EVROPEA
за нас    |    мисия      |    здравни новини       |      за контакти      | форум    

ФОНДАЦИЯ ЕВРОПЕЯ
Всички права запазени
2007-2009 All rights reserved
      Здраве и отслабване
Аскаридоза

Ентеробиоза

Трихоцефалоза

Трихинелоза

Тендиози

Кучешка тения

Токсоплазмоза
Паразитни болести
ТЕНИИДОЗИ

Описание на тениидиза
Причинените от свинската и говеждата тения паразитози се наричат тениидози. Погълнатите от животните яйца на свинската тения се излюпват в червата им и образуват личинки, които по кръвен път се разнасят в различните органи на тялото, като образуват лещоподобни мехурчета, наречени цистицеркицерки, а причиненото от тях заболяване се наричацистицеркоза. Животните боледуват често, а хората много рядко от цистицеркоза, като паразитът може да проникне в мозъка, сърцето, черния дроб и мускулите.
При консумацията на недобре кулинарно обработено или сурово свинско или говеждо цистицеркозно месо (бифтек "Татар", суджук, луканка и др.) в червата на човека от цистицерките се развиват панделковидни тении. От момента на заразяването до образуването на зряла тения са  необходими около 90 дни. В организма на човека тениите могат да живеят 20-ЗО години.
Описание на говежда и свинска тения
Говеждата и свинската тения наподобяват дълга панделка (достигаща до 5-8 м), съставена от много членчета. Във всяко членче се намират повече от ЗО ООО яйца. Изхвърлените с пзпражненията на болните членчета на тенията замърсяват околната почва с безброй много яйца, които, попадайки в устата на животните, причиняват споменатата цистцеркоза.
От тенидози боледуват и животните, но в сложния биологичен цикъл на тяхното развитие е задължително участието на човека, който се явява като краен гостоприемник, а междинен гостоприемник са свинете и едрият рогат добитък.
Симптоми на тениидози
Болестните оплаквания, които тениите дават, са много неясни, поради което сигурно доказателство за заболяването е намирането на членчета или яйца от тенията в изпражненията. Най-честите оплаквания са гадене, обилно отделяне на слюнка, тежест около пъпа, отпадналост, неспокоен сън, виене на свят, нервност, анемия.
Цистицеркозата, която се среща много рядко у хората, води до образуването на малки туморчета,  които се разполагат в очите, мозъка, сърцето, костите и др. Болните от тениидози никога не трябва да прибягват до самолечепие


проф.Бр.Братанов