EVROPEA
за нас    |    мисия      |    здравни новини       |      за контакти      | форум    

ФОНДАЦИЯ ЕВРОПЕЯ
Всички права запазени
2007-2009 All rights reserved
      Здраве и отслабванеБолести на сърдечно-съдовата система
Съдова недостатъчност

Описание на съдова недостатъчност
За да може сърцето да изпълнява своята роля да осигурява достатъчно кръв във всяка част на организма, необходимо е обемът на циркулиращата кръв да е достатъчен, т. е. кръвоносните съдове трябва да са напълнени с кръв. Има обаче болестни състояния, при които обемът на циркулиращата кръв не е достатъчен и кръвоносннте съдове са отчасти изпразнени и се оказват широки за движещата се кръв. Това  състояние се означава като съдова недостатъчност.
Причини за съдова недостатъчност
Когато кръвоносните  съдове се оказват широки за циркулиращата в тях кръв? Това става или когато  количество на кръвта е намалено, или  когато самите кръвоносни съдове са отпуснати, разширени. И в двата случая има несъответствие между капацитета на кръвоносните съдове и тяхното кръвонапълване. Намаление на кръвния обмен с последваща съдова недостатъчност (шок) се среща при  значителна кръвозагуба, при загуба на много  течности соли( неспирни повръщания  и обилни диарии), при загуба на големи количества плазма (изгаряния на големи повърхности от тялото), при отслабване на сърцето, което не изпраща достатъчно кръв (инфаркт на сърцето, ревмокардит) и др.
Колапс
Силно извън нормата разширение на кръвоносните съдове  с последваща съдова недостатъчност (в миналото наричана често колапс) се среща при някон  инфекциозни заболявания, силни психични изживявания, приемане на някои лекарства и т. н.
Симптоми на съдова слабост
Съдовата слабост настъпва обикновено остро, внезапно, с белези на безсилие, отпуснатост, прилошаване, замъгляване на съзнанието до пълна загуба на съзнание (най-често за кратко време). Лицето на болния е бледо, покрито с пот. Зениците са разширени. Кръвното налягане спада силно, като понякога не може дори да се измери (то е О).
Действия при съдова слабост
При настъпване на съдова слабост болният трябва да бъде поставен легнал с ниско поставена глава и повдигнати долни крайници. Понякога (в леките случаи) само това е достатъчно, за да се овладее настъпилата съдова недостатъчност. Ако болният е наранен и има видимо външно кървене, трябва да се вземат незабавни мерки за спиране на кървенето, като се притисне силно кървящото място и се извика спешно лекар.

доц.Е.Патев