много хора с шизофрения водят нормален живот, някои от тях успяват да се възстановят напълно.
Шизофренно разстройство. Това разстройство има същите симптоми, както при шизофренията,но продължава по-малко от шест месеца.
Халюцинации. Това разстройство е свързано с  вярвания в неща, които не са истина.
Биполярно афективно разстройство /маниакално депресивно разстройство/. Това разстройство предизвиква люшкания в настроението. Това са настроения, свързани с прекалено повишена енергия и периоди на потиснатост и депресия.
В депресивните периоди могат да присъстват и психотични симптоми като чуване на гласове, които да подтикват страдащите към самоубийство. Също така да им внушават, че те са  известни личности.
Шизоафективно разстройство. При това разстройство се наблюдават периоди на промени в настроението, а в други случай и демонстриране и на психотични симптоми.  Това състояние има характеристика на афективно разстройство и на шизофрения, без рязка граница между двете.
Психотична депресия.Болните изпитват освен тежка депресия, и психотични симптоми.

Възстановяване от психоза
Степента и продължителността на възстановяване  при различните хора е различна. При някои тя  може  да отнеме  дълъг период. От Първият психотичен период възстановяването обикновено е след няколко месеца. Когато симптомите обаче се връщат  периодът на възстановяване е по-дълг.


шизофрения

видове депресия

биполярно разстройство

маниакална депресияПсихоза
1.Шизофрения. Как изглежда света през очите на болните?

2. Биполярното разстройство. Двата свята на тъга и еуфория

3.Депресията.Какво представлява тя?

4. Психоза. Причини за психоза
Психично здраве                                                                                                     ФОРУМ