EVROPEA
ФОНДАЦИЯ ЕВРОПЕЯ
Всички права запазени.
2007-2009 All rights reserved

за нас    |    мисия      |      новини       |      за контакти      |   форум       |   речник на фобиите    |     речник на страховете
Новини и информация на английски език за паническо разстройство, агорафобия, деперсонализация и други тревожни разстройства, може да намерите на  следния линк:
www.panic.evropea.com

начало

Алергични заболявания

Безплодие

Бъбречни болести

Грип
 
Болести на дихателната система

Венерически болести

Болести на жлезите

Заразни болести

Имунна система

Заболявания на нервната система

Кожни заболявания

Болести на кръвната система

Менструация

Болести на очите

Болести на отделителната система

Болести на периферната нервна система

Полови болести

Болести на опорно-двигателната система

Сексуални разстройства

Болести на храносмилателната система

Хирургически болести

Уши, нос и гърло

Психично здраве

Депресия

Паническо разстройство

Описание на розацея
Едни от най-неприятните козметични дефекти при жените са червените петна по лицето. С напредване на възрастта, преди и през време на критическата възраст, а понякога и по-късно те се появяват главно при хора, които от младини боледуват от себорея. Ако при девойките младежките пъпки са най-често на тази основа, към 35-40-годишна възраст и по-късно се появяват червени петна, съставени от разширени кожни капилярни съдове, групирани на места в малки червени възелчета, които нагнояват. Тези червени петна имат леко сивкав оттенък и са известни под името розацея или акне розацея (акне при възрастните жени). Това заболяване няма нищо общо с младежкото акне.
Фактори, влияещи върху розацеята
Розацеята по-често засяга жените. Засягат се и лицата, които постоянно са изложени на атмосферни влияния (вятър, дъжд, слънце, студ и пр.). Всяко въздействие на топлина (напр. в кухнята) може да доведе до трайно зачервяване на кожата на лицето, до розацея. Образуваните мрежовидни червени петна по бедрата и по колената на някои жени, които излагат тези части на нагряване край печки, също са неприятен козметичен дефект, но нямат нищо общо с розацеята. Те са израз на слабост на най-малките артерийки и се нуждаят от наблюдението на дерматолог.
Причини за розацея
Розацейните петна се появяват и при жени, които имат смущения в яйчниковата дейност, изразени с нередовна мелструация. Много по-често розацеята се явява у хора, които преяждат, употребяват спиртни напитки, тютюн и. пикантни храни  - кисели, солени и люти. Зачервяването на лицето се засилва особено, ако е смутено храносмилането (гастрит, колит, запек и др.). Необходимо е при розацея да се търси хронично гнойно огнище (възпаление на сливиците, зъбни грануломи, синуити и др.) в началото на заболяването, обикновено при жени с мазна кожа, се появяват краткотрайни зачервявания по носа и бузите, след преяждане, след приемане на горещи напитки (кафе, чай, какао), след приемане на пикантни храни (люти, кисели, солени), на алкохол или газирани напитки. Кожата на лицето е особено чувствителна при излагане на студено или на горещо.
Мерки при розацея
Необходимо е жените, които са склонни към развиване на розацея по лицето, да бъдат много внимателни при полагането на хигиенни и козметични грижи за лицето. Преди излизане на улицата или сред придодата те трябва да намазват лицето си с предпазен крем. Миенето със сапун и вода трябва да се избягва. Забраняват се всякакви горещи процедури, като парна баня, парафинова маска.
Лечение на розацея
Препоръчва се зеленчуково-плодова, витаминозна храна. Нужно е да се избягва преумората и да се води умерен и спокоен живот. Заболяванията на стомаха и червата и всички гнойни огнища в организма трябва .да се лекуват своевременно. Необходимо е да се обърне внимание и на функцията на яйчниците. Лечението е външно и вътрешно. Физиотерапевтичните процедури (изгаряне със сняг от въглероден двуокис, с течен азот и др.) трябва да се прилагат внимателно от опитен персонал. Назначават се и витамини. Кожата може да се почиства с камфоров лосион с 15% алкохолно съдържание
РОЗАЦЕЯ
Kожа