EVROPEA
ФОНДАЦИЯ ЕВРОПЕЯ
Всички права запазени.
2007-2009 All rights reserved

за нас    |    мисия      |      новини       |      за контакти      |   форум       |   речник на фобиите    |     речник на страховете
Новини и информация на английски език за паническо разстройство, агорафобия, деперсонализация и други тревожни разстройства, може да намерите на  следния линк:
www.panic.evropea.com

начало

Алергични заболявания

Безплодие

Бъбречни болести

Грип
 
Болести на дихателната система

Венерически болести

Болести на жлезите

Заразни болести

Имунна система

Заболявания на нервната система

Кожни заболявания

Болести на кръвната система

Менструация

Болести на очите

Болести на отделителната система

Болести на периферната нервна система

Полови болести

Болести на опорно-двигателната система

Сексуални разстройства

Болести на храносмилателната система

Хирургически болести

Уши, нос и гърло

Психично здраве

Депресия

Паническо разстройство

Описание на възрастовите петна
С напредване на възрастта, след 40 години по кожата се появяват най-различни петна, характерни за възрастните хора. В този период се появява и розацеята.  За някои хора в зряла и напреднала възраст е характерен възрастовият хемангиом, придобито съдова образувание с големината от просено до лещено зърно, със светлочервен до тъмночервен цвят. Намира се най-често по кожата на корема, гърдите, гърба, по-рядко по лицето и другаде. Тъй като тези хемангиоми са много дребни и се намират най-често по закритата от дрехи кожа, не се нуждаят от лечение или, се електрокоагулират.
Причини за възрастовите петна
С напредване на възрастта кожата изтънява, атрофира, изглажда се, става суха и на места, особено по откритите части на ръцете, се появяват светлокафеникави или по-тъмни пигментни петна, за които някои учени смятат, че са в резултат на чернодробна недостатъчност (затова французите ги наричат чернодробни петна). В повечето случаи те остават непроменени и не се израждат в злокачествен тумор. У възрастните хора се наблюдават и друи образувания възрастови кератоми. Те се локализират по лицето и започват с  червено петно, което постепенно преминава в жълтеникаво до кафявосиво, понякога черно плоско туморче или издигнато надебеляване на роговия слой. Тези образувания са единични или няколко и могат да останат дълго непроменени. Околната кожа е обезцветена, суха, атрофична.
Лечение на възрастови кератоми
Понякога кератомът може да се изроди в раково образувание, затова най-добре е да се отстрани, най-често чрез изгаряне с електрически ток - електрокоагулация.
Kожа
Възрастови петна