EVROPEA
ФОНДАЦИЯ ЕВРОПЕЯ
Всички права запазени.
2007-2009 All rights reserved


за нас    |    мисия      |      новини       |      за контакти      |   форум       |   речник на фобиите    |     речник на страховете
начало

видове разстройства

паническа атака

паническо разстройство

агорафобия

дисоциация

ПР и бременност

профил на ПР

сезонно разстройство

депресия

имате ли ПР

ПР и децата

ПА и двете възможности

диета при ПР

стимулант за страха

всекидневие и ПР

новини

карта на сайта

страх

психоанализа на страха

опознаване на ПР

лечение на ПР

причини за ПР

недостиг на внимание

отказ от секс

пристрастеност към секс

10 тайни на ПР

вие и вашия лекар

фибромиалгия

нарушения на съня

визия на ПР-страдащ

дентална фобия

психотерапия

натраплива невроза

стрес разстройство

клаустрофобия

социална фобия

сърдечен проблем

епилепсия

ниско самочувствие

смяна на работа

panic survivor

истински истории

близките и ПР

въпроси и отговори

биполярно разстройство

дислексия

как да изберем правилния психотерапевт

скала на страха

тиреотоксикоза

нощна паническа атака

бензодиазепини

гастроезофагиален рефлукс

световъртеж

алкохолизъм

бременности и антидепресанти

странични ефекти на антидепресантите

аспартам

гняв

протакане

булимия

слънчев  и топлинен удар

нива на страха

шизофрения
Новини и информация на английски език за паническо разстройство, агорафобия, деперсонализация и други тревожни разстройства, може да намерите на  следния линк:
www.panic.evropea.com

Болка в корема

Язва на стомаха.Язва на дванадесетопръстника.Описание

Гастрит

Атрофичен гастрит

Хипертрофичен гастрит

Гастроезофагеален рефлукс

Диспепсия

Стеснение на пилора

Рак на стомаха

Стомаше кръвоизлив. Кръвоизлив от язва
Заболяване на храносмилателната система
Описание на рак на стомаха
От всички злокачествени новообразувания ракът на стомаха се среща най-често. Мъжете боледуват два пъти по-често от жените. Ракът на стомаха се среща най-често между 40 и 60-годишна възраст. Над 70 години се среща значително по-рядко. Под 40-годишна възраст той се среща в доста голям процент.
Причини за рак на стомаха
Етиологията на рака на стомаха, както въобще на раковото заболяване, не е известна. Като улесняващи развитието на рака се изтъкват някои предракови състояния - полипозата на стомаха, хроничната калозна язва, атрофичният гастрит с ахилия, пернициозната анемия, общите смущения в обмяната. Ракът не е локално заболяване, а се развива върху нарушената обмяна и структура на тъканите, които зависят от peгулиращото влияние на централната нервна система. В редица случаи се установява и наследствено предразположение.

Диагноза и симптоми  на рак на стомаха.

Характерно е, че повечето от болните в миналото не са имали стомашни оплаквания, а други, които са имали признаци на хроничен гастрит и язвена болест, получават нови смущения. Началните симптоми на стомашния рак са доста не характерни: немотивирана обща слабост, намалена трудоспособност, лека уморяемост. На тоя фон по-късно се развиват стомашните смущения. Болният загубва апетита си, след нахранване има чувство на тежест в стомаха, натиск, подуване, лесно се насища,получава отвращение към месо. Появяват се тъпи болки в епигастрия, гадене, а понякога, макар и рядко, повръщане. Това са признаците на така наречения "стомашен дискомфорт". Болният слабее, става апатичен и подтиснат. Тъпата епигастриална болка, засилвайки се постепенно, става коликообразна, режеща. Тя няма определена ирадиация, нито се влияе от храна и алкалии. Ранната болка е по-честа при локализацията на рака върху малката кривина и препилоричната област. Този ранен стадий се характеризира с липсата на клинично установими изменения на стомаха. Кръвната картина, стомашният сок и утаяването на еритроцити могат да бъдат нормални и окултни кръвоизливи да няма. При изследване се наблюдават, нарушаване релефа на лигавицата, рязко изрязан дефект на контурата.        
Постепенно състоянието се влошава, повръщането става все по­често - болният повръща храна, кръв. Понякога повърнатото има гнилостен вид. Хематемезата /повръщане на кръв/ и мелената /кръв в изпражненията/не са много чести, те не са обилни, но са дълготрайни. При рак на кардията се развива дисфагия, регургитация и кръвоизливи, а на пилора - признаци на стеноза, болки и повръщане. Понякога, макар и по-рядко, се срещат безсимптомно протичащи форми, при които напипването на тумор, свободно подвижната течност, твърдият и неравен черен дроб са първите признаци на заболяването. Болният има сивкавобледен цвят на кожата, намален тургор, подпухнало лице; срещат се обаче болни и с добър външен вид. Много пъти при старателно направената палпация в изправено положение може да се установи слабо болезнен тумор в епигастрия. По-късно на преден план изпъкват анемията (желязодефицитна или пернициозна), кахексията, високата температура, масивните хематемези и мелени и много по-рядко - перфорацията към перитонеума. Важни симптоми са постоянните окултни кръвоизливи в изпражненията.Рак на стомаха