EVROPEA
ФОНДАЦИЯ ЕВРОПЕЯ
Всички права запазени.
2007-2010 All rights reserved

за нас    |    мисия      |      новини       |      за контакти      |   форум       |   речник на фобиите    |     речник на страховете
начало

видове разстройства

паническа атака

паническо разстройство

агорафобия

дисоциация

ПР и бременност

профил на ПР

сезонно разстройство

депресия

имате ли ПР

ПР и децата

ПА и двете възможности

диета при ПР

стимулант за страха

всекидневие и ПР

новини

карта на сайта

страх

психоанализа на страха

опознаване на ПР

лечение на ПР

причини за ПР

недостиг на внимание

отказ от секс

пристрастеност към секс

10 тайни на ПР

вие и вашия лекар

фибромиалгия

нарушения на съня

визия на ПР-страдащ

дентална фобия

психотерапия

натраплива невроза

стрес разстройство

клаустрофобия

социална фобия

сърдечен проблем

епилепсия

ниско самочувствие

смяна на работа

panic survivor

истински истории

близките и ПР

въпроси и отговори

биполярно разстройство

дислексия

как да изберем правилния психотерапевт

скала на страха

тиреотоксикоза

нощна паническа атака

бензодиазепини

гастроезофагиален рефлукс

световъртеж

алкохолизъм

бременности и антидепресанти

странични ефекти на антидепресантите

аспартам

гняв

протакане

булимия

слънчев  и топлинен удар

нива на страха

шизофрения
блог за паническо разстройство

Новини и информация на английски език за паническо разстройство, агорафобия, деперсонализация и други тревожни разстройства, може да намерите на  следния линк:
www.panic.evropea.com
Психично здраве при деца
Синдром на Даун. Какво представлява синдромът на Даун?

Синдромът на Даун представлява особен вид органично умствено изоставане. Физическото развитие също е нарушено. Поради особения строеж на очните цепки, очитеса разположени косо, подобно на очите на азиатците. Заболяването е получило по-ранното си название "монголоизъм" от тази особеност, Даун е името на първия лекар, който е описал това състояние.

Признаци на Синдрома на Даун

Има и други отличителни белези. Физическото развитие е забавено, детето никога не достига нормален ръст. В повечето случаи интелектът се развива бавно, но у някои деца е на задоволително ниво. По характер многo от тези деца са изключително добродушни.

Названието "тризомия 21" е свързано с основната причина за заболяването - нa допълнителна хромозома, присъстваща от началото на живота на зародиша. Понякога болестта е наследствена и има опасност да се повтори при следващи бременности. Друг път е случайна, макар че към края на плодоносната възраст на жената вероятността зародишът да е увреден се увеличава. При изследванията на хромозомите на плода, родителите могат да определят какво състояние е налице и какъв е рискът при бъдеща бременност. В началото на бременността чрез амниоцентезата (изследване на околоплодната течност) може да се определи дали има или няма състояние "тризомия 21". После родителите решават дали да запазят бременността.

Какво трябва да бъде поведението при наличие на синдрома на Даун?

Както и при другите форми на умствено изоставане, най-до6ър подход с оглед на бъдещето зависи от развитието на детето, от възможности за обучение и общуване в игрите, от това, доколко родителите ще се справят с всички свои задължения, включително и със специалните грижи за детето. Някои деца с монголоизъм се отглеждат вкъщи с радост и прекомерни усилия от страна на родителите и на останалите деца. В други случаи, родителите преценяват, че не могат да се справят със задълженията си в отглеждане на детето и то бива настанено в дом за специализирани грижи. Подходът трябва да бъде индивидуален и той да се ръководи единствено и само от интересите на детето със Синдрома на Даун.