EVROPEA
ФОНДАЦИЯ ЕВРОПЕЯ
Всички права запазени.
2007-2009 All rights reserved
за нас    |    мисия      |      новини       |      за контакти      |   форум       |   речник на фобиите    |     речник на страховете
начало

видове разстройства

паническа атака

паническо разстройство

агорафобия

дисоциация

ПР и бременност

профил на ПР

сезонно разстройство

депресия

имате ли ПР

ПР и децата

ПА и двете възможности

диета при ПР

стимулант за страха

всекидневие и ПР

новини

карта на сайта

страх

психоанализа на страха

опознаване на ПР

лечение на ПР

причини за ПР

недостиг на внимание

отказ от секс

пристрастеност към секс

10 тайни на ПР

вие и вашия лекар

фибромиалгия

нарушения на съня

визия на ПР-страдащ

дентална фобия

психотерапия

натраплива невроза

стрес разстройство

клаустрофобия

социална фобия

сърдечен проблем

епилепсия

ниско самочувствие

смяна на работа

panic survivor

истински истории

близките и ПР

въпроси и отговори

биполярно разстройство

дислексия

как да изберем правилния психотерапевт

скала на страха

тиреотоксикоза

нощна паническа атака

бензодиазепини

гастроезофагиален рефлукс

световъртеж

алкохолизъм

бременности и антидепресанти

странични ефекти на антидепресантите

аспартам

гняв

протакане

булимия

слънчев  и топлинен удар

нива на страха

шизофрения
блог за паническо разстройство
Новини и информация на английски език за паническо разстройство, агорафобия, деперсонализация и други тревожни разстройства, може да намерите на  следния линк:
www.panic.evropea.com


БРЕМЕННОСТ
Таблица, показваща датата, когато бебето ще се раздвижи за първи път; от коя дата трябва да водите полов живот с повишено внимание; и на коя дата  ще настъпи раждането. Научете повече тук
Развитие на зародиша след вгнездяването му
След като зародишът завърши своето вгнездяване и целостта на лигавицата се възстанови на мястото, където той е проникнал в нея, развитието му и преобразуванията в него продължават усилено.
Описание на зародиша
Отвън зародишът е покрит с тънък слой маточна лигавица, която е по-дебела към основата му, т. е. в тази част, която лежи към маточната стена. Чрез нея той се храни и получава необходимите за развитието му вещества. Те се доставят от майчината кръв, тъй както става въобще храненето на тъканите и клетките на собствения и организъм. По повърхността на зародиша се образуват нежни израстъци - ресни. Той изглежда като покрит с мъх. По-късно тези израстъци - ресни или въси, се развиват по-усилено по тази му част, с която той лежи към маточната стена, а по останалата му повърхност окапват. Въсите проникват на дълбочина в лигавицата, стигат до разклоненията на кръвоносните й съдове, разрушават стените им и черпят необходимите за развитието на зародиша хранителни вещества направо от майчиното кръвообращение.
Кога зародишът започва да се определя като плод
От началото на третия месец зародишът се нарича плод. По-късно на мястото на най-силното разрастване на въсите се оформява плацентата (последъкът), която става орган на храненето на плода. Хранителните вещества проникват в съдовете на въсите и стигат до плода посредством кръвоносните съдове на пъпната връв.
Развитие на плода в четвърти месец
От четвъртия месец плодното яйце е напълно оформено и запазва този си вид и строеж до края на бременността. То се състои от плодни ципи и плацента, която заема 1/3 от повърхността му. Изпълнено е с течност - около плодните води, в които плодът свободно плава. Той е свързан с плацентата чрез пъпната връв. От третия месец на бременността зародишът изпълва изцяло кухината на матката. Съответно на нарастването му нараства и тя. Мускулатурата на матката се развива и притокът на кръв към нея се увеличава. Както казахме, плацентата е органът, посредством който плодът се храни. В края на бременността тя има форма на диск или питка, тежи около половин килограм и е голяма около една педя. Тук идват в съприкосновение кръвоносните съдове на майката и съдовете на плода и става обмяна на веществата между двата организма. Плацентата пропуска редица химични вещества, лекарство и случайно попаднали отрови. През нея могат да проникнат някои микроби, техните отрови и вирусите на някои заразни болести. Освен това плацентата произвежда голямо количество хормони, на които се дължат предимно промените в организма на бременната жена. Пъпната връв представлява спирално навит кордон, дълъг около 50 см, на дебелина до един пръст, със синкаво белезникав седефен цвят. При своите движения плодът може да я усуче и увие около себе си или да я притисне през време на раждането, което затруднява или прекратява кръвообращението в съдовете й и може да наруши притока на кислород към плода. Ципите са тънки и полупрозрачни. Тяхната цялост е необходима за нормалното развитие на бременността. Когато се пукнат, околоплодната течност изтича и обикновено настъпва предивременно прекъсване на бременността. Ако това не стане, има опасност микробите от влагалището да проникнат в зародиша, който вече не е защитен, и да го инфектират. Плодът  плува свободно в около плодната течност. Тя позволява свободнитe движения на плода и го предпазва  от външни удари. Усещането на движенията на плода зависи доста от количеството на околоплодната вода. Когато тя е малко, плодът е близо до стените на матката и движенията се усещат силно и рязко. При повече вода тя образува воден пласт между плода и матката и движенията са  слаби и даже може в течение на  дни да не се долавят. Плодът нараства бързо. Колкото бременността напредва, толкова неговият растеж става по-бърз. До З-ия месец зародишът няма характерните белези на човешки плод. От третия  меceц нататък той вече се оформя. Външното му устройство е завършено  и като нараства, се променя само съотношението между отделни му части. По това време се определя видимо и полът му.
Определяне на пола на плода
Въпросът за познаването пола на плода, докато е още в утробата на майката, основателно вълнува родителите .Семейства, които имат няколко деца от един и същи пол  охотно биха приели една нова бременност, ако можеха да бъдат уверени, че този път полът на детето ще отговаря на желанията им. Разпознаването на пола в началните месеци на бременността би определяло в много случаи и отношението към самата бременност, давайки възможност на жената да я запази в зависимост от желанието. Правят се някои опити за определяне на пола по честотата на детските сърдечни тонове, енергичността на движенията на плода, формата на корема, по по-тежкото или по-лекото носене на бременността и пр. Всички тези догадки са крайно несигурни и поради това нямат стойност.

д-р Н.Славчев
Развитие на зародиш