EVROPEA
ФОНДАЦИЯ ЕВРОПЕЯ
Всички права запазени.
2007-2008 All rights reserved

за нас    |    мисия      |      новини       |      за контакти      |   форум       |   речник на фобиите    |     речник на страховете
водещи новини

видове разстройства

паническа атака

паническо разстройство

агорафобия

дисоциация

ПР и бременност

профил на ПР

сезонно разстройство

депресия

имате ли ПР

ПР и децата

ПА и двете възможности

диета при ПР

стимулант за страха

всекидневие и ПР

новини

карта на сайта

страх

психоанализа на страха

опознаване на ПР

лечение на ПР

причини за ПР

недостиг на внимание

отказ от секс

пристрастеност към секс

10 тайни на ПР

вие и вашия лекар

фибромиалгия

нарушения на съня

визия на ПР-страдащ

дентална фобия

психотерапия

натраплива невроза

стрес разстройство

клаустрофобия

социална фобия

сърдечен проблем

епилепсия

ниско самочувствие

смяна на работа

panic survivor

истински истории

близките и ПР

въпроси и отговори

биполярно разстройство

дислексия

как да изберем правилния психотерапевт

скала на страха

тиреотоксикоза

нощна паническа атака

бензодиазепини

гастроезофагиален рефлукс

световъртеж

алкохолизъм

бременности и антидепресанти

странични ефекти на антидепресантите

аспартам

гняв

протакане

булимия

слънчев  и топлинен удар

нива на страха

шизофрения
блог за паническо разстройство
Новини и информация на английски език за паническо разстройство, агорафобия, деперсонализация и други тревожни разстройства, може да намерите на  следния линк:
www.panic.evropea.com
Истински истории на хора, преборили се с паническото разстройство


Въпроси и отговори, засягащи паническо разстройство

За роднините и близките на хората, боледуващи от паническо разстройство
Паническо разстройство:

Здраве:
Симптоми на стенокардия
Стенокардията (гръдна жаба или ангина  пекторис се  проявява с пристъпна болка в сърдечната област (зад гръдната кост), често с характерно излъчване към лявото рамо  лявата ръка, лявата плешка, а понякога и към дясното рамо, между плешките, шията и лицето, съпроводепа в някои случаи със страх от настъпваща смърт.

 Болестта се среща по-често у мъжете (4-5 по-често, отколкото у жените), и то главно между 40 и 60-годишна възраст. В последно време ,(макар  и по-рядко) се среща и у по-млади хора.
Причини за стенокардията
 Причината за възникването на сърдечната болка е недостатъчното снабдяване на сърдечния мускул с кръв (респ.кислород). Това се дължи най-често на болестни промени в коронарните артерии които нямат необходимата еластичност и  приспособяемост към повишените нужди на сърцето в дадени моменти. Най-честа причина за намалената еластичност на коронарните артерии е атеросклерозата. В някои случаи причината за намаления приток на кръв към сърцето е спазъмът на коронарните артерии, които може да се обуславя от тютюнопушене, нервно-психичните  напрежения, силни емоции. 
Фактори, влияещи върху стенокардията
Гръдната жаба се проявява най-често при физически усилия извършване на физическа работа, качване по стълби, продължително ходене (особено при изкачване на наклон). Болката е по-силна при поемане на студен въздух. Понякога е така силна, че принуждава болният да спре всякакви движения.
Описание на сърдечната болка при стенокардия
Болният е с подтисната психика, уплашен, мълчалив. Продължителността на болката е от няколко секунди до няколко минути. След почивка или поставяне на таблетка нитроглицерин под езика болката бързо преминава, но може да се повтаря след различни интервала от време. По време на пристъпа болните се чувстват отпаднали, имат понякога гадене, повръщане, оригване, обилно отделяне на слюнка или сухота в устата. Макар и по-рядко стенокардията може да настъпи без никакъв повод и при покой. 
Когато сърдечната болка е извънредно силна, продължава повече от 30 минути не се влияе от почивката и поставянето на нитроглицерин под езика, има основание да се подозира по-сериозно заболяване, а именно инфаркт на сърцето. 
Какво е необходимо да направи болният по време на пристъп от стенокардия?
Най-важното е да прекрати всякакви физически усилия и движения, да седне, да постави таблетка нитроглицерин или друго подходящо лекарство под езика и спокойно да изчака изчезването на болката. От съществено значение са мерките , които болният трябва да вземе, за да намали честотата и силата на пристъпите от гръдна жаба. На първо място трябва да се регулира хранененията с цел да се намали телесното тегло (ако е наднормено), да се избягва консумацията на животински мазнини и храни, които образуват много газове. Ако болния страда от диабет или  високо кръвно налягане, необходимо е системно лечение на тези важни предразполагащи фактори. Не по-малко важно е преустановяването на тютюнопушенето. По-голямата част от тези мерки са насочени срещу атеросклерозата, която е най-често е в основата на това неприятно и опасно заболяване. Едно от най-важни средства, което може да намали и дори премахне пристъпите от гръдна жаба, е тренировката на сърцето посредством ситемни разходки и туризъм.Много от  болните имат полза единствено от туризма. Извънредно важно е обаче натоварването на сърцето да става постепенно и дозирано. Всеки следващ ден изминатото по подходящ терен разстояние се увеличава постепенно, докато се стигне един максимум, при който болният вече не получава сърдечни болки. Оттук нататък това разстояние трябва да се изминава всеки ден. По този начин употребата на нитроглицерин може да бъде напълно спряна и болният да започне отново да води нормален и пълноценен живот. Естествено тези болни трябва да бъдат под системен лекарски и електрокардиографски контрол, за да не се допусне някоя диагностична лечебна грешка.

доц.Е.Патевисхемична болест на сърцето

стенокардия / гръдна жаба или ангина пекторис/

инфаркт на сърцето
 
Стенокардия /Гръдна жаба или ангина пекторис/
Анатомия на сърцето:http://www.med.yale.edu/