EVROPEA
Новини и информация на английски език за паническо разстройство, агорафобия, деперсонализация и други тревожни разстройства, може да намерите на  следния линк:
www.panic.evropea.com
ФОНДАЦИЯ ЕВРОПЕЯ
Всички права запазени.
2007-2015 All rights reserved
начало
видове разстройства
паническа атака
паническо разстройство
агорафобия
дисоциация
ПР и бременност
профил на ПР
сезонно разстройство
депресия
имате ли ПР
ПР и децата
ПА и двете възможности
диета при ПР
стимулант за страха
всекидневие и ПР
новини
карта на сайта
страх
психоанализа на страха
опознаване на ПР
лечение на ПР
причини за ПР
недостиг на внимание
отказ от секс
пристрастеност към секс
10 тайни на ПР
вие и вашия лекар
фибромиалгия
нарушения на съня
визия на ПР-страдащ
дентална фобия
психотерапия
натраплива невроза
стрес разстройство
клаустрофобия
социална фобия
сърдечен проблем
eпилепсия
ниско самочувствие
смяна на работа
panic survivor
истински истории
близките и ПР
въпроси и отговори
Социалната фобия е демонстриране на изключителен срам и неудобство, когато  личността се изправи в определени ситуации при общуване с други, особено, когато човек е поставен в условия на преценка от страна на останалите.Този срам и неудобство,  да не се изложиш, причинява страх и панически атаки.
Състоянието води до сериозни проблеми в качеството на живот на страдащия.Хората със социална фобия разбират много добре ирационалността на страховете си, но изпитват неконтролируем срам и неудобство, когато се изправят лице в лице с провокиращата ситуация, от която не могат да избягат. И оттук те влизат в един омагьосан кръг, че другите им разбират слабостите и ги определят като луди, и като хора нещо не в ред, което още повече засилва неудобството им и така спиралата създава нови и нови затруднения и срам , които тотално изолират личността от останалия свят.
Симптомите се появяват, когато страдащият от социална фобия се изправи лице в лице със ситуация, която предизвиква срам от това да не се изложиш и когато, той не може волево да отстрани срама и да напусне унижаващата го среда.
Лекарят е човекът, който точно може да определи от какво страдате, но ние ще ви изредим някои от основните симптоми на социалната фобия. Вие може би изпитвате подобна фобия, ако посочите поне три от по-долу изброените симптоми.
Физически симптоми
Психически симптоми
Създава се така наречената "отбягваща тревожност" - личността си определя  ситуации, които отбягва, вследствие на това, тя изпитва още по-голям срам от факта, че другите са разбрали за това, и от своя страна изолира хората, които тя определя като възможни свидетели на нейната слабост. И ако ги срещне внезапно изпитва още по-голям страх, срам и неудобство и силен тревога, че другите може да разберат за това и да я злепоставят.
Страхът  при социалната фобия е два вида.
Общ - когато се появява в ежедневното общуване с другите
Специфичен - когато страхът се появява само в дадени ситуации.
Тези ситуации могат да бъдат:
Най-доброто лечение на социалната фобия е чрез психотерапия.
Форум
СОЦИАЛНА ФОБИЯ
Истински истории на хора, преборили се с паническото разстройство
Въпроси и отговори, засягащи паническо разстройство
за нас    |    мисия      |      новини       |      за контакти      |   форум       |   речник на фобиите    |   речник на страховете
 
дислексия
как да изберем правилния психотерапевт
скала на страха