EVROPEA
ФОНДАЦИЯ ЕВРОПЕЯ
Всички права запазени.
2007-2009 All rights reserved
за нас    |    мисия      |      новини       |      за контакти      |   форум       |   речник на фобиите    |     речник на страховете
блог за паническо разстройство
Новини и информация на английски език за паническо разстройство, агорафобия, деперсонализация и други тревожни разстройства, може да намерите на  следния линк:
www.panic.evropea.com
Особености на детското развитие
Етапи в развитието на детския организъм
Грижи за болното дете
В очакване на бебето.Грижи за бебето
Легло и стая на бебето
Физиологични особености на новороденото
Физиологична жълтеница на бебето
Физиологично спадане на теглото на бебето
Хормонална /полова/ криза на  бебето
Пъпчето на новороденото
Къпане на бебето. Тоалет на бебето
Кърмене
Затруднения при кърменето
Мастит
Забрана за кърмене
Лекарства и кърмене
Родови увреждания
Болести на пъпчето
Кожни болести на новороденото
Болести на устната кухина при новороденото
Хранене на бебето
Захранване на бебето
Брой хранения на бебето
Отбиване на бебето
Кърмене или изкуствена храна
Свободно хранене на бебето
Недостиг на кърма
Физическо развите на кърмачето
Нервно-психично развитие на кърмачето
Сънят на кърмачето
Защо плаче бебето
Плачът на болното дете
Закаляване на бебето

Всичко, което е необходимо за здравето на новороденото
Закаляване на бебе
Как да  закалявате кърмачето 
Простуда или зараза. Нерядко майка  с хрема води  при лекаря своето дете, което е заболяло  и има температура, кихане и секреция от нослето. При това тя обяснява, че причината за заболяването на детето се крие в предния ден, когато тя го извела  на разходка, имало лек ветрец и то се простудило, без да взима под внимание, че самата тя е болна. В друг случай бебето заболява от хрема след по-голямото си братче, което пък се е заразило от детската градина  или от училище. Тези факти убедително показват, че се касае за зараза, а не за простуда.
Днес е изяснено, че т.нар в миналото простудни заболявания на дихателната система се причиняват от вируси. А те са много над 100, така че всяко дете може да преболедува от  остри катари  на горните дихателни пътища няколко пъти годишно, без да се е простудило. Науката и практиката са установили  обаче още един факт - при среща с острите причинители на катарите на дихателните пътища много по-често и по-тежко заболяват обличаните с много дрехи деца, изнежени  и не закалени деца. Тези деца, чиито майки не са ги пазили от простуда заболяват по-рядко и без усложнения. Често ще чуете някои майки да казват за своите деца : "Толкова го пазя от порстуда и пак се разболя.Съседката държи детето си полуголо, а то не боледува."

Страхът от простуда се предава от поколение на поколение. Малко са майките, които възприемат съвременните разбирания, че претоплянето изнежването са далеч по-опасни от простудата. Ако искате вашето дете да не се простудява, изгонете от съзнанието си страха от простуда и закалявайте системно не само голямото дете, но и бебето.
Закаляването цели да направи детския организъм по-устойчив на температурните, атмосферните и другите външни въздействия. Закаляващи средства са въздухът, слънцето и водата. Закаляването може да разчита на успех, ако при провеждането му се спазват някои основни принципи. То трябва да се провежда постепенно, като от по-слабите дразнения се преминава към по-силните. Освен това физикалните процедури трябва да се провеждат системно, ежедневна, без прекъсване. Последователността налага да се започне от леките процедури, за да се стигне до по-силно въздействащите. Процесът на закаляването е винаги индивидуален и зависи от това, как детето приема процедурите.
Въздушните процедури можете да провеждате в дома и на открито. Най-невинни са разходките на открито. През лятото те започват веднага след изписването на бебето от родилния дам, а през хладните сезони - след първия месец, ден без разходка е загубен ден за здравето на детето. Въздържайте се от разходка само при снеговалеж, дъжд, мъгла и силен вятър. Малките бебета трябва да се извеждат и при температура над 0 градуса, а към края на първата година дори при - 5 градуса. Свежият прохладен въздух приспива бебето и трудно можете да го събудите от продължителния здрав сън. Ако нямате специална торба за сън на открито за хладните сезони, завийте бебето във вълнено одеяло, така че лицето му да остане открито.
Въздушните бани в стаята можете да провеждате още през първата полугодие. В часовете за подсушаване оставяйте бебето да рита голо при стайна температура отначало по няколко минути, а след тава в продължение на 15-20 минути. Такa то постепенно ще свикне да понася па-ниските температури. През второто полугодие въздушните бани можете да провеждате и на открито при температура на въздуха не по-ниска от 20 градуса. Оставете детето на двора да играе голо върху одеяло.
Само ако започне да потреперва от охлаждането трябва да прекратите процедурата..
Водните процедури започват от 3-4-ия месец. Най-невинните са обривания с мека кърпа, натопена в хладка вода. Много добре се приемат от всички деца обливания със слънчева вода. Отначало тя трябва да бъде с температура, близка до тази на тялото - 36 градуса, като за децата над  1 годишна възраст  постепенно се стига до 28 градуса. За големите  деца се препоръчва и душ, които въздейства и с механичното си дразнене.
Слънчевите бани са прекрасно средство за  укрепване на детския организъм. Те се препоръчват не само за децата с рахит, лимфатизъм, тонзилит, но и за здрави деца.При кърамчетата се препоръчва само частично облъчване на крачетата и ръцете.След първата година можете да облъчвате  на слънце цялото тяло на детето, като на главичката му трябав да има лека шапка.Тук с пълна сила важи правилото за постепенността.В противен случай можете да изгорите нежната детска кожа.Започнете с 2-5 минути и постепенно увеличете престоя на слънце до 30 минути . По добре е детето да се движи, да не стои, за да се охлажда.Русите със светла кожа деца по-лесно изгарят . Ако детето лесно повиши температурата, получи безсъние или силно зачервяване на кожата, ще трябва да прекратите облъчването за ден два. Слънчевата баня завършвайте с обливане на хладка вода.
Къде да провеждаме слънчевите бани - на планина, на море, у дома?Нашата страна е с достатъчно слънцегреене, че е почти без значение къде ще отидете.Вярно е,че планината е с чист въздух и  богат на ултравиолетови лъчи, които съдействат за образуване на витамин D в кожата.Но и на море и у дома се прибавя тен. Ако решите да отидете с детето на море  подгответе детската кожа предварително  като започнете слънчевите бани у дома. И не забравяйте, че отиване на море  за 10-15 дни  ще е от много малка полза ако не продължите да излагате детето на слънце и след  завръщането от море. Използвайте всеки  хубав ден от пролетта до късна есен.
Всички тези процедури съчетавайте с масажите и гимнастиката, за които са ви обучавали акушерките от консултационния център за вашето бебе

проф.Хр.Михов

Болести и системи

Алергични заболявания

Безплодие

Бъбречни болести

Грип
 
Болести на дихателната система

Венерически болести

Болести на жлезите

Заразни болести

Имунна система

Заболявания на нервната система

Кожни заболявания

Болести на кръвната система

Менструация

Болести на очите

Болести на отделителната система

Болести на периферната нервна система

Полови болести

Болести на опорно-двигателната система

Сексуални разстройства

Болести на храносмилателната система

Хирургически болести

Уши, нос и гърло

Психично здраве

Депресия

Паническо разстройство
  Нормалният ръст на деца  от един месец до три години ще намерите тук
Форум