Реклама


КАК СТАВА ПРОСЛЕДЯВАНЕТО НА ЛИПИДЕН ПРОФИЛ?
(0 votes, average 0 out of 5)
Здраве - Жлези

ПРОСЛЕДЯВАНЕ НА ЛИПИДНИЯ ПРОфИЛ

Отклоняващите се от нормата липидни профили са често срещани при диабет тип 2. Липидните отклонения, хиперто­нията, затлъстяването и диабетьт тип 2 сякаш вървят "ръка за ръка". Това е накарало изследователите да се запитат дали липидните отклонения са резултат от затлъстяване, и в край­на сметка от диабет тип 2. При изключително високи нива на холестерола и другите кръвни липиди може да има липидно заболяване, което не е свързано с диабета.

Съществуват няколко вида липиди в кръвта ви. HDL холес­терольт понякога е наричан "добър" или "помощен" холесте­рол. Тези липиди помагат за отстраняването на натрупвания­та от вътрешността кръвоносните съдове и ги предпазват от запушване. Желателните нива на HDL холестерола са над 2,2 mmol/I (40 mg/dl) за мъже и над 2,7 mmol/I (50 mg/dl) за жени. Може да се повиши HDL холестерольт с помощта на физически упражнения, избягване на наситените мазнини, приемане на повече мастни киселини омега-3 и омега-6 и ако понижаване нивата на триглицеридите.

LDL, или така нареченият "лош" холестерол, може да стес­ни или блокира кръвоносните съдове, което да доведе до ин­фаркт или инсулт. Желателните нива за LDL холестерола са под 5,5 mmol/I (100 mg/dl). Високите нива от LDL холестерола обик­новено се лекуват с медикаменти, наречени статинu.

Триглицеридите са друг вид мазнини в кръвта. Препоръчва се тяхното ниво да бъде под 8,3 mmol/I (150 mg/dl). Нивата на триглицеридите са тясно свързани с нивата на кръвната за­хар и обикновено могат да бъдат понижени чрез следните промени:

- понижаване нивото на кръвната захар

- премахване на излишните килограми

- увеличаване на физическата активност

- консумиране на здравословна храна с ниско съдържание на мазнини и с повече растителни влакна

- приемане на лекарства, известни като фuбратu

Спазването на по-горните съвети, както и редовното проследяване нивата на кръвната захар и липидите в кръв­та, контрол на добрия и лошия холестерол, са единственият начин да се предотвратят по-сериозни сърдечносъдови проблеми. Помнете, че неинсулинозависимият захарен диа­бет, тоест диабет тип 2 (старческият), както и всички навре­ме установени предиабетни състояния, могат да бъ­дат успешно контролирани и дори отстранени с помощта на подходяща диетична програма, съставена от сертифициран здравен специалист по диабета.

 

 

Прочетете още:

1 КАК СТАВА ПРОСЛЕДЯВАНЕТО НА ЛИПИДЕН ПРОФИЛ? 156
2 ОТКРИВАНЕ НА ДИАБЕТ 173
3 СИМПТОМИ НА ДИАБЕТА И ТИПОВЕ ДИАБЕТ 165
4 СЪНЛИВОСТ. ВНЕЗАПНИ ПРИСТЪПИ НА СЪН ПРЕЗ ДЕНЯ 3942
5 ПРЕКОМА 1042
6 ДИАБЕТНА КОМА 5401
7 АДИСОНОВА БОЛЕСТ 2166
8 АДИПОЗОГЕНИТАЛНА ДИСТРОФИЯ 673
9 БОЛЕСТТА НА ХАШИМОТО 2674
10 ЧРЕВНИ ВЪЗПАЛЕНИЯ. КАК ДА СЕ ХРАНИМ ПРИ ЧРЕВНИ ВЪЗПАЛЕНИЯ? 448
11 ХОРМОНАЛЕН ДИСБАЛАНС 787
12 ЩИТОВИДНАТА ЖЛЕЗА И ХОРМОНЪТ ТИРОКСИН 17


 
 

Рекламни

loading...