EVROPEA
Новини и информация на английски език за паническо разстройство, агорафобия, деперсонализация и други тревожни разстройства, може да намерите на  следния линк:
www.panic.evropea.com
ФОНДАЦИЯ ЕВРОПЕЯ
Всички права запазени.
2007-2008 All rights reserved
за нас    |    мисия      |      новини       |      за контакти      |   форум       |   речник на фобиите    |     речник на страховете
водещи новини
видове разстройства
паническа атака
паническо разстройство
агорафобия
дисоциация
ПР и бременност
профил на ПР
сезонно разстройство
депресия
имате ли ПР
ПР и децата
ПА и двете възможности
диета при ПР
стимулант за страха
всекидневие и ПР
новини
карта на сайта
страх
психоанализа на страха
опознаване на ПР
лечение на ПР
причини за ПР
недостиг на внимание
отказ от секс
пристрастеност към секс
10 тайни на ПР
вие и вашия лекар
фибромиалгия
нарушения на съня
визия на ПР-страдащ
дентална фобия
психотерапия
натраплива невроза
клаустрофобия
социална фобия
сърдечен проблем
епилепсия
ниско самочувствие
смяна на работа
panic survivor
истински истории
близките и ПР
въпроси и отговори
Световъртежът означава въртене на предметите пред очите в една или друга посока. Разбира се, най-често посоката на въртене е хоризонтална.
Като пример за подобно състояние можем да използваме въртенето около една ос. При спиране се наблюдава движение на обектите пред очите. В добавка към това състояние се усещат и различни вегетативни симптоми като - сърцебиене, изпотяване, повдигане, залитане.Този, предизвикан световъртеж, има различна продължителност, която се влияе от мястото, където е получен и от продължителността на въздействие.
Световъртеж се получава и при абсолютно спокойно положение на тялото. Причината и мястото на увредата, които причиняват това състояние, може да се намират в кората на  мозъка или пък ухото.
Много по-често се среща световъртежът, известен като замайване, който създава усещане за превъртане на предметите пред очите, политане в една или друга страна, притъмняване с усещане за несигурност. Тук също се наблюдава повдигане и гадене. Често се описва възприятие като потъване, или пък пропадане заедно с леглото, наподобяващо морска болест или несигурност, която се изпитва след слизане от самолет или кораб.
Световъртежът се обуславя от различни области на мозъка. Това засягане е преди всичко функционално, изразяващо се в нарушение на кръвоснабдяването най-вече на ствола на  мозъка, на вътрешното ухо или на малкомозъчните тъкани. Причини за това състояние, особено в по-млада възраст могат да бъдат от възпалителен или токсичен характер.
Съвременната медицина разполага със средства, които могат да лекуват много успешно това състояние. Те с голяма точност  могат да определят мястото на увредата, както и причината. Добрата диагностика създава предпоставки за успешно лечение. Има медикаменти, които лекуват, както причината така, така и функционалните нарушения.
Кога има световъртеж, болният трябва да остане на легло до пристигане на лекарския екип.
СВЕТОВЪРТЕЖ
Вие можете да проявите интерес и към:
Мениерова болест
Паническо разстройство
Агорафобия
Деперсонализация
Тревожни разстройства
биполярно разстройство
дислексия
как да изберем правилния психотерапевт
скала на страха
тиреотоксикоза
нощна паническа атака
бензодиазепини
гастроезофагиален рефлукс
световъртеж
алкохолизъм
бременности и антидепресанти
страничнш ефекти на атиидепресантите
аспартам
гняв
протакане
булимия
слънчев  и топлинен удар
нива на страха
шизофрения
истински истории и коментари