EVROPEA
ФОНДАЦИЯ ЕВРОПЕЯ
Всички права запазени.
2007-2009 All rights reserved
за нас    |    мисия      |      новини       |      за контакти      | форум       |   речник на фобиите    |     речник на страховете
Новини и информация на английски език за паническо разстройство, агорафобия, деперсонализация и други тревожни разстройства, може да намерите на  следния линк:
www.panic.evropea.com

Заболявания


Алергични заболявания

Безплодие

Бъбречни болести

Грип
 
Болести на дихателната система

Венерически болести

Болести на жлезите

Заразни болести

Имунна система

Заболявания на нервната система

Кожни заболявания

Болести на кръвната система

Менструация

Болести на очите

Болести на отделителната система

Болести на периферната нервна система

Полови болести

Болести на опорно-двигателната система

Сексуални разстройства

Болести на храносмилателната система

Хирургически болести

Уши, нос и гърло

Психично здраве

Депресия

Паническо разстройство

НАЧАЛО

Козметични процедури
Функция на веждите
Веждите имат предназначението да предпазват очите от пот, други течности и прах, попаднали върху челата. Космите, образуващи веждите, са по-къси и по-дебели от космите на главата и растат по-бавно. Формата им при всеки човек е различна, което придава известна индивидуалност на хората. За съжаление обаче разбирането за красотата на веждите се мени непрекъсната под влияние на модата, като често не се съобразява с хигиенните изисквания. Обща правила е веждите да бъдат пригладени, с лъскави като коприна косми. В резултат на редица вътрешни или кожни заболявания, както и на неправилни грижи веждите могат да загубят хубавия си вид, да оредеят, а в някои случаи и да опадат.

Грижи за веждите
За запазване лъскавината на космите и укрепването им е необходимо, редовното четкане на веждите с четка, напоена с рициново масло. Веждите се четкат в обратната на растежа на космите посока, а накрая се заглаждат по посока на растежа им. Добре действуват компреси с растителни масла: напоява се памуче със затоплено растително масло, поставя се върху веждите, оставя се да действува 10-15 минути, след което веждите се измиват с топла вода. В зависимост от модните тенденции манипулациите върху веждите са различни. Когато са модерни плътните тъмни вежди, грижите са минимални, тъй като такива вежди са характерна расова особеност на българските жени. Само при русите жени се налага оцветяване на веждите, което може да се извърши с молив, туш или боя. Когато оцветяването се извършва ежедневно, използува се молив или туш, като моливът или четчицата с туша се движи по линията на веждите в обратна на растежа на космите посока. Накрая космите се заглаждат в посока на растежа им.
Боядисване на вежди
При боядисване (чиято трайност е около 15 дни) се използува специална боя за вежди. Боята се нанася по посока на растежа на космите, като се започва от средата на веждите в посока към слепите очи. Последна се боядисва частта от основата на носа до средата на веждите, понеже там космите са по-гъсти и изглеждат по-тъмни. Когато обаче са модерни тънките и светли вежди, грижите се усложняват. Изсветляването на веждите с кислородна вода е вредна практика. По-добре е да се остави естественият цвят.

Форма на веждите

Формата на веждите се коригира посредством изскубване на излишните косъмчета с пинцета. Бръсненето, коламаската и използуване  на електрически ток са недопустими. Бръсненето може да причини одрасквания, които могат да се инфектират и инфекцията да премине в очите. Коламаската ще разтегли кожата под веждите и тя ще увисне. Епилацията с електрически ток маже да причини изгаряния и да остави трайни белези, тъй като кожата на тези места е много нежна. Освен това трайното, премахване на тези косми е неуместно, понеже следващата мода маже да изисква плътни вежди. Изскубването на косми от веждите трябва да става по следния начин: Едната ръка опъва кожата, а с пинцета в другата се скубят космите по посока на растежа им. Внимава се да не се защипе част ат кожата, тъй като се получават подкожни кръвоизливи, от които остават пигментни петна. След завършване на изскубването върху мястото се поставя студен компрес от лайка и след това се намазва с крем. Тъй като формата на веждите придава изразителност на цялото лице, корекцията на веждите трябва да се извършва много внимателно.

От какво зависи формата на веждите?

Формата зависи от вкуса на жената и от модата в момента, но има правила, които е добре да се знаят от всяка жена. Сключените вежди правят лицето оптически по-тясно, а раздалечените една от друга вежди го правят по-широко. Дългите дъговидни вежди придават по-възрастен и по-строг израз, докато по-късите вежди придават младежки вид. Много високите закръглени вежди придават на лицето неестествено учуден вид, докато ниските, близо до очите вежди го правят да изглежда намръщено. За да се създаде хармония, трябва да се има пред вид формата на лицето. На кръгло лице подхождат по-тънки извити нагоре в краищата вежди. Изразът на широкото ъгловато лице се омекотява, ако веждите не са много дебели и в  края си се спускат леко надолу. Продълговатото лице изглежда хармонично с по-плътни, леко извити нагоре вежди. На овалното лице подхождат вежди в по-права линия. Формата на веждите по големина и очертание трябва да е в хармония и с формата на устните. Уста с тънки устни не се съчетава красиво с много плътни и гъсти вежди, както неподходящо изглежда съчетанието на устни с прави очертания със силно извити вежди. Корекцията на веждите зависи от вкуса на личността, но не трябва да се прехвърля мярката, за да не се получи странен, а в някои случаи и смешен вид на лицето.
Козметични поцедури - очи, клепачи, вежди
Вежди