EVROPEA
ФОНДАЦИЯ ЕВРОПЕЯ
Всички права запазени.
2007-2010 All rights reserved
за нас    |    мисия      |      новини       |      за контакти      | форум       |   речник на фобиите    |     речник на страховете
Новини и информация на английски език за паническо разстройство, агорафобия, деперсонализация и други тревожни разстройства, може да намерите на  следния линк:
www.panic.evropea.com
Болести и системи

Алергични заболявания

Безплодие

Бъбречни болести

Грип
 
Болести на дихателната система

Венерически болести

Болести на жлезите

Заразни болести

Имунна система

Заболявания на нервната система

Кожни заболявания

Болести на кръвната система

Менструация

Болести на очите

Болести на отделителната система

Болести на периферната нервна система

Полови болести

Болести на опорно-двигателната система

Сексуални разстройства

Болести на храносмилателната система

Хирургически болести

Уши, нос и гърло

Психично здраве

Депресия

Паническо разстройствоПравилно хранене                                                                                         Форум
Запазване на витамините при кухненска обработка

Устойчиви ли са витамините в хранителните продукти и как да ги запазим?
За запазването на витамините в храната при кухненската обработка на продуктите са необходими, някои основни познания.
Най-важният източник на витамини са зеленчуците и плодовете, откъдето те преминават в животните, и често най-ценни витамини се съдържат в животинските продукти - мляко, яйца, масло, черен дроб, хайвер, рибено масло и др.
Обикновено витамините в запазените храни са доста устойчиви. В натъртените или загнили, увехнали или дълго стояли на открито храни се съдържат много по-малко витамини, отколкото в тези, които са пресни и здрави. Замръзналите продукти губят част от витамините си. Голяма част от витамините се рушат при кухненската обработка - чистене, стъргане, стриване и особено от топлината при варенето им.
За запазване на витамините в храната трябва да се спазват следните правила:
Очистените и нарязани зеленчуци и коренища веднага се поставят във врялата вода или ястие. Ако се налага подготовката на суровите продукти да става по-рано (ресторанти), то в зависимост от продукта след нарязването му трябва да се посипе с вода, подкиселена с оцет, и да се постави в закрит съд;, лукът да се увиват във влажна кърпа или хартия, картофите да се поставят в студена вода, която след това да се използува за ястието. Така продуктите могат да се запазят 2-3 часа, без да губят от витамините .
При варене продуктите направо трябва да се поставят в кипяща вода, защото в нея отсъствува разрушителният за повечето от витамините кислород. От друга страна, високата температура прекъсва действието на окислителните ферменти, които нормално се съдържат в зеленчуците. Пак за да липсва достъп на кислород при варенето на ястието, продуктите трябва да се покриват от течността и съдът да е напълнен. При варенето не бива да се прибавя сода, защото алкалната вода cъщо разрушава витамините. При приготвянето на кисели супи витамините се запазват напълно. Изчистените и нарязани продукти е добре да се поставят веднага в кипящото ястие или масло, като по тоя начин на повърхността им се образува ципица, която същo предпазва от разрушителното действие на кислорода.
Високовитаминозните ястия, като борш, зелени супи, варени салати, спанак пюре и др., трябва да се приготвят тутакси преди яденето. Ако се наложи запазването на готова храна за по-дълго време, тя трябва да се постави в дълбок съд, да се напълни до капака и добре да се захлупи. Да се постави на температура до 75 градуса и така да се чака до разливането на порциите. Маслото, което плува над ястието, не трябва да се маха, защото то е една сигурна преграда cpeшу кислорода от въздуха. При повторно подгряване ястията губят значителна част от витамините си, затова витаминозните храни трябва да се готвят за бърза консумация.
Не бъркайте ястията, докато ги приготвяте
При готвенето ястието не бива постоянно да се разбърква, а по възможност само съдът леко да се разклаща. За приготовление на витаминозни ястия трябва да се избягват медните съдове поради разрушителното действие на медта. Най-добри съдове са стъклените, порцелановите, емайлираните и алуминиевите.
Ястията трябва да се приготвят особено внимателно през зимата, защото през тоя сезон дълго съхраняваните и консервирани продукти са със значително намалено витаминно съдържание. Като добър източник на витамини през зимата трябва да се използуват киселото зеле, праз лук, коренищата, различните видове зеленчукови консерви, витаминозни сокове и концентрати.
Картофите са важен източник на витамини през зимата, особено на витамин С. Ако те се варят необелени, се запазват повече витами­ни, отколкото обелени или нарязани. Пържените картофи съдържат по-малко витамини, отколкото варените на пара. Също така пържените в много масло картофи запазват повече витамини от тези, пържени в малко масло или печени на фурна. Картофеното пюре трябва да се прави бързо и тутакси преди консумацията, защото вит. С там лесно се разрушава.