EVROPEA
ФОНДАЦИЯ ЕВРОПЕЯ
Всички права запазени.
2007-2010 All rights reserved
за нас    |    мисия      |      новини       |      за контакти      |   форум       |   речник на фобиите    |     речник на страховете
начало

видове разстройства

паническа атака

паническо разстройство

агорафобия

дисоциация

ПР и бременност

профил на ПР

сезонно разстройство

депресия

имате ли ПР

ПР и децата

ПА и двете възможности

диета при ПР

стимулант за страха

всекидневие и ПР

новини

карта на сайта

страх

психоанализа на страха

опознаване на ПР

лечение на ПР

причини за ПР

недостиг на внимание

отказ от секс

пристрастеност към секс

10 тайни на ПР

вие и вашия лекар

фибромиалгия

нарушения на съня

визия на ПР-страдащ

дентална фобия

психотерапия

натраплива невроза

стрес разстройство

клаустрофобия

социална фобия

сърдечен проблем

епилепсия

ниско самочувствие

смяна на работа

panic survivor

истински истории

близките и ПР

въпроси и отговори

биполярно разстройство

дислексия

как да изберем правилния психотерапевт

скала на страха

тиреотоксикоза

нощна паническа атака

бензодиазепини

гастроезофагиален рефлукс

световъртеж

алкохолизъм

бременности и антидепресанти

странични ефекти на антидепресантите

аспартам

гняв

протакане

булимия

слънчев  и топлинен удар

нива на страха

шизофрения
блог за паническо разстройство
Новини и информация на английски език за паническо разстройство, агорафобия, деперсонализация и други тревожни разстройства, може да намерите на  следния линк:
www.panic.evropea.com
Развод. Разводът и децата

Когато разводът е неизбежен
В повечето случаи разводът разстройва всички членове на семейството за няколко години. Разбира се, той може да не действа по-разстройващо от продължителния враждебен конфликт. Съществува обаче и още една възможност, която се състои в брачна консултация, семейна психотерапия или семейна консултация в клиника, семейна социална агенция или с частен терапевт. Най-добре е, разбира се, ако и стругът, и съпругата редовно ходят на консултации, за да си изяснят какво не е наред и каква е ролята на всеки партньор. Защото е вярно, че за да стане скандал, са нужни двама души. Ако единият от съпрузите не желае да се замисли върху ролята си в конфликта, може би все пак си струва другият да се консултира дали и как да спаси брака.
Обикновено когато между партньорите има неразбирателство, всеки смята, че вината е главно у другия. И все пак за страничния наблюдател често е ясно: бедата не е в това, че единият или другият е негодник, а просто никой,  не си дава сметка за собствените си действия. Всеки несъзнателно иска партньорът му да му угажда, като на боготворено цвете, вместо да има желание със своя дял да допринесе за съвместния живот.


Развод. Как да кажем на децата?
Децата винаги усещат и се разстройват от постоянните конфликти между родителите, независимо дали те смятат да се развеждат или не. Затова е добре да чувстват, че могат да обсъждат конфликта с двамата родители или с всеки един по отделно, за да  придобият реална представа и да не се измъчват от картината, която болезненото въображение може да роди. За да растат уверени в самите себе си и да вярват и на двамата родители. Ето защо е добре всеки родител да опитва и да не стоварва злобно вината върху другия, макар, че е естествено да се изкушава да го пpaви. Родителите могат да обяснат най-общо за какво са скандалите им, вместо взаимно да се обвиняват.
Добре е да не допускаме децата да чуват думата "развод", изкрещявайки гневно, освен ако разводът не е почти сигурен. Въпросът трябва да бъде разискван не само веднъж, а много пъти.

Как децата възприемат семейството и какви промени настъпват при децата след развод?
За малките деца светът се състои от семейството, което те свързват главно с баща си и майка си. Ако споменете, че семейството се разпада, е все едно да споменете за края на  света. Ето защо разводът трябва да бъде обяснен на децата много  по-внимателно, отколкото на възрастните - да им се каже, че през по-голямата част от времето ще живеят например с майката, че баща им ще наблизо (или надалече), но ще ги обича и ще продължава да бъдат с него по определен график, но ще могат да му
обаждат по телефона, когато желаят  и да му пишат писма и имейли.
Всички деца проявяват признаци на напрежение, но по различен начин.
Детето, в зависимост от възрастта, реагира различно при развод на родителите
Децата до 6 години изпитват страх да не бъдат изоставени. Дечата на 8 години са тъжни и самотни. Девет и десетгодишните ясно разбират същността на развода, но проявяват враждебност към един от родителите.Много родители съобщават на лекарите, че децата им изпитват болки в корема или главоболие след настъпилия развод.
Децата трябва да са наясно, че ще продължават да бъдат с родителите си, че те няма да спрат да ги обичат и няма да ги изоставят. По тази причина родителите не трябва да нагрубяват пред детето бившият си съпруг или съпруга
И нещо много важно - на детето трябва да му се обясни ясно и от двата бивши съпрузи  ,че то не е виновно за прекъсване на брака им и че те няма да намалят обичта си към детето.

Детски болести