EVROPEA
Новини и информация на английски език за паническо разстройство, агорафобия, деперсонализация и други тревожни разстройства, може да намерите на  следния линк:
www.panic.evropea.com
ФОНДАЦИЯ ЕВРОПЕЯ
Всички права запазени.
2007-2008 All rights reserved
водещи новини

видове разстройства

паническа атака

паническо разстройство

агорафобия

дисоциация

ПР и бременност

профил на ПР

сезонно разстройство

депресия

имате ли ПР

ПР и децата

ПА и двете възможности

диета при ПР

стимулант за страха

всекидневие и ПР

новини

карта на сайта

страх

психоанализа на страха

опознаване на ПР

лечение на ПР

причини за ПР

недостиг на внимание

отказ от секс

пристрастеност към секс

10 тайни на ПР

вие и вашия лекар

фибромиалгия

нарушения на съня

визия на ПР-страдащ

дентална фобия

психотерапия

натраплива невроза

клаустрофобия

социална фобия

сърдечен проблем

епилепсия

ниско самочувствие

смяна на работа

panic survivor

истински истории

близките и ПР

въпроси и отговори


   Сигурно сте чували или пък самите вие сте изпитвали сексуални затруднения в резултат на медикаменти, взимани за лечение на тревожните разстройства.
Но знаете ли, че всъщност често самите тревожни разстройства, в частност паническото разстройство и социалната, предизвикват сексуални дисфункции. Това сочи изследването на учени от Федералния университет в Рио де Жанейро. Те са открили, че хора с паническо разстройство и социална фобия, имат изразени промени в сексуалния си живот или пък развиват сексуални разстройства много повече от останалите.
   Изследването, в което са взели участие 30 пациенти със социална фобия, и 30 пациенти с паническо разстройство, достига до интересни изводи.
47 процента от пациентите със социална фобия, изпитват преждевременна еякулация, докато само 21 процента от изживяващите паническо разстройство мъже, имат същия проблем. Повечето мъже с паническо разстройство развиват този проблем, защото по време на сексуален контакт, са получили паническа атака. При страдащите от социална фобия, ниското самочувствие и преценка, водят до преждевременна еякулация.
Изследователите са стигнали до извода, че социалната фобия нанася много по-голяма вреда върху мъжествеността, отколкото паническото разстройство. Първият сексуален контакт на мъжете със социална фобия по правило е с проститутка, и техния житейски избор е да бъдат сами, отколкото семейни. При мъжете с паническо разстройство, обикновено първият сексуален партньор е тяхната приятелка.


   Нежеланието за секс при двата типа разстройства е мотивирано от две различни причини. При социалната фобия, както вече казахме, то се движи от ниското самочувствие и себеопределение като недостатъчно качествена личност. Това поведение кара мъжете да странят от секса, изпитвайки страх да не се изложат.
При мъжете с паническо разстройство нещата стоят по друг начин. При тях сексуалната функция е на добро ниво, но страхът от възможна паническа атака ги възпира. Мъжете с паническо разстройство обикновено имат добро сексуално самочувствие и потентност.Тук сексуалната неохота вероятно е част от агорафобичния набор.
  Само 5 от 28 доброволци с паническо разстройство, са споделили, че им се е случило да изпитат паническа атака по време на секс. Постоянната повишена тревожност при изпитващите социална фобия, почти в 90 процента от случаите води до преждевременна еякулация и отказ от сексуални контакти и създаване на реални връзки.
Тази си тревожност в настоящето, те "намаляват" с безкрайните виртуални  запознанства. Така те реализират своята мъжественост, без да натоварват психиката си с постоянното безпокойство, което изпитват в реалната връзка.
Мъжете с паническо разстройство, независимо от проблемите  си са доста социални хора, поемащи рискове и процентът на не семейни при тях е нищожен.
Накрая специалистите заключават, че преждевременната еякулация може да има и своите физически причини, но в този случай, тя е била разглеждана само от гледна точка  на двете тревожни разстройства - паническо разстройство и социална фобия.

форум за пристрастеност към секс
Отказът от секс, резултат от тревожно разстройство
Истински истории на хора, преборили се с паническото разстройство

За роднините и близките на хората, боледуващи от паническо разстройство

Въпроси и отговори, засягащи паническото разстройство
за нас    |    мисия      |      новини       |      за контакти      |   форум       |   речник на фобиите    |   речник на страховете
биполярно разстройство

дислексия

как да изберем правилния психотерапевт

скала на страха
Форум за пристрастеност към секс