EVROPEA
Новини и информация на английски език за паническо разстройство, агорафобия, деперсонализация и други тревожни разстройства, може да намерите на  следния линк:
www.panic.evropea.com
ФОНДАЦИЯ ЕВРОПЕЯ
Всички права запазени.
2007-2015 All rights reserved
   .
    Психотерапията представлява процес, който показва пътищата за справяне с емоционалните или психични разстройства. По време на психотерапията вие можете:
1.        Да научите причините, които са ви довели до страданието и по този начин да разберете по-добре какво се случва с вас
2.        Да разпознавате и идентифицирате мислите, които предизвикват отрицателните усещания. Веднъж научили ги, вие лесно ще ги премахвате
3.        Да поддържате добри приятелства и един успешен личен живот
4.        Да намерите най-точните пътища, по които да решавате проблемите си
5.        Да научите как да си поставяте реалистични задачи и да ги изпълнявате
Психотерапията може да бъде кратък процес от няколко сесия, както и по-дълъг процес, продължаващ с години.
Тя е индивидуална, фамилна или групова. Не рядко, терапията е комбинация от споменатите форми и се прилага, заедно с предписаните от специалист медикаменти.
Задачата на психотерапията е да намали симптомите на безнадеждност и гняв и да научи личността да управлява живота си.
Психотерапията може да включва:
Арттерапия
Артерапията е  известна и като креативна терапия, използвайки творчески процеси, които помагат на хората  да изразят мислите си и чувствата, които при други обстоятелства не биха могли да направят така успешно. Креативната терапия може  да засили себеуважението и самочувствието и да засили промяната в позитивен смисъл. Артерапията включва  танци, драма, рисуване, поезия.
Поведенческа терапия
Поведенческата терапия се концентрира върху промяната на нежеланите и нездравословни поведения на личността, които я довеждат до незадоволителните изживявания и разстройства. Поведенческата терапия сменя нездравословното поведение с по-успешно за личността, посредством десенсибилизация. Десенсибилизацията е процес, който конфронтира личността с нещото, което предизвиква у нея тревога или страх.
Ако изпитвате страх от вируси и това ви кара постоянно да почиствате дома си и да миете ръцете и тялото си, трябва да опитате тази техника.
Познавателна терапия
Познавателната терапия ще ви помогне да премахнете деструктивните мисли, които рушат живота ви.Ако сте в депресия, вероятно виждате себе си и всички свои действия в негативна светлина и това предизвиква у вас постоянно неудовлетворение. Познавателната терапия фокусира върху конкретния проблем, който нерядко има  история в миналото, където е останал неразрешен вътрешен конфликт
Познавателно-поведенческа терапия
Това е комбинация от поведенческата и познавателната терапия. В този си вид тя разпознава и идентифицира нездравословните вярвания и поведения, като сменя местата им с положителни и здравословни техники.Тя залага на идеята, че вие самият определяте приоритетите си в живота, своите мисли и схващания, а не хората около вас. Дори ако дадена ситуация е невъзможна за промяна, вие  ще се научите да сменяте начина си на отношения към нея.
Десенсибилизираща терапия
Тя е форма на поведенческата терапия. При нея личността се излага на ситуациите и предметите, които предизвикват неприятни усещания. Тя е подходяща за хора с натрапливо разстройство или постравматично разстройство. С излагането на обектите, които предизвикват натрапливи мисли или травмиращи реакции, личността се научава как да се справя ефективно с тях.
Диалектическа поведенческа терапия
Този вид терапия е близка до познавателно - поведенческата терапия.  Тя поставя на първо място създаването на умения, които да подпомогнат личността да  се научи да толерира стреса и да заздрави приятелствата между страдащият и околните.  Тя е особено приложима при личностните разстройства, където често има опити за самоубийства. Тя е от особено значение и при хората с хранителни разстройства, както и при онези, които са изложени на постоянно насилие. Диалектиката тук има за идея да обърне личността към философския смисъл на нещата. Личността осъзнава, коя е тя всъщност, като в същото време прави някои промени в мислите и подходите при взимането на решения.
Интерперсонална терапия
Тази терапия се фокусира върху начините, по които вие общувате с другите. Тя научава личността как да си взаимодейства с роднини, близки и колеги. Този вид терапия начертава стратегиите, чрез които да се справите с проблемите си в приятелствата и комуникацията с околните.
Психоанализа
Психоанализата използва минали спомени, събития и чувства, чрез които личността да разбере настоящето си поведение. Тя се опира на теорията,според която  събитията в детството създават подсъзнателни реакции, които управляват  поведението ви и начина ви на мислене.  Може също така да използвате и анализата на свободните асоциации - казвате първото нещо, което ви идва на ум и анализирате смисъла му.
Психоанализата е дълъг процес. При традиционната психоанализа, пациентът ляга на дивана, а психотерапевтът сяда  до него като се стреми да не се натрапва, а да остане незабележим, докато пациентът споделя изживяванията си. Тази терапия е създадена от известния Зигмунд Фройд.
Терапия чрез игри
Тя се използва при децата. Посредством различни играчки - кукли, децата се научават да  изразяват по-лесно емоциите си, ако те чувстват затруднения да направят това с думи.
Психодинамична терапия
Тази терапия се основава на теорията на психоанализата, като помага на съзнанието да разбере подсъзнателните мисли и поведения и да развие нови черти в мотивацията си като  се справи с  вътрешните си конфликти. Това е една от най-разпространените психотерапии.Тя е по-лека от психоанализата и при нея терапевтът и пациентът стоят очи в очи.  Сесиите са веднъж седмично и тя продължаха обикновено година.
Психодинамичната психотерапия предлага набор от различни техники - обследване на миналото, сблъсък между мечтите и действията, предлага подкрепа и интерпретиране на  вашите мисли и чувства.
Тези терапевтични действия ви помагат да направите връзка между чувствата, мислите, симптомите и поведението, и подсъзнателната мотивация. С новите знания, вие вече ще управлявате по-лесно живота си.
Психообучение
То се фокусира над обучението на вас и вашето семейство и приятели, относно заболяването, което имате.
На пациентът се дава възможност да се запознае с  уменията, които притежава средата, в която живее и как да ги използва, за да се справи с проблемите, които има. Той се обучава  да разпознава и онези симптоми, които дават индикация, че не е в ремисия, а заболяването се изостря  и да потърси адекватна помощ. Тази терапия е подходяща за хора, които имат тежки хронични заболявания като шизофренията.
Всяка една от тези техники е въпрос на дискусия между терапевт и пациент. Те двамата трябва да решат, коя е най-подходяща за моментното състояния на болния и да я приложат. Добрият изход от терапията зависи и от уменията на двамата. За психотерапевтът е важна практиката и точния подход, а за пациентът - умението да се доверява и да бъде последователен.
Психотерапията - необходимост, а не приумица
водещи новини
видове разстройства
паническа атака
паническо разстройство
агорафобия
дисоциация
ПР и бременност
профил на ПР
сезонно разстройство
депресия
имате ли ПР
ПР и децата
ПА и двете възможности
диета при ПР
стимулант за страха
всекидневие и ПР
новини
карта на сайта
страх
психоанализа на страха
опознаване на ПР
лечение на ПР
причини за ПР
недостиг на внимание
отказ от секс
пристрастеност към секс
10 тайни на ПР
вие и вашия лекар
фибромиалгия
нарушения на съня
визия на ПР-страдащ
дентална фобия
психотерапия
натраплива невроза
стрес разстройство
клаустрофобия
социална фобия
сърдечен проблем
eпилепсия
ниско самочувствие
смяна на работа
panic survivor
истински истории
близките и ПР
въпроси и отговори
Истински истории на хора, преборили се с паническото разстройство
Въпроси и отговори, засягащи паническо разстройство
 
за нас    |    мисия      |      новини       |      за контакти      |   форум       |   речник на фобиите    |   речник на страховете
биполярно разстройство
дислексия
как да изберем правилния психотерапевт
скала на страха
тиреотоксикоза
нощна паническа атака
бензодиазепини
гастроезофагиален рефлукс
световъртеж
алкохолизъм
бременности и антидепресанти
страничнш ефекти на атиидепресантите
аспартам
гняв
протакане
булимия
слънчев  и топлинен удар
нива на страха
шизофрения
истински истории и коментари