EVROPEA
ФОНДАЦИЯ ЕВРОПЕЯ
Всички права запазени.
2007-2009 All rights reserved

за нас    |    мисия      |      новини       |      за контакти      |   форум       |   речник на фобиите    |     речник на страховете
начало

видове разстройства

паническа атака

паническо разстройство

агорафобия

дисоциация

ПР и бременност

профил на ПР

сезонно разстройство

депресия

имате ли ПР

ПР и децата

ПА и двете възможности

диета при ПР

стимулант за страха

всекидневие и ПР

новини

карта на сайта

страх

психоанализа на страха

опознаване на ПР

лечение на ПР

причини за ПР

недостиг на внимание

отказ от секс

пристрастеност към секс

10 тайни на ПР

вие и вашия лекар

фибромиалгия

нарушения на съня

визия на ПР-страдащ

дентална фобия

психотерапия

натраплива невроза

клаустрофобия

социална фобия

сърдечен проблем

епилепсия

ниско самочувствие

смяна на работа

panic survivor

истински истории

близките и ПР

въпроси и отговори
ШИЗОФРЕНИЯ
Характеристика на шизофрения
Шизофренията  изглежда като един голям пъзел. Този пъзел  е с различен брой части  за възприемане на света, намиращи се в съзнанието на страдащия. Причината за появата на този пъзел, както и цялата психична  преработка и последващи действия, е все още неясна за специалистите.
Известно е, че шизофренията стартира между 16 и 30-годишна възраст и това е болестта, която най-често довежда до сериозна неспособност за справяне в обществото именно в тази възрастова група.
Специалистите трудно биха могли разгадаят, защо на "празното място" от пъзела се сменят все нови и нови парчета, така че  за определена ситуация не би могло да се предвиди, какво парче ще застане на свободното място.

Симптоми на шизофрения

Шизофренията често започва много бавно.Обикновено тя стартира в юношеството или по-точно в ранното юношество. Симптомите  не изглеждат толкова сериозно и не им се обръща достатъчно внимание.
В началните етапи, хората, засегнати от шизофренията,  могат да  открия, че губят способността да се отпускат, концентрират или да заспиват трудно.
Те могат да започнат да избягват приятелите си.
Работата или училището започват да страдат, външният им вид,  изглежда занемарен. В този период, засегнатите, могат да имат епизоди, съпроводени с  говор, който трудно  се разбира. Заболелите демонстрират и необичайни възприятия, които до момента не са показвали.
След старта на заболяването, то има периоди на ремисия и рецидиви.
Когато човек е в ремисия, той би могъл спокойно да изпълнява своите задължения и успешно да се вписва в обществото. Но когато е в период на рецидив обстановката е различна. В този период могат да се наблюдават следните симптоми:


Заблудите са фалшиви вярвания, които реално не съществуват в действителността.
Хората с шизофрения могат да мислят, че някой ги шпионира, слуша мислите им или пък пуска мисли в главите им.
Халюцинациите най-често се състоят в чуването на гласове, които обиждат или дават команди, както и да коментират поведението им.
Дезорганизираните мисли правят поведението на  болният от шизофрения доста объркващо. В определен разговор, те могат, на случаен принцип, да прескачат от тема в тема. Това им поведение често пъти е придружавано от тревожност и депресия.
Симптомите при болните могат да бъдат различни и с различен интензитет.Единствено специалист би могъл да направи заключение, защото не съществуват тестове, които да определят състоянието на дадения болен.

Теории за причините за шизофрения

Известно е, че щизофренията представлява биологично разстройство на мозъка. Причините не са съвсем детайлизирани, но съществуват няколко теории.
Съществуват  важни доказателства, че шизофренията е генетично заболяване. Понякога в едно семейство присъстват няколко члена с това страдание.
Характеристиката на шизофренията - да се засилва и отслабва в определение периоди, говори за автоимунно заболяване.
Новите технологии дават възможности за по-конкретно посочване на детайлите, причиняващи шизофренията.
Компютърната диагностика, на мозъка, показва, че онази част от него, която контролира мисълта и поведенческата дейност, функционира по-необичайно при хората с шизофрения.
Магнитният резонанс, пък сочи, че същата област останала недоразвита .
Компютърната томография показва, че течността в определени пространства на мозъка на хората, страдащи от шизофрения, е по-голяма в сравнение с другите, които нямат този проблем.
Лекарите се мъчат да подредят пъзела, използвайки различни методи на лечение.
Известно е, че някои хора с шизофрения се чувстват доста добре, когато се стимулира производството на допамин в мозъка им.
Терапия на шизофрения
Лекарствената терапия се характеризира с медикаменти, които се грижат да подържат в нормални граници химическия баланс в мозъка. Тези лекарства могат да помогнат в премахването на заблудите и халюцинациите, както и в процеса на  последователността на мислите. За жалост обаче, подобни лекарства имат сериозни странични ефекти.
Психотерапия на шизофрения
Психотерапията е отлично средство за хората с шизофрения и техните семейства.
Тя би ги научила как да се справят с проблемите. Как да се справят със симптомите и как да направят живота си на себе си и близките, по-малко стресиращ.  Това се осъществява, след като близките научат повече за болестта и стимулират страдащите да засилват социалните си контакти.
При  добра организация, страдащият от щизофрения  би могъл да има едно прилично качество на живот.

ФОРУМбиполярно разстройство

дислексия

как да изберем правилния психотерапевт

скала на страха

гняв

протакане

булимия

нива на страха

шизофрения
Новини и информация на английски език за паническо разстройство, агорафобия, деперсонализация и други тревожни разстройства, може да намерите на  следния линк:
www.panic.evropea.com
1.Шизофрения. Как изглежда света през очите на болните?

2. Биполярното разстройство. Двата свята на тъга и еуфория

3.Депресията.Какво представлява тя?

4. Психоза. Причини за психоза
Психично здраве                              ФОРУМ