EVROPEA
ФОНДАЦИЯ ЕВРОПЕЯ
Всички права запазени.
2007-2009 All rights reserved
за нас    |    мисия      |      новини       |      за контакти      |   форум       |   речник на фобиите    |     речник на страховете
начало

видове разстройства

паническа атака

паническо разстройство

агорафобия

дисоциация

ПР и бременност

профил на ПР

сезонно разстройство

депресия

имате ли ПР

ПР и децата

ПА и двете възможности

диета при ПР

стимулант за страха

всекидневие и ПР

новини

карта на сайта

страх

психоанализа на страха

опознаване на ПР

лечение на ПР

причини за ПР

недостиг на внимание

отказ от секс

пристрастеност към секс

10 тайни на ПР

вие и вашия лекар

фибромиалгия

нарушения на съня

визия на ПР-страдащ

дентална фобия

психотерапия

натраплива невроза

стрес разстройство

клаустрофобия

социална фобия

сърдечен проблем

епилепсия

ниско самочувствие

смяна на работа

panic survivor

истински истории

близките и ПР

въпроси и отговори

биполярно разстройство

дислексия

как да изберем правилния психотерапевт

скала на страха

тиреотоксикоза

нощна паническа атака

бензодиазепини

гастроезофагиален рефлукс

световъртеж

алкохолизъм

бременности и антидепресанти

странични ефекти на антидепресантите

аспартам

гняв

протакане

булимия

слънчев  и топлинен удар

нива на страха

шизофрения
блог за паническо разстройство
Новини и информация на английски език за паническо разстройство, агорафобия, деперсонализация и други тревожни разстройства, може да намерите на  следния линк:
www.panic.evropea.com

Пубертет
Пубертетно-юношеската възраст (пубертетната възраст) започва към 8-10-годишна възраст и завършва окончателно едва към 16-20-годишна възраст. Това е продължителен, напрегнат и критичен период  в развитието на човека, мост за преминаване от детската в зрялата възраст. През този период се осъществява не само голям физически растеж, а настъпват и съществени и резки промени във всички органи и системи, като особено изпъкващи са промените в половата система, нервната система, психиката и поведението. Тези бурно настъпващи промени създават много тревоги и безпокойства не само у родителите, но и в средата на подрастващите младежи. Много автори разграничават в сложното пубертетно развитие три последователни фази.
Пред пубертетна фаза(8-11-годишна възраст), когато постепенно се появяват началните вторични полови белези.
Пубертетна фаза (пубертет в тесен смисъл на думата, настъпващ бурно в периода от 12- до 15-годишна възраст), която се изявява с ускорено развитие на първичните и вторичните полови белези. У момичетата се появява  менструацията, а у момчетата се появяват полюции (изпразване на семенна течност). Третата фаза се нарича юношеска възраст (от 17- до 20-годишна възраст), когато узряват и се доразвиват настъпилите пубертетни промени.
У момичетата  половото съзряване настъпва 1-2  години по-рано от това при момчетата. Началото  на пубертета не е еднакво за всички деца и показва вариации от 1-2 и повече години за отделните деца, така че често срещащите се избързвания или забавяния в настъпването на пубертета не бива да създават особени тревоги. Тези колебания в настъпването на пубертета се дължат на  комплекс от много фактора: наследственост, расова принадлежност, възпитателно въздействие, хранене, социални условия си др.
Към 8-10-годишна възраст у момичетата се появява израстване на таза и леко издуване (като бутон) нa зърната на гръдните жлези.
Към 10-11-годишна възраст гръдните жлези се увеличават още повече, появява се окосмяване в половата област и нарастване на външните и вътрешните полови органи.
В периода от 12- до 13-годишна възраст гръдните жлези значително нарастват и техните зърна се пигментират, а към 1З-14-годишна  възраст започва окосмяване под мишниците и се явява първата менструация.
В периода от 14-15-годишна възраст вече може да настъпи първата бременност. През периода ат 15-16-годишна възраст се появява акне по кожата на лицето и значително променяне (мутиране на детския глас). В юношеската фаза (от 16- до 18-годишна възраст) растежът на скелета опира и девойката показва особеностите на зряла жена. Най-ранно нормално появяване на менструация  може да се наблюдава на 8-годишна възраст. При появата на менструация между 8- и 10-годишна възраст се говори за ранен нормален пубертет.
3а преждевременно полово развитие се говори, когато момичето показва началните прояви на пубертетно развитие преди 6- годишна възраст, а менструацията се появява преди 8-годишна възраст. Пубертетното развитие у момчетата показва следните особености към 10-11- годишна възраст започва началното уголемяване на половия член и на яйцата (тестисите); към 12-1З-годишна възраст се появява леко окосмяване в половата област и леко набъбване на зърната на гръдните жлези; към 14-15-годишна  възраст се появява окосмяване под мишниците , покарват мустаци и детският глас мутира; към 15-16-годишна възраст се появяват  полюции(спонтанно отделяне на зрели сперматозоиди -  най-често през нощта), а към 16-17-годишна възраст настъпва окосмяване на лицето (брада, мустаци) и някои области на тялото. Към 20-21-годишна възраст спира растежът на костите и младежът показва особеностите на възрастен мъж. Всички  горепосочени, срокове са приблизителни и само компетентен лекар може да реши дали има нормално или ненормално протичане на пу6ертетното съзряване.

проф.Бр.Братанов
Фази на пубертетното развитие