EVROPEA
за нас    |    мисия      |    здравни новини       |      за контакти      | форум    

ФОНДАЦИЯ ЕВРОПЕЯ
Всички права запазени
2007-2009 All rights reserved
      Здраве и отслабванеБолести на сърдечно-съдовата система
СИНУСОВА ТАХИКАРДИЯ

Описание на синусова тахикардия
Нормалната честота на сърдечната дейност е между 64-76 систоли в минута. Всяко по-продължително учестяване на пулса се определя за тахикардия. При синусовата тахикардия сърдечната дейност се учестява 100 до 120-140, а в редки случаи и до 180-200 систоли в минута.
Причини за синусова тахикардия
Причините на синусовата тахикардия могат да бъдат най-различни.
1. Силно понижен ваготонус, например при вълнения.
2.Силно повишен симпатикотонус. Симпатиковият нерв се възбужда при хипертиреози, нервни и психични възбуди, кортико-висцерални смущения, продължително изправено положение на тялото.
3.Директно увреждане на синусовия възел при различни интоксикации и инфекциозни процеси.
4.Вродено състояние, което се проявява често при ортостатизъм /изправено положение/
При повишаване на температурата се развива и тахикардия, на 1 градус - 6-8 систоли, вследствие на дразненето на синусовия възел от топлата кръв.Тахикардията при сърдечни заболявания е изключително често явление, но в тези случаи, тя е само приспособителен механизъм - дължи се на дразненето на отворите на вените от повишения кръвен натиск.Тахикардията намалява значително полезния ефект на  сърдечната дейност-намалява систоличния обем, нарушава и намалява храненето на миокарда.
Диагноза на синусова тахикардия
Тахикардията често пъти протича без оплаквания. В други случаи болният има сърцебиене и натиск в сърдечната област. Той се уморява бързо. Обективно се установяват ускорена правилна сърдечна дейност правилен пулс. Намират се данни за основното заболяване.