EVROPEA
Новини и информация на английски език за паническо разстройство, агорафобия, деперсонализация и други тревожни разстройства, може да намерите на  следния линк:
www.panic.evropea.com
ФОНДАЦИЯ ЕВРОПЕЯ
Всички права запазени.
2007-2015 All rights reserved
водещи новини
видове разстройства
паническа атака
паническо разстройство
агорафобия
дисоциация
ПР и бременност
профил на ПР
сезонно разстройство
депресия
имате ли ПР
ПР и децата
ПА и двете възможности
диета при ПР
стимулант за страха
всекидневие и ПР
новини
карта на сайта
страх
психоанализа на страха
опознаване на ПР
лечение на ПР
причини за ПР
недостиг на внимание
отказ от секс
пристрастеност към секс
10 тайни на ПР
вие и вашия лекар
фибромиалгия
нарушения на съня
визия на ПР-страдащ
дентална фобия
психотерапия
натраплива невроза
клаустрофобия
социална фобия
сърдечен проблем
епилепсия
ниско самочувствие
смяна на работа
panic survivor
истински истории
близките и ПР
въпроси и отговори
Добрата новина е, че от девет години нямам панически атаки. Сега съм на 57 години и повече от 20 бях обсебена от тези пристъпи. И това бяха моите най-хубави години. През това време аз имах агорафобия, страхувах се да напускам жилището си сама, този ужас ме преследваше много години. Сега ще се върна назад и ще ви разкажа, как започна всичко и как, благодарение на силната си вяра, се измъкнах от този обръч. Паническите атаки стартираха през 1978 година. Внезапно, както си седях на бюрото, ръцете ми започнаха да треперят и сърцето ми щеше да изскочи от гърдите. Цялата плувнала в пот, едва успявах да си поема дъх.
Постепенно започнах да губя доста неща - загубих работата си, колата, къщата /продадох я, за да имам пари за алкохол/. Пристрастих се към алкохола, защото когато пиех, не чувствах страх. Разбира се, това не бе решение.
Постепенно, разбрах, че се нуждая от подкрепа, нещо, което да ми вдъхва вяра, нещо, което да ме успокои. Поставих си за цел да създам нови приятелства. Може да ви се стори смешно, но приятелствата създадох в библиотеката, която се намира точно до моя дом. Имах късмет, че не трябваше да ходя на далечни разстояния. Прочетох много книги, свързани с философия и психология, Библията също ми разкри един свят, който коренно промени живота ми. Да, там наистина имаше отговори  на различни мои въпроси. До този момент, аз не бях вярващ човек, но изведнъж света се промени. Нещо сякаш ме подтикваше да правя неща, от които изпитвах най-силен страх. Наистина тази борба беше много дълга за мен, цели 20 години. Ще кажете, че живота ми е пропилян, не, аз не мисля така. В библиотеката срещнах приятели, които ми помогнаха финансово да започна своя малък бизнес, свързан с разпространение на книги и печатни издания. Постепенно той се разрастваше, защото пак чрез моите приятели, получих на готово различни клиенти от доста книжарници в страната. Придобих самочувствие. Именно самочувствието и сигурността, че вече сама мога да се справям, намаляваха стаена с години агресия в мен. Не мислете, че това стана изведнъж, необходимо ми бе дълго време.
Научих много неща по край моето страдание и сега на моите 57 години съм обиколила доста места по света, имам свои собствен бизнес, не много голям, със своя собствена история, носещ ми удовлетворение. Не можах да родя собствено дете, но си осинових едно момиченце, което е моето истинско щастие. Невероятно умно дете, което ме научи да бъда истинска в отношението към света. Дава ми толкова много обич и ме зарежда с енергия. Когато я осинових бе на 6, сега е на 14. Обичам я много.
През тези 20 години, докато живеех с паниката, не успях да създам нито една истинска връзка с мъж. Но вече от две години имам свой съпруг. Минах през ада, живях там 20 години. Сега, когато говоря за паническото разстройство, сякаш говоря за друг човек, който го е преживял, а не аз самата.
Вярвайте в себе си и не се отказвайте. Паниката ще си отиде, пък макар и бавно, но ще бъде завинаги!
истински истории
ИСТИНСКИ ИСТОРИИ НА ХОРА, ПОБЕДИЛИ ПАНИЧЕСКОТО РАЗСТРОЙСТВО
МАРИНА: "СТРАХЪТ НЕ УСПЯ ДА МЕ ПОДЧИНИ"
Истински истории на хора, преборили се с паническото разстройство
За роднините и близките на хората, боледуващи от паническо разстройство
за нас    |    мисия      |      новини       |      за контакти      |   форум       |   речник на фобиите    |   речник на страховете
 
дислексия
как да изберем правилния психотерапевт
скала на страха
тиреотоксикоза
нощна паническа атака
бензодиазепини
гастроезофагиален рефлукс
световъртеж
алкохолизъм
бременности и антидепресанти
страничнш ефекти на атиидепресантите
аспартам
гняв
протакане
булимия
слънчев  и топлинен удар
нива на страха
шизофрения
истински истории и коментари