EVROPEA
ФОНДАЦИЯ ЕВРОПЕЯ
Всички права запазени.
2007-2009 All rights reserved

за нас    |    мисия      |      новини       |      за контакти      | форум       |   речник на фобиите    |     речник на страховете
блог за паническо разстройство
Новини и информация на английски език за паническо разстройство, агорафобия, деперсонализация и други тревожни разстройства, може да намерите на  следния линк:
www.panic.evropea.com
начало

Алергични заболявания

Безплодие

Бъбречни болести

Грип
 
Болести на дихателната система

Венерически болести

Болести на жлезите

Заразни болести

Имунна система

Заболявания на нервната система

Кожни заболявания

Болести на кръвната система

Менструация

Болести на очите

Болести на отделителната система

Болести на периферната нервна система

Полови болести

Болести на опорно-двигателната система

Сексуални разстройства

Болести на храносмилателната система

Хирургически болести

Уши, нос и гърло

Психично здраве

Депресия

Паническо разстройство

КозметикаПризнаци на менопаузата
Надявайте се на най-доброто, когато наближи менопаузата ви, но бъдете готови и за най-лошото. Ето някои от класическите признаци при менопаузата:
Горещи вълни
Един от най-често срещаните симптоми. Изпитват го 75-85% от жените. Вълните като че ли започват от лицето и се разпростират по цялото тяло. Всъщност горещата вълна е отговор на организма към промяната на хормоналното ниво: мозъкът улавя, че тялото се прегрява и подсказва на нервната система, че е време да го охлади. Най-важното е да запомните, че няма от какво да се паникьосвате. Това е естествен процес, макар в даден случай да предизвика чувство за неловкост (ако сте на официална вечеря, например). Горещите вълни ще престанат, щом тялоото постигне нов хормонален баланс.
Обилна менструация
Продължителна менструация с обилно кървене обикновено предсказва настъпването на менопаузата.
Нередовна менструация. При някои жени менструацията спира, след това отново се появява и пак спира.
Често уриниране. Това е хронично състояние при някои жени; но при други не е изключено да подсказва появата на диабет. Ала може и да е признак, че навлизате в менопаузата. Ако започнете да уринирате повече от обичайното през нощта, посъветвайте се с лекар .
Сухота на влагалището
С понижаването на естрогена стените на влагалището стават по-тънки и сухи, което понякога води до неудобство по време на полов акт. Обикновено жени, които усетят сухота във влагалището, вече са пропуснали един-два менструални цикъла, но случаят не винаги е такъв.
Намален метаболизъм
Може да откриете, че ви е доста по-трудно да смъкнете натрупаните три килограма, отколкото преди. Намаляването на калориите вероятно няма да доведе до бързите резултати от едно време .
Инфекции на пикочния мехур
Тъй като пикочният мехур е в близост до влагалището, изтъняването на стените на влагалището влияе и на пикочния мехур. Чести инфекции на пикочния мехур са обичайно явление при жени, които минават през менопаузата.
Болки в мускулите и ставите
Онова, което понякога смятате за поява на артрит, всъщност се оказва начало на менопаузата.
Умствена мъглявост. Някои жени го описват като че живеят в мъгла, не успяват да се съсредоточат и паметта сякаш им изневерява. Подобно състояние и някои от другите признаци сочат вероятно навлизане в менопаузата. Време е да поговорите с лекар.
Чувствителност на кожата и акне
С възрастта кожата ви се променя, но при появата на необичайно много пъпчици или непривично зачервяване на лицето, обсъдете с лекар дали не навлизате в менопауза.
Главоболие
Някои жени се оплакват от остро, подобно на мигрена, главоболие, докато други - страдали от главоболие дотогава - забелязват, че при менопаузата то намалява.
Болки при полов акт. Сухостта на влагалището или по-рядкото правене на секс - поради нежелание може да превърне половия акт в болезнен процес.
Изброените признаци са твърде типични симптоми за появата на менопаузата, но не забравяйте: не е изключено да подсказват и за някоя болест. Широкият диапазон от изброените признаци говори за началото на процес, при който се променя баланса на хормоните в организма ви. Промяната засяга цялото ви тяло, особено храносмилателната и нервната система. Но запомнете: всичко това е временно.
Промяна в цикъла ви
При някои жени спирането на менструалния цикъл трае едва ли не години, докато при други свършва за месеци. Но през четиридесетте си години повечето жени забелязват промени: различна продължителност между циклите, по-обилно или по-оскъдно кървене. Понякога се случва на жени още през тридесетте им години.
Обилното кървене е една от най-притеснителните промени. Никакво количество тампони или превръзки - като че ли не успяват да се справят с потока кръв и някои жени са ужасени колко много кръв губят. При други цикълът е толкова продължителен, че буквално се слива със следващия и създава впечатлението за потоянно кървене.  Много жени изпитват облекчение благодарение на внимателен хранителен режим и подсигуряването на достатъчно почивка. На други помага акупунктурата. Трети се обръщат към лекарства. Някои жени пропускат един-два цикъла и това е началото на промените, свързани с менопаузата. Други кървят дълго след като менструацията им е спряла (обикновено при стресови ситуации). Редно е да споделите с лекаря си всякакви промени от подобен род, за да ви постави правилна диагноза и лечение.

Коментирай

Менопауза                                                                                                                   Форум
Симптоми на менопауза