Реклама


ДИАБЕТНА КОМА
(1 vote, average 5.00 out of 5)
Здраве - Жлези

 

 

Какво се случва в организма при влошаване на диабета?

При влошаване на диабета в организма настъпват смущения както във въглехидратната, белтъчната и мастната обмяна, така и във водната и минералната обмяна. Количеството на натриевия хлорид в кръвта намалява, развиват се азотемия, индиканемия, липемия, хипергликемия, деминерализация. Заедно с това в кръвта се натрупват кетонови тела - ацетон, диацетна и вета-оксимаслена киселина; при разпадането на 100 г мазнини се образуват 36 г кетонови тела. Тия изменения в хуморалната среда, особено кетонемията и ацидозата, водят до тежкк изменения преди всичко в нервната и сърдечно-съдовата система. Заедно с това настъпва кетонурия, а след това и бъбречна инсуфициенция.

Видове диабетична кетонурия

Диабетичната патологична кетонурия по тежест на състоянието може да се раздели на три степени.

1. Лека кетонурия - болният отделя в урината само ацетон, който е по-малко от 1 г за 24 часа. '

2. Средно тежка кетонурия - болният отделя много ацетон и малки количества диацетна киселина. Отделяните ацетонови тела са по-малко от 2 г за 24 часа.

3. Тежка кетонурия - болният отделя в урината ацетон, диацетна и вета-оксимаслена киселина - повече от 2 г за 24 часа. В тия случаи се установяват нарушения и в алкалния резерв на кръвта. При прекомата алкалният резерв е между 20-30 обем %, а при комата - под 20 обем %.

Какви промени настъпват при диабетна кома?

При диабетичната кома енцефално-менингеалната бариера е увредена - настъпва изравняване на захарта и киселинността в кръвта и ликвора. При патологична кетонурия практически количеството на кетоновите тела в урината може да се определи, като последната се алкализира с натриев бикарбонат - 1 г натриев бикарбонат неутрализира 1 г кетонови тела. За да се проведе правилно лечение на кетонемичните състояния на диабет, необходимо е да се определят характерът и степента на кетонемията.

 

Прочетете още:

1 КАК СТАВА ПРОСЛЕДЯВАНЕТО НА ЛИПИДЕН ПРОФИЛ? 156
2 ОТКРИВАНЕ НА ДИАБЕТ 173
3 СИМПТОМИ НА ДИАБЕТА И ТИПОВЕ ДИАБЕТ 165
4 СЪНЛИВОСТ. ВНЕЗАПНИ ПРИСТЪПИ НА СЪН ПРЕЗ ДЕНЯ 3942
5 ПРЕКОМА 1042
6 ДИАБЕТНА КОМА 5401
7 АДИСОНОВА БОЛЕСТ 2166
8 АДИПОЗОГЕНИТАЛНА ДИСТРОФИЯ 673
9 БОЛЕСТТА НА ХАШИМОТО 2674
10 ЧРЕВНИ ВЪЗПАЛЕНИЯ. КАК ДА СЕ ХРАНИМ ПРИ ЧРЕВНИ ВЪЗПАЛЕНИЯ? 448
11 ХОРМОНАЛЕН ДИСБАЛАНС 787
12 ЩИТОВИДНАТА ЖЛЕЗА И ХОРМОНЪТ ТИРОКСИН 17

 

 

 

Коментари  

 
+1 #1 Cvetelina 2012-10-18 08:37
ami pri diabetichna koma ot kvo se polychava i ot kvo stava :cry:
 
 

Рекламни

loading...