EVROPEA
ФОНДАЦИЯ ЕВРОПЕЯ
Всички права запазени.
2007-2009 All rights reserved

за нас    |    мисия      |      новини       |      за контакти      |   форум       |   речник на фобиите    |     речник на страховете
начало

видове разстройства

паническа атака

паническо разстройство

агорафобия

дисоциация

ПР и бременност

профил на ПР

сезонно разстройство

депресия

имате ли ПР

ПР и децата

ПА и двете възможности

диета при ПР

стимулант за страха

всекидневие и ПР

новини

карта на сайта

страх

психоанализа на страха

опознаване на ПР

лечение на ПР

причини за ПР

недостиг на внимание

отказ от секс

пристрастеност към секс

10 тайни на ПР

вие и вашия лекар

фибромиалгия

нарушения на съня

визия на ПР-страдащ

дентална фобия

психотерапия

натраплива невроза

стрес разстройство

клаустрофобия

социална фобия

сърдечен проблем

епилепсия

ниско самочувствие

смяна на работа

panic survivor

истински истории

близките и ПР

въпроси и отговори

биполярно разстройство

дислексия

как да изберем правилния психотерапевт

скала на страха

тиреотоксикоза

нощна паническа атака

бензодиазепини

гастроезофагиален рефлукс

световъртеж

алкохолизъм

бременности и антидепресанти

странични ефекти на антидепресантите

аспартам

гняв

протакане

булимия

слънчев  и топлинен удар

нива на страха

шизофрения
блог за паническо разстройство
Новини и информация на английски език за паническо разстройство, агорафобия, деперсонализация и други тревожни разстройства, може да намерите на  следния линк:
www.panic.evropea.com
Видове признаци на бременността
Общо признаците за бременност биват вероятни и сигурни, към вероятните признаци спадат следните:
1.Първият вероятен признак за забременяване е закъсняването на менструацията. У една жена в плодоносна възраст, която менструира  редовно и която е в състояние да забременее, всяко спиране на менструацията трябва да  буди съмнение за настъпване на бременност. Спирането на менструацията има значение само ако жената по начало менструира редовно. Значението му е далеч по-малко, когато менструациите са нередовни, често закъсняват, идват на големи интервали. Въпреки че, закъснението в тези случаи може да се дължи на забременяване, то най-често се смята от жената за едно от обичайните й закъснения. Само необикновено дългото закъснение на менструацията поражда съмнението, че може би този път причината е друга. Затова и в тези случаи най-често бременността се установява, когато е вече доста напреднала. Известна е  възможността да се забременее през време на кърменето, когато оплождането съвпадне с появата на овулацията. Често в тези случаи първия признак на бременността са детските  движения, които показват не само, че има бременност, но и че тя навлиза във втората си половина. Друг подобен момент от живота на жената е  възможен  при по-напреднала възраст, когато окончателното спиране на менструацията се предшествува от нейното разреждане идване през няколко месеца. Закъснението се свързва с възрастта и едва при усещане на  движението и наедряването на корема се установява истинската причина. Примерите не са толкова редки в лекарската практика.
От голямо значение за правилното тълкуване на закъснението е да се знае точната дата на последната менструация, дали тя е дошла навреме, дали не е била по-различна от предшествуващите. За да бъдат тези данни точни, от голямо значение е навикът да се води менструационният календар. Датата на последната менструация не е важна  само, за да се установи бременността. През време на по-нататъшното  проследяване  може често да се прибягва до нея за тълкуване на някои несъответствия между големината на матката и срока на бременността, необичайно късното или много ранното усещане на движенията, чуване детското сърцебиене и пр. По нея се изчислява вероятната дата на раждането и евентуалното закъснение на започването му. Закъснението на раждането не е без значение, тъй  като продължаването на бременността повече от 295 дни може да се отрази неблагоприятно на плода и  понякога изисква изкуствено предизвикване на раждането.
В самото начало на бременността, в първите дни на закъсняване на менструацията, бременността трудно може да бъде разпозната. Увеличение на матката може още да липсва или да не е по-голяма от пред менструално набъбване. При 10-15 дневно закъснение най-често прегледът позволява да се познае или поне да се допусне забременяване. При несигурност, а тя е честа в този ранен срок, един повторен преглед след две седмици по-късно обикновено отхвърля съмнението.
2. Появата на г а д е н е, п о в р ъ щ а н е, промени  във  вкуса и апетита се наблюдават още от втория месец на бременността, а  понякога  и по-рано, още в първите две седмици на закъснението. Поради това, че се срещат често, те имат диагностична стойност, особено ако се касае за повторно забременяване и жената е имала същите смущения при предишната бременност. По правило те изчезват към края на третия месец.
3. По-малко е  значението на виенето на свят, прилошаването, краткотрайните загуби на съзнание (те се срещат сравнително по-рядко).
4. Натежаването на гърдите и болезненото им напрежение се проявяват доста рано. Те не са толкова чести признаци и не се различават поне в началото от напрежението, което много жени усещат с наближаването на менструацията. Когато закъснението не се дължи на бременност, тези усещания продължават понякога и след като е минала датата на липсващата менструация, също така, както биха продължили при забременяване.
5. Оцветяването на гръдните зърна и около тях, кафеникавите петна на лицето, потъмняването по средната линия на корема се явяват обикновено, след като бременността навлезе в третия месец и даже по-късно.
6. Браздите на бременността по кожата се образуват около 6-ия месец  или по-късно. Те могат да се появят и доста по-рано, особено по гърдите.
7. Другите  е промени в организма на бременната, като по-често уриниране, запек, ускорено дишане, сънливост, лесно изморяване и др., са много непостоянни и малко характерни, за да могат да се считат за признаци на бременността.
От посочените признаци най-голямо значение за ранното установяване на бременността имат закъснението на менструацията и повръщанията. Сами по себе са обаче даже когато и двата признака са на лице, те могат да събудят подозрение.

д-р Н.Славчев


БРЕМЕННОСТ
Таблица, показваща датата, когато бебето ще се раздвижи за първи път; от коя дата трябва да водите полов живот с повишено внимание; и на коя дата  ще настъпи раждането. Научете повече тук
Вероятни признаци на бременност