EVROPEA
ФОНДАЦИЯ ЕВРОПЕЯ
Всички права запазени.
2007-2009 All rights reserved

за нас    |    мисия      |      новини       |      за контакти      | форум       |   речник на фобиите    |     речник на страховете
блог за паническо разстройство
Новини и информация на английски език за паническо разстройство, агорафобия, деперсонализация и други тревожни разстройства, може да намерите на  следния линк:
www.panic.evropea.com
Всичко, което е необходимо за здравето на новороденото
Физическо развитие на кърмачето
През първите месеци бебето наддава по 700 г, след това по 500-600 г, за да стигне към края на първата година до 300 г месечен прираст. Едни бебета удвояват теглото си от раждането към 4-ия месец, а други към 6-ия месец. Почти всички го утрояват към края на годината. След това децата нарастват средно годишно с около 2 кг. Както се вижда интензитетът на растежа отслабва с възрастта. Всички тези цифри обаче са само ориентировъчни . Всяко дете се развива индивидуално и не винаги се подчинява на нашите показатели и норми. Така например можете да прочете, че тримесечната бебе трябва да тежи към 6  кг, а едногодишното  10 кг. В същност нормални са всички тримесечни деца  с  тегло от 4,5 до 7 кг и всички едногодишни деца с тегло от 8 до 12 кг. Не трябва да се стремите към наднормено тегло на детето. Вашата задача е да отгледате здраво, жизнено и умно  дете. В същност по-важен е растежът на детето на дължина. До края на първата година бебето нараства средно месечно  с 2-3 см, за  да  стигне в края на годината 75- 80 см дължина.  След това нарастването е с около  5 см за година. Добре наддаващо на тегло бебе има хубави, закръглени форми, а нa бедрата му се образуват 1-2 напречни гънки. Често пъти те не са еднакви и симетрични на двете крачета. Не изпадайте в паника - в природата няма идеална симетрия. Тази особеност само ще даде повод на лекаря да провери дали у детето  няма предразположение  към  изкълчване  на тазобедрената става. Но това съмнение далеч не винаги  се потвърждава.

По-пълно или по-слабо бебе
Днес вече е ясно, кое е за предпочитане - здраво и пъргаво дете, Макар и с тегло на  долната граница на нормата,  или пълно, дори тлъсто бебе, тромаво, отпуснато и често боледуващо. Опитът показва, че  както затлъстелите  възрастни  хора, така и  пълните деца по-чecтo и по-тежко боледуват .
Разбира се, ако теглото на  детето е под долната граница на нормата, ако подкожната тлъстина на гърдичките,  коремчето и крайниците  му е силно намаляла, това вече говори за заболяването хипотрофия, т. е. изчезване на подкожната тлъстина. Най-честата причина за хипотрофията е неправилното и изкуственото хранене, а след това честите боледувания. В последно време обаче все по-често се срещат прекомерно охранени деца. Затлъстяването   най-често е последица на прекомерно и насилствено хранене . Не завиждайте на тези майки. В началото те измъчват бебето да погълне полагащата му се дажба храна, след това се радват на добрия му апетит, а накрая търсят помощта  на лекаря  срещу големия апетит на детето.
Фонтанелата (мекото пространство между костите на темето  на бебeтo) при раждането е с размера 2-3 см. Постепенно тя се увеличава до 6-ия месец, а после намалява, за да се затвори към края на първата година. У едни бебета това става още на 8-месечна възраст, а у други едва към 14-16-ия месец. Все пак, ако фонтанелата на бебето не се затвори в края на първата година, посъветвайте се с лекаря, да не би това да е израз на леко протекъл и още неоздравял рахит.
Зъбите на бебето започват да никнат към 6-8-месечна възраст. И тук обаче има големи индивидуални различия. На вашето бебе първите зъби могат да поникнат още на 3-месечна възраст. Но не се тревожете, ако не се появят и до 10-ия месец. Няма дете, което да е останало без зъби. Някои родители смятат, че когато бебета започне да се лигави през 3-ия месец, това се дължи на никненето на първото зъбче. На лигавенето през 3-ия месец е нормално явление за всички деца и не означава никнене на зъби. Кагато към 6-8-месечна възраст започне никненето на зъбите, някои деца стават малка по-неспокойни и хапят попадналите им предмети. Никога обаче не отдавайте повишената температура на никненето на зъбите, а потърсете лекар. Та нали след 6-ия месец  до средата на третата година на детето му никне средно по едно зъбче всеки месец. Означава ли това, че всяко повишаване на температурата трябва да се свързва с никненето на зъби. Естествено,не. За вас е важно да знаете,че нарушения ред на никнене на зъбите (първо резци, след тава предкътници, после кучешки) появата на зъби с лош eмайл и изникването на зъбите накриво означава отклонение от  нормата. Лекарят и стоматологът  трябва да преценят на какво  се дължи това . Обиновено млечните зъби започват да се подменят с трайни зъби, преди да тръгне детето на училище. Ако у вашето дете този процес започне още през петата година, не се учудвайте. Сега всички процеси на растеж у децата са ускорени.

проф. Хр. Михов

Физическо развитие на кърмачето. Правилно ли се развива вашето бебе
Особености на детското развитие
Етапи в развитието на детския организъм
Грижи за болното дете
В очакване на бебето.Грижи за бебето
Легло и стая на бебето
Физиологични особености на новороденото
Физиологична жълтеница на бебето
Физиологично спадане на теглото на бебето
Хормонална /полова/ криза на  бебето
Пъпчето на новороденото
Къпане на бебето. Тоалет на бебето
Кърмене
Затруднения при кърменето
Мастит
Забрана за кърмене
Лекарства и кърмене
Родови увреждания
Болести на пъпчето
Кожни болести на новороденото
Болести на устната кухина при новороденото
Хранене на бебето
Захранване на бебето
Брой хранения на бебето
Отбиване на бебето
Кърмене или изкуствена храна
Свободно хранене на бебето
Недостиг на кърма
Физическо развите на кърмачето
Нервно-психично развитие на кърмачето
Сънят на кърмачето
Защо плаче бебето
Плачът на болното дете
Закаляване на бебето

Болести и системи

Алергични заболявания

Безплодие

Бъбречни болести

Грип
 
Болести на дихателната система

Венерически болести

Болести на жлезите

Заразни болести

Имунна система

Заболявания на нервната система

Кожни заболявания

Болести на кръвната система

Менструация

Болести на очите

Болести на отделителната система

Болести на периферната нервна система

Полови болести

Болести на опорно-двигателната система

Сексуални разстройства

Болести на храносмилателната система

Хирургически болести

Уши, нос и гърло

Психично здраве

Депресия

Паническо разстройство
  Нормалният ръст на деца  от един месец до три години ще намерите тук
Форум