EVROPEA
ФОНДАЦИЯ ЕВРОПЕЯ
Всички права запазени.
2007-2009 All rights reserved

за нас    |    мисия      |      новини       |      за контакти      |   форум       |   речник на фобиите    |     речник на страховете
Новини и информация на английски език за паническо разстройство, агорафобия, деперсонализация и други тревожни разстройства, може да намерите на  следния линк:
www.panic.evropea.com

начало

Алергични заболявания

Безплодие

Бъбречни болести

Грип
 
Болести на дихателната система

Венерически болести

Болести на жлезите

Заразни болести

Имунна система

Заболявания на нервната система

Кожни заболявания

Болести на кръвната система

Менструация

Болести на очите

Болести на отделителната система

Болести на периферната нервна система

Полови болести

Болести на опорно-двигателната система

Сексуални разстройства

Болести на храносмилателната система

Хирургически болести

Уши, нос и гърло

Психично здраве

Депресия

Паническо разстройство

Описание на витилиго
Хубавият тъмен тен на кожата се дължи на кожния пигмент (меланин) . При загуба или намаление на пигмента се получава обезцветява не на кожата. Понякога, макар и рядко, кожният пигмент може да липсва от рождение, напр. у албиносите липсва пигмент както в кожата, така и в косите, и в ретината на очите. Това са хора с бяла кожа, бели коси и червени очи. По-рядко липсата на пигмент от рождение може да засегне само една ограничена област, например кичур коси на главата. Това се приема като оригинална красота и има жени, които изкуствено изрусяват косите си над челото. Най·често човек се ражда с нормално оцветена кожа. В някой момент обаче пигментът на кожата се загубва на определени места, без предварително да е имало някакви оплаквания от кожата.
Симптоми при витилиго
Появяват се бели петна, известни под името витилиго. Те са с различна форма и големина и са разположени навсякъде по кожата, като понякога са относително симетрични (клепачите на очите, двете китки и т. н.). В действителност като че ли пигментът е избелял и се е натрупал в периферията на бялата петно в здравата кожа, която изглежда по-силно оцветена. Витилигото е неприятен козметичен недостатък, особено, ако засяга откритите части на тялото (лице, шия, деколте, ръце и др.) и поради съмнителния успех от лечението му. При хора веднъж появилите се бели петна не сe изменят с месеци и години, а при други първоначално появилите се бели петна постепенно разрастват и се сливат помежду си, като могат да обхванат големи участъци от кожата. При облъчване на слънце - пролет и лято, обезцветените места изпъкват по-силно, защото околната здрава кожа  пигментира по-силно, а белите петна остават непроменени. През зимата нормалната кожа избледнява и разликата между белите петна и здравата кожа отчасти се заличава, поради което те стават по-трудно забележими. В обезцветените кожни участъци и космите се обезцветяват.
Кои са предразположени към витилиго?
От витилиго заболяват повече млади хора, предимно жени. По-често се появява у хора с тъмна кожа. Обикновено липсват субективни оплаквания.
Причини за витилиго
Причините за това заболяване не са известни. Предполага се участието на нервната система, на жлезите с вътрешна секреция. Нарушена е биохимичната синтеза на кожния пигмент, който не се произвежда от пигментообразуващите клетки.
Лечение на витилиго
Лечението е трудно и често безрезултатно. Депигментираната кожа лесно изгаря от слънчевите лъчи и трябва да се запазва със слънце защитни кремове. За замаскиране на разликата между белите петна и здравата кожа се използуват подходящи фон дьо тен и пудри. В случаите, когато обезцветените петна са повече от нормалната кожа, може да се прибегне до обезцветяване на здравата кожа с помощта на избелващи  вещества.За лечението на витилигото се използуват фотосенсибилизиращи вещества, които правят кожата по-силно чувствителна  къмултравиолетовите лъчи. Използува се 10% спиртен разтвор от бергамотово масло (локумена есенция) или специалитетът меладинин. Намазва се само обезцветеното петно и се облъчва дозирано на слънце или на ултравиолетови лъчи. Облъчването трябва да става с предварително разреден разтвор от меладинин (1 към 4) или с бергамотовата есенция, като предварително се изпитва чувствителността на кожата към лъчите. Излагането на облъчване трябва в началото да е съвсем краткотрайно, защото в противен случай се получават неприятни изгаряния на кожата. Наблюденията на кожни клиники доказаха, че относително най-добре се повлиява витилигото при морелечение. С успех може да се използува препарата ксанторин.
Витилиго. Обезцветяване на кожата
Kожа