Реклама


СЪНЛИВОСТ. ВНЕЗАПНИ ПРИСТЪПИ НА СЪН ПРЕЗ ДЕНЯ
(0 votes, average 0 out of 5)

 

Здраве - Жлези

 

 

 

Сънливостта през деня обикновено се свързва с нарушенията на съня и заболявания като хипотиреоидизма (б.р. - патологично състояние, което се дължи на трайно понижена до липсваща функция на щитовидната жлеза).

По принцип проблемите на съня са 24-часово състояние, което въздейства върху човека през целия ден, не само през нощта, обяснява доц. Ивона Даскалова от Военно медицинска академия. Те могат да доведат до влошено качество на живот, като хората се чувстват стресирани и сънливи през цялото денонощие.

Сънливостта засяга личности от всяка възраст, раса, социално-икономическо положение. Възрастните се нуждаят от 8 часа сън. А при жените по време на бременност и менопауза настъпват значителни оплаквания в това отношение. През първите три месеца след зачеването майката се нуждае от повече спане, отколкото обикновено. Менопаузата е състояние, което влошава качеството на съня и води до инсомния (симптомите й са: сънливост, отпадналост, лоша концентрация, депресия), хъркане и сънна апнея. Тези промени се свързват с хормоналния дефицит и повишаване на теглото.

Друго състояние, което може да е причина за оплакването, е нарколепсията. При нея хората често заспиват през деня, събуждайки се спонтанно, макар да имат добър сън през нощта. Тези "сънни атаки" могат да продължат от няколко секунди до 30 минути.

Поемането на голямо количество храна също прави хората сънливи. Наднорменото тегло, метаболитният синдром и захарният диабет са свързани със състоянието сънна апнея (думата "апнея" е гръцка и означава "без дишане"). Тя е едно от най-изучаваните сънни разстройства. Апнеята се свързва също с коронарни сърдечни заболявания, миокарден инфаркт, високо кръвно налягане, сърдечна недостатъчност, инсулт и др. Хората със сериозна, недиагностицирана и нелекувана сънна апнея преживяват от два до три пъти по-често автомобилни инциденти в сравнение с останалите хора.

Метаболитният синдром представлява комплекс от рискови фактори за развитие на сърдечносъдови заболявания и захарен диабет. Те включват дислипидемия, повишено артериално налягане, хипертриглицеридемия (на част от мазнините в кръвта), понижение на HDL (добрият холестерол) и затлъстяване (по-специално централно). Съчетанието на тези фактори е познато от десетилетия. С идентифицирането на рисковите фактори ясно се демонстрира, че този синдром е широко разпространен и честотата му нараства непрекъснато в световен мащаб. Днес за съжаление вече са достигнати епидемични размери. По данни на американски учени метаболитният синдром е засегнал около 40% от населението на САЩ. Данните за страните в Европа са сходни. Това в голяма степен се дължи на промяна в стила на живот - намалена физическа активност, промяна в режима на хранене и трупането на излишни килограми, което определя метаболитния синдром като клиничен и сериозен обществен проблем. Не случайно "бащата" на това заболяване - Каплън, го нарича "смъртоносен квартет".

По тази причина публичното здравеопазване трябва да наблегне върху промяната в начина на живот на население. Само така ще се намали честотата на затлъстяването и да се повиши степента на физическа активност.

Нарастват доказателствата, че много пациенти със сънна апнея дълго преди това са били с метаболитен синдром и захарен диабет. Сънната апнея е неволева редукция или прекъсване на дишането, което се случва, докато пациентът спи. При хора, които не лекуват заболяването си, се наблюдава повтарящо спиране на дишането понякога стотици пъти през нощта за минута или по-дълго, в повечето случаи, без да се предизвиква събуждане. Ако не се предприеме лечение, се стига до сериозни и скъсяващи живота последици като - повишено артериално налягане, заболявания на сърцето, диабет или до влошаване на контрола му, инсулти, транспортни произшествия, депресии и нарушени умствени способности. Сънната апнея се среща по-често сред мъжете, лицата с наднормено тегло или затлъстяване, при персистираща (б.р. - постоянна) сънливост през деня, събуждане през нощта поради чувство за задушаване, а сутрин със суха уста и главоболие. Но нито един от тези симптоми не е задължителен.

Съветите на специалистката: Най-добре спортувайте 5-6 часа преди лягане

Дали страдате от сънна апнея и каква е тежестта й може да докаже само изследване на съня в лаборатория. Хората трябва да знаят, че рисковите фактори за това състояние са: най-вече мъжки пол, наднормено тегло и възраст над 40 години. Но факт е, че диагнозата може да бъде поставена на всеки, независимо от годините, дори на деца. Това е сериозен проблем, който стои пред публичното здравеопазване поради факта, че изключително голяма част от пациентите със сънна апнея остават недиагностицирани и съответно без лечение. Предвид тежките усложнения, резултат от нелекуваното заболяване, както и факта, че болестта се асоциира с изключително разпространените захарен диабет и метаболитен синдром, са необходими всеобхватни мерки за превенция на състоянието, както и навременното му откриване.

А за да поддържаме тонуса в организма и за да избягваме изтощението, помагат следните мерки:

  • Здравословно хранене.
  • Повишена физическа активност - става дума за упражнения 5-6 часа преди лягане.
  • Добър сън - лягане по едно и също време.
  • Въздържане от кафе и никотин - стимулиращият ефект на кофеина в кафето, кока-колата, чая, шоколада може да продължи до 8 часа. Никотинът също е стимулант.
  • Въздържане от поемане на голямо количество храна и напитки късно вечерта.
  • Релаксиране преди сън с топъл душ, вана или хубава книга.
  • Добре е да се отървете от излишните килограми.

 

 

Прочетете още:

1 КАК СТАВА ПРОСЛЕДЯВАНЕТО НА ЛИПИДЕН ПРОФИЛ? 156
2 ОТКРИВАНЕ НА ДИАБЕТ 173
3 СИМПТОМИ НА ДИАБЕТА И ТИПОВЕ ДИАБЕТ 165
4 СЪНЛИВОСТ. ВНЕЗАПНИ ПРИСТЪПИ НА СЪН ПРЕЗ ДЕНЯ 3942
5 ПРЕКОМА 1042
6 ДИАБЕТНА КОМА 5401
7 АДИСОНОВА БОЛЕСТ 2166
8 АДИПОЗОГЕНИТАЛНА ДИСТРОФИЯ 673
9 БОЛЕСТТА НА ХАШИМОТО 2674
10 ЧРЕВНИ ВЪЗПАЛЕНИЯ. КАК ДА СЕ ХРАНИМ ПРИ ЧРЕВНИ ВЪЗПАЛЕНИЯ? 448
11 ХОРМОНАЛЕН ДИСБАЛАНС 787
12 ЩИТОВИДНАТА ЖЛЕЗА И ХОРМОНЪТ ТИРОКСИН 17
 

Коментари  

 
0 #2 Мирела 2015-12-09 12:15
Възможно е да получавате пристъпи на непреодолимо желание за сън. Състоянието е известно като нарколепсия. Трябва да посетите личния си лекар за повече информация.
 
 
0 #1 Ангел Стефанов 2015-11-24 11:50
засповам по време на шофиране и това састояние е непреодолимо,не зависимо колко добре сам се наспал,просто след 20 километра ми се доспива ,това е страшно,вече се страхувам да патувам сам,ще сам благодарен на всякакво мнение,предвари телно благодаря.
 
 

Рекламни

loading...