EVROPEA
ФОНДАЦИЯ ЕВРОПЕЯ
Всички права запазени.
2007-2015 All rights reserved
за нас    |    мисия      |      новини       |      за контакти      |   форум       |   речник на фобиите    |     речник на страховете
водещи новини
видове разстройства
паническа атака
паническо разстройство
агорафобия
дисоциация
ПР и бременност
профил на ПР
сезонно разстройство
депресия
имате ли ПР
ПР и децата
ПА и двете възможности
диета при ПР
стимулант за страха
всекидневие и ПР
новини
карта на сайта
страх
психоанализа на страха
опознаване на ПР
лечение на ПР
причини за ПР
недостиг на внимание
отказ от секс
пристрастеност към секс
10 тайни на ПР
вие и вашия лекар
фибромиалгия
нарушения на съня
визия на ПР-страдащ
дентална фобия
психотерапия
натраплива невроза
стрес разстройство
клаустрофобия
социална фобия
сърдечен проблем
епилепсия
ниско самочувствие
смяна на работа
panic survivor
истински истории
близките и ПР
въпроси и отговори
биполярно разстройство
дислексия
как да изберем правилния психотерапевт
скала на страха
тиреотоксикоза
нощна паническа атака
бензодиазепини
гастроезофагиален рефлукс
световъртеж
алкохолизъм
бременности и антидепресанти
странични ефекти на антидепресантите
аспартам
гняв
протакане
булимия
слънчев  и топлинен удар
нива на страха
шизофрения
блог за паническо разстройство
Новини и информация на английски език за паническо разстройство, агорафобия, деперсонализация и други тревожни разстройства, може да намерите на  следния линк:
www.panic.evropea.com
Истински истории на хора, преборили се с паническото разстройство
Въпроси и отговори, засягащи паническо разстройство
За роднините и близките на хората, боледуващи от паническо разстройство
Паническо разстройство:
Здраве:
Описание на исхемичен мозъчен инсулт
Спирането на кръвния ток в мозъчните съдове може да се получи по няколко начина:
 1. Внезапно запушване на съда от кръвен съсирек (т. нар. ембол). Това може да се получи у болни със сърдечен порок и при по-възрастни хора с атеросклеротично променени съдове, когато се развие атеросклеротична плака. 
2. Постепенно образувала се запушалка (тромб) върху изменена съдова стена (при атеросклеротично възпаление на съда).
Причини за исхемичен мозъчен инсулт
 При тези два случая съществува груба механична пречка по пътя на кръвния ток. У възрастни хора с нарушен ритъм на сърцето това се получава  при: внезапно спадане на кръвното налягане, значителна загуба на течности, кръвоизлив от язва и пр. може да се получи недостиг на кръв в даден мозъчен съд, който е претърпял някакво изменение - напр. намалил се е неговият просвет от атеросклеротични плаки. При нормално и правилно кръвообращение и запазено оптимално (отговарящо на нуждите) кръвно налягане и количество на циркулиращата кръв това стеснение на мозъчния съд все пак пропуща известно количество кръв, която е достатъчна, за да се поддържа нормалното функциониране на съответната мозъчна област. При екстрени условия обаче - (спадане на кръвното налягане, загуба на течности, кръвоизливи и пр.) това количество кръв е вече недостатъчно и мозъчната тъкан изпитва кислороден глад. Ако за няколко  минути не се включат автоматично коригиращи механизми, които да обезпечат кръвоснабдяването, развива се мозъчен инфаркт. В зависимост от това, по кой начин е бил изключен кръвния поток, проявите на мозъчния инфаркт се развиват  с различна бързина. Така например при остро, внезапно запушване на съда (емболия), заболяването започва внезапно, често със загуба на съзнание или с първоначален епилептиформен гърч и  бързо оформяне на парализа на ръката и крака от едната страна. Както се вижда, това начало на мозъчния инфаркт прилича много на кръвоизлива от разкъсване на кръвоносен съд. При останалите два вида на изключване на кръвоснабдяването (чрез постепенно запушване на съда от тромб или без тромб) проявите на мозъчния инфаркт настъпват по-бавно. Твърде често това става през нощта и болният се събужда с парализирана ръка и крак. При това  има и някои предвестници.
Симптоми на настъпващ исхемичен инсулт 
Най-често болният не губи съзнание. Тези белези означават,  че започва намаляване на кръвния ток към мозъка и това изисква изследване и вземане на предохранителни мерки, за да не се стигне до развитие  на инфаркт. По-нататъшното развитие на заболяването и съдбата на болния зависят от: големина на инфаркта, състояние на сърдечносъдовата система, възможности за компенсиране на недостига от кръв, настъпване на усложнения от страна на бъбреците, сърцето, белите дробове. При мозъчния исхемичен инсулт изходът остатъчна пареза на едната половина на тялото е по-честа, възстановяването е по-бавно и не е в такава значителна степен, каквато се наблюдава при мозъчния кръвоизлив.
доц. Р.Райчев
 
Хеморагичен инсулт
Мозъчният инсулт е по-често срещано увреждане на мозъчната тъкан. Получава се в резултат на спиране на кръвния ток в даден мозъчен съд и мозъчната тъкан, която не се кръвоснабдява, загива. 
Исхемичен мозъчен инсулт