EVROPEA
ФОНДАЦИЯ ЕВРОПЕЯ
Всички права запазени.
2007-2009 All rights reserved

за нас    |    мисия      |      новини       |      за контакти      |   форум       |   речник на фобиите    |     речник на страховете
блог за паническо разстройство
Новини и информация на английски език за паническо разстройство, агорафобия, деперсонализация и други тревожни разстройства, може да намерите на  следния линк:
www.panic.evropea.com
Всичко, което е необходимо за здравето на новороденото
Грижи за  детето и неговото здраве
Първите здравно-хигиенни навици детето започва да усвоява още в края на първата година, но родителите не трябва да избързват с прекалено ранното им насаждане. Особено важно е приучването към съзнателно (волево) изхождане по малка и голяма нужда, което най-често се осъществява от 1- до 3-годишна възраст. Всяко дете, което на четиригодишна възраст не може съзнателно и волево да командва изхожда нето си по малка и голяма нужда, се нуждае от консултация с педиатър.
От какво боледуват децата
Децата боледуват по-често от възрастните. Причините за заболяванията са много болестотворни микроби (бактерии, вируси) I паразити, недоимъчно хранене. Неправилно отглеждане, травми, злополуки и непригодни условия за живот. У децата, се срещат много наследствени и вродени болести и пороци в развитието на отделните органи, туморите са крайно редки в детската възраст. Haй-честите болестни прояви са повишена температура,хрема, кашлица, затруднено и учестено дишане, коремни болки, повръщане. диарични разстройства,  кожни обриви.
Как става разпознаване на болестта у детето
Родителите (особено майките) най-рано забелязват болестните прояви у децата, най-добре проследяват тяхната поява и развитието и сведенията, които дават на лекаря, имат голямо значение за правилното разпознаване естеството на заболяването и за ранното му лечение. Разпознаването на едно  заболяване у детето е най-трудната задача в работата на лекаря и за нейното решаване незаменими помощници са родителите и близките на детето. Родителите трябва да следят и най-малките промени и отклонения в здравното състояние на детето. При разпита (анамнезата) е най-добре родителите да дават сведения за настоящото заболяване, като последователно охарактеризират развитието на отделните болестни прояви. За по-пълно изясняване същността на едно заболяване и опознаване реактивността на детето често пъти се налага да се дадат допълнителни сведения, а именно: протичане на бременността, тегло на детето при раждане, болестни състояния в периода на новороденото, хранене на детето (естествено или изкуствено), как е протекло досегашното развитие на детето, какви ваксинации е получило, какви заболявания е прекарало и др.
Какви сведения са необходими за  диагностициране на болестта у детето
От значение е да се дадат сведения и за боледувания на родители, братя и сестри, баби и дядовци по майчина и бащина линия. Не бива да се пропускат и сведения за болестите в детския колектив (ясли, детски градини, училища и др.), а така също и особености в характера, навиците и поведението на детето. Родителите не трябва в никакъв случай да правят грешката сами да разпознават и лекуват заболяванията на децата, която грешка в някои случаи може да има фатални последици. Самолечението трябва да се избягва и при леки на пръв поглед заболявания. Родителите и близките не бива в никакъв случай да плашат детето с лекаря, с лекарския преглед и манипулация или с евентуално постъпване в болнично заведение. Между родителите, лекаря и болното дете трябва да има спокойна взаимовръзка и доверие, които ще намалят до минимум неприятните изживявания на детето при неговата среща с лекаря или с болничното заведение.

проф.Бр.Братанов

Грижи за  детето и неговото здраве
Особености на детското развитие
Етапи в развитието на детския организъм
Грижи за болното дете
В очакване на бебето.Грижи за бебето
Легло и стая на бебето
Физиологични особености на новороденото
Физиологична жълтеница на бебето
Физиологично спадане на теглото на бебето
Хормонална /полова/ криза на  бебето
Пъпчето на новороденото
Къпане на бебето. Тоалет на бебето
Кърмене
Затруднения при кърменето
Мастит
Забрана за кърмене
Лекарства и кърмене
Родови увреждания
Болести на пъпчето
Кожни болести на новороденото
Болести на устната кухина при новороденото
Хранене на бебето
Захранване на бебето
Брой хранения на бебето
Отбиване на бебето
Кърмене или изкуствена храна
Свободно хранене на бебето
Недостиг на кърма
Физическо развите на кърмачето
Нервно-психично развитие на кърмачето
Сънят на кърмачето
Защо плаче бебето
Плачът на болното дете
Закаляване на бебето

Болести и системи

Алергични заболявания

Безплодие

Бъбречни болести

Грип
 
Болести на дихателната система

Венерически болести

Болести на жлезите

Заразни болести

Имунна система

Заболявания на нервната система

Кожни заболявания

Болести на кръвната система

Менструация

Болести на очите

Болести на отделителната система

Болести на периферната нервна система

Полови болести

Болести на опорно-двигателната система

Сексуални разстройства

Болести на храносмилателната система

Хирургически болести

Уши, нос и гърло

Психично здраве

Депресия

Паническо разстройство
  Нормалният ръст на деца  от един месец до три години ще намерите тук
Форум